Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp’er Ivette werd lid van een broodfonds

Er zijn al bijna 200 broodfondsen in Nederland. Dit zijn coöperaties van zelfstandige ondernemers die samen het arbeidsongeschiktheidsrisico voor de eerste 2 jaar afdekken. Ivette Halkes, televisiemaker en conceptontwikkelaar, is sinds kort lid van een broodfonds in Zwolle.

Samen risico dragen

Ivette Halkes is nu 2,5 jaar zzp’er. Om haar risico’s af te dekken, verdiepte ze zich in een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. “Ik las steeds meer over broodfondsen. In het gebouw waar ik een flexplek huur, ontmoette ik andere zzp’ers die ook geïnteresseerd waren in het concept. De opzet is eigenlijk heel eenvoudig: alle leden van een broodfonds doen geld in een gezamenlijke pot. Als een lid arbeidsongeschikt wordt, krijg diegene een uitkering uit de gezamenlijke pot. Daar zit wel een maximum aan van twee jaar; meer kun je niet van elkaar vragen.”

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

Nieuw fonds oprichten

Op het moment dat Ivette zich wilde aansluiten bij een broodfonds, was er geen plek in Zwolle. Dus besloot ze zelf een broodfonds op te richten,het Peperfonds. “Wij hebben gekozen voor een open broodfonds – alle ondernemers uit Zwolle en omgeving mogen zich aanmelden. Je kunt ook kiezen voor een gesloten fonds. Dan mogen alleen mensen uit het netwerk zich aanmelden. Verder hebben we gekozen voor 2 verplichte bijeenkomsten per jaar en komen we nog een aantal keer informeel samen tijdens borrels. Zo leer je elkaar kennen en kun je ook echt gaan netwerken en een vangnet vormen voor elkaar. Als je ziek wordt, kan een ander ook je klussen overnemen bijvoorbeeld.”

Zelf inleg bepalen

“Als je ziek wordt, meld je dat. Natuurlijk meld je niet ieder griepje, alleen als je verwacht dat je niet na een maand weer aan de slag kunt. Je krijgt een commissie, van leden uit je eigen broodfonds, op bezoek die komt bespreken in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Na een wachttijd van een maand krijg je dan een uitkering uit het fonds. Je bepaalt zelf hoeveel je maandelijks inlegt, de uitkering is naar verhouding. Je krijgt minimaal € 750,- per maand en maximaal € 2500,-. Dat niveau kun je 2 keer per jaar aanpassen. Wel moet je minimaal een jaar zzp’er zijn en moet je de laatste jaarrekening van je bedrijf laten zien om lid te kunnen worden.”

Oplichting kost reputatie

“De meest gestelde vraag is natuurlijk: hoe voorkom je dat er misbruik wordt gemaakt? In de praktijk blijkt dat dat niet gebeurt. De leden van een broodfonds kennen elkaar, zakelijk en vaak ook privé. De sociale controle is dus groot. Bovendien, als je de anderen oplicht, kun je het schudden als ondernemer. Dan word je niet alleen geroyeerd door het broodfonds, maar ben je ook je goede naam als ondernemer kwijt.”

Sociale en financiële voordelen

“De grootste voordelen voor mij zijn het sociale aspect – het voor elkaar zorgen, het vormen van een netwerk – en de financiële opzet. Als niemand ziek wordt, blijft je inleg van jou. Verder vind ik het een leuke oplossing die past in deze tijd. Nu moet ik natuurlijk nog wel iets regelen voor de lange termijn, waarschijnlijk in de vorm van een aov. Daar ben ik me nu in aan het verdiepen.”

Lees meer over zakelijke risico's en preventietips op Risico's in Beeld.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.