Naar de navigatie Naar de inhoud

Bezoek van de Belastingdienst

Het komt niet vaak voor, maar het kan u ook gebeuren. Controle door de fiscus. Bij zzp’er Cinthia Zijderveld was het 4 keer raak. De fiscus twijfelde of ze wel of geen ondernemer was. Hoe gingen de controles bij Cinthia? En wat kunt u hiervan leren?

Cinthia Zijderveld is al 11 jaar zzp’er. Met haar bedrijf ‘Time 2 Organize’ helpt ze mensen om structuur te brengen in hun financiën en hun administratie. Van origine is ze fiscaal jurist en ze werkte voordat ze ondernemer werd bij een grote verzekeraar. Deze combinatie zorgt ervoor dat ze zowel particulieren als zzp’ers goed kan helpen om financiële problemen het hoofd te bieden. “Soms schakelen werkgevers mij ook in, als ze zien dat medewerkers vaak een voorschot vragen of als er sprake is van loonbeslag. Daarnaast help ik zzp’ers die het moeilijk vinden om grip te krijgen op hun geldstroom en hun papieren administratie.”

Uitgebreide vragenlijst

Cinthia doet haar administratie zelf. Ze krijgt daarbij hulp van haar vader, die bij de Belastingdienst heeft gewerkt. Na haar eerste jaar ondernemen, ontving ze een brief van de fiscus met het verzoek een vragenlijst in te vullen. “Ik heb de vragen uitgebreid beantwoord. Door de vraagstellingen kwam ik er al snel achter dat de Belastingdienst een inschatting wilde maken van mijn ondernemerschap. Alles was in orde, ik hoorde er daarna niets meer van.”

Boekencontrole

Een paar jaar later volgt een telefoontje van de fiscus. “Ze belden om aan te geven dat ze langs kwamen voor een boekencontrole. Omdat mijn vader voorheen werkte bij de Belastingcontrole, vroeg ik hem ook bij de afspraak te zijn. Ik weet als geen ander wat je allemaal moet doen om ondernemer te mogen zijn voor de fiscus en kan ook aantonen dat ik aan alle voorwaarden voldoe. Officieel moet een controleur melden wat het doel van het onderzoek is. Maar bij binnenkomst van de medewerker was het mij nog niet helemaal duidelijk. Na wat aandringen gaf hij de reden van zijn bezoek: de fiscus twijfelde op grond van de hoogte van mijn omzet aan mijn fiscale ondernemerschap.”

Tip:
Vraag bij een boekencontrole altijd naar de reden van het onderzoek. De belastingcontroleur is verplicht dit u te melden. Meestal wordt van tevoren aangekondigd welke periode en welke gegevens zullen worden gecontroleerd. Medewerkers van de fiscus zijn verplicht om zich voor het begin van de controle te legitimeren. Zo weet u zeker dat er niet ineens ongenode gasten in uw bedrijf staan. Als zij het voor het onderzoek nodig vinden om uw woning binnen te gaan, mag dat alleen met uw toestemming.

Rapport

“Je omzet is maar 1 van de vele punten die meewegen bij het bepalen of je ondernemer bent of niet. Uiteindelijk ontving ik een rapport met daarin de conclusie dat ik de voorgaande jaren ondernemer was geweest."

Agenda kopiëren

3 jaar later kreeg Cinthia weer een vragenlijst van de fiscus toegestuurd: “En ik kreeg het verzoek om mijn agenda in te laten zien. Of ik mijn losbladige papieren agenda kon kopiëren en op wilde sturen. Mijn urenadministratie had ik al eens aangeleverd, daar stond alles in. Mijn uren komen ruim boven de 1225 uit, zoals het urencriterium voorschrijft. Hierover ben ik de discussie met de Belastingdienst aangegaan."

Tip van Cinthia:
“Houd alles goed bij. Ik zie nog vaak genoeg zzp’ers in de problemen komen doordat ze hun urenadministratie niet goed bijhouden. Splits alle uren goed uit en noteer alles wat met je bedrijf te maken heeft.”

Klacht indienen

Hoe nauwgezet controleprocedures ook worden nageleefd, door communicatie over en weer kan er heel wat onduidelijkheid ontstaan. Voor Cinthia kwam er een tegenslag. "Ik kreeg het bericht dat de Belastingdienst mijn zelfstandigenaftrek van de laatste jaren wilde schrappen. Daar schrok ik van; ik had naar mijn idee alles gedaan om duidelijkheid te geven in de feiten, en voldeed naar mijn idee aan de voorwaarden. Daarom heb ik een klacht ingediend. Gelukkig bood de Belastingdienst daarop excuses aan en gaven ze mij gelijk."

Tip:
Krijgt u na een controle bijvoorbeeld een hoge naheffingsaanslag van de Belastingdienst, dan is het zaak om uit te zoeken waarom u de aanslag heeft gekregen. Bent u het er niet mee eens? Bezwaar aantekenen is mogelijk. Betrek een belastingadviseur in dit proces. Het is van belang dat u kunt bewijzen dat u in uw recht staat.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.

Boekenonderzoek

Eind goed, al goed? “Ja, uiteindelijk wel. Al kreeg ik vorig jaar weer bezoek van de controleur voor een boekenonderzoek. De eindrapportage die hij maakte concludeerde dat ik nog steeds recht had op alle ondernemersaftrekken. Ik heb gewoon pech. Vrienden van mij hebben een belastingadvieskantoor en die zeggen dat hun klanten in al die jaren nog nooit zijn gecontroleerd. Ik doe alles volgens het boekje en er staat in mijn dossier dat ik ondernemer ben.”

Tip:
Lees in het artikel controle van de belastingdienst meer over de soorten controles en over hoe u zich goed bereidt.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.