Naar de navigatie Naar de inhoud

Ook zzp'ers kunnen besparen op energie

Zzp’ers kunnen diverse maatregelen nemen om te besparen op energiekosten. Of ze nu vanuit huis werken of vanaf een externe werkplek. Bart Houtkoop (42) adviseert dagelijks ondernemers over hun energieverbruik. “Bewustwording is al de halve winst”, zegt hij.

Meestal zijn het grote bedrijven die bij Bart aankloppen voor advies. Met zijn bedrijf EnergyProof helpt Bart groot-mkb-bedrijven met energiemanagement, inkoop, aanbestedingstrajecten en duurzaamheidsprojecten. “We helpen bedrijven te besparen op hun energie. Zij hebben aan ons een partner die werk uit handen neemt en bij wie ze terechtkunnen met alle energie-gerelateerde vraagstukken.” Zodoende weet Bart precies hoe je als ondernemer je energiekosten in de hand kunt houden.

Voorzichtig met aanbiedingen

De meeste zelfstandig ondernemers (zonder personeel) werken vanuit huis. Diverse energiemaatschappijen hebben speciale aanbiedingen voor zelfstandig ondernemers. Bart adviseert zzp’ers daar voorzichtig mee te zijn, omdat de prijzen voor de doorsnee-ondernemer niet goed te vergelijken zijn. “De verschillen met energieprijzen voor particulieren zijn niet groot. Je mag blij zijn als je er 100 euro per jaar mee bespaart.” Daarnaast zijn de voorwaarden voor zakelijke energie thuis vaak minder gunstig dan gewone, particuliere energielevering.

Woning verduurzamen

Het zakelijk opvoeren van energiekosten die zzp’ers thuis maken, is aan strikte voorwaarden gebonden, zegt Bart. Voor de gemiddelde zzp’er is dit dan ook niet aan de orde. Maar er zijn ook andere manieren om op energiegebied voordeel te halen als zzp’er. “Het verduurzamen van de woning bijvoorbeeld. Dit levert niet alleen een lagere energierekening op, er zijn ook gunstige regelingen te treffen.”

Subsidie voor zonnepanelen

“De regelingen verschillen per gemeente”, legt Bart uit. “Zo zijn er plaatsen waar je voor energiebesparende maatregelen aan je huis geld kunt lenen van de gemeente tegen een zeer lage rente.” Ook zijn er subsidies voor zonnepanelen. “Vaak zijn er wel meer inschrijvingen dan beschikbare subsidies”, weet Bart. “Veel mensen kunnen er daardoor geen gebruik van maken. Ook voor dit jaar is de pot al leeg. Toch zijn zonnepanelen altijd een verstandige keuze, want je verdient de investering al gauw terug”, zegt Bart.

Zuinige apparatuur

Bart raadt zzp’ers aan om verder te kijken dan alleen naar de energievoorzieningen in de woning. Kijk bijvoorbeeld ook naar de aanschaf van apparatuur, zoals computers. “Let dan niet alleen op de prijs of hoe leuk een laptop eruit ziet, maar kijk ook naar het energieverbruik. Emotie wint het vaak van de ratio. Mensen pakken liever direct € 100 voordeel dan € 200 voordeel verspreid over 3 jaar. Een duurdere, zuinige laptop is op termijn voordeliger dan een goedkopere laptop die veel stroom verbruikt.”

Menselijk gedrag: onachtzaamheid

Daarmee zijn we aanbeland bij de grootste boosdoener in ons energieverbruik: menselijk gedrag. Volgens Bart de belangrijkste component. “Je betaalt geen cent voor energie die je niet gebruikt. Dus zet je laptop uit als je klaar bent met werken. Doe de lampen op je werkkamer uit. En haal de stekker van je telefoon uit het stopcontact als je niet aan het opladen bent.” Dat laatste kost weinig energie, maar op miljoenen smartphonegebruikers heeft die gewoonte - om de stekker erin te laten zitten zonder dat er iets oplaadt - toch impact op het milieu.

Duurzaam vervoer

Tenslotte wijst Bart op vervoer. Zelf rijdt hij een hybride auto. “Rijd je elektrisch of hybride, zorg er dan voor dat je oplaadpaal een metertje heeft. Staat je auto op de zaak, dan kun je een deel van de elektriciteitskosten zakelijk opvoeren.”

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren