Naar de navigatie Naar de inhoud

Franchise voor zzp’ers

Aansluiten bij een franchiseformule is ook voor zzp’ers een manier om een eigen bedrijf te starten. Sabine Blom van Assendelft (49) is oprichter van Saar aan Huis. Als franchisegever weet ze als geen ander waar u op moet letten wanneer u een franchise onderneming begint.

Saar aan Huis is een particulier initiatief, gericht op aanvullende mantelzorg voor ouderen. Het bedrijf heeft 18 franchisenemers met vestigingen door heel Nederland. Saar aan Huis speelt in op de decentralisatie en bezuinigingen in de zorg. Oprichter Blom van Assendelft: “4 jaar geleden kreeg ik zelf te maken met de inkoop van zorg voor mijn schoonfamilie. Ik moest zorgverlening op afstand regelen omdat ik in Haarlem woonde en mijn schoonouders in Nijmegen. Toen kwam ik erachter dat voor aanvullende mantelzorg niet veel te vinden is. Uit een soort idealisme startte ik naast mijn zzp-werk Saar aan Huis.”

Boodschappen en wandelen

“Het franchiseconcept is aanvullend aan de reguliere thuiszorg. Sinds 2013 mag de thuiszorg geen aanvullende werkzaamheden doen. Denk aan de wasmachine aanzetten, wandelen of boodschappen doen. Er wordt een groot beroep gedaan op mantelzorgers. Saar aan Huis bevordert de kwaliteit van leven van de ouderen. Daarnaast zijn onze ‘Saars’ weer maatschappelijk betrokken en aan het werk. Dit zijn de mensen die hulp bieden.”

Groei

De ondernemende franchisegever zegt dat ze al na 1 jaar toe wilde naar een landelijke dekking. “Hoe mooi is het als je ouderen zo ziet opbloeien. Ik wilde groeien, maar ik wilde zelf geen personeel. Op afstand sturen is echt heel lastig. Bovendien ben ik voorstander van ondernemerschap, dus ik vergaarde kennis over het neerzetten van een franchiseformule. Ik zorgde dat alles financieel en juridisch geregeld werd en ging op zoek naar de eerste franchisenemer.”

Voorwaarden franchiser

“Een franchisenemer moet commercie in zich hebben en willen netwerken. Dat geldt voor iedereen, of je nu een pizzarestaurant of uitvaartbedrijf begint. Jij moet zorgen voor zichtbaarheid. Je moet trots zijn op je eigen zaak en dat uitstralen. Nieuwe franchisers moeten er rekening mee houden dat ze in het eerste jaar niet of nauwelijks wat zullen verdienen. Voordat je begint, is het raadzaam een buffer op te bouwen om het eerste jaar te overbruggen. Je moet gaan zaaien, voordat je kunt gaan oogsten.”

Passie

Niet iedere franchiseformule past bij iedere zzp’er. “Er zijn franchise-adviesorganisaties en er zijn franchisebeurzen. Hier staan franchisegevers. Ben je geïnteresseerd in een eigen bedrijf als franchiser, dan zijn die organisaties en beurzen goede plekken om af te tasten wat bij je past. Maar het allerbelangrijkste is dat je ergens een passie voor hebt. Jij moet het wel zelf doen. Weet wat je kwaliteiten zijn en kijk wat daar bij past. En… ondernemerschap moet je leuk vinden. Je zult moeten presteren om rendabel te zijn.”

Marktonderzoek

Franchiseformule gekozen en meteen starten? “Nee, bekijk eerst of er markt is voor de franchiseformule. Is er behoefte of vraag naar? Weet waar en wat je begint, dat geldt voor iedere ondernemer en dus ook voor een startende franchiser!”

Voor- en nadelen franchise

“Het voordeel van een franchiseformule is dat je mee kunt liften op een bestaande formule. Je hoeft zelf niet alles uit te zoeken. Je geniet een grote mate van vrijheid, krijgt wellicht een opleiding en er zijn vaak goede administratieve systemen beschikbaar. Bovendien wordt de kwaliteit gewaarborgd en de naam hoog gehouden. Een nadeel kan zijn dat je wel te maken hebt met kaders, spelregels en kwaliteitsnormen die een franchisegever stelt. Zij bepalen. Ik zeg altijd: je hebt een eigen voetbalveld waarbinnen je heel creatief mag zijn om bijvoorbeeld de markt te bewerken, maar daarbuiten bepalen wij.”

Kosten

Blom van Assendelft legt uit dat sommige franchisegevers hoge zogenoemde ‘entrance fees’ rekenen: “Dat zijn bedragen van wel € 30.000,- of meer. Dit is een hoge drempel en schrikt af. Ik heb daarom bewust gekozen om alleen opstartkosten te rekenen. Franchisers betalen € 1600,- om een Saar aan Huis vestiging op te starten in hun regio. Daarnaast dragen ze een percentage van de omzet af. Hoe meer Saars aan het werk, hoe meer uren, hoe meer inkomen. Wanneer we met een franchiser in zee gaan, leggen we alles vast in een franchiseovereenkomst. Na een proefperiode krijgen franchisenemers met goed functioneren een contract voor 5 jaar.”

Tips

“Maak een heel bewuste keuze. Je moet passie hebben voor het vak waar je in stapt. Bij twijfel: niet doen!”

“Weet waar je aan begint. Doe marktonderzoek, breng de behoeftes in kaart.”

“Soms moet je een dikke huid hebben. Het is belangrijk om positief te blijven, ook als het even niet lekker loopt.”

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.