Naar de navigatie Naar de inhoud

Ondernemer en zwanger

Als u in loondienst werkt en u bent zwanger, heeft u recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Bent u ondernemer, dan krijgt u te maken met een andere regeling. Ook moet u uw bedrijf draaiende zien te houden. Hoe pakt u dat aan?

Voor zwangere ondernemers is de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ) in het leven geroepen. Deze uitkering van 16 weken is bedoeld voor ondernemers met of zonder personeel, voor zelfstandig beroepsbeoefenaars zoals alfahulp, huisarts of artiest) en voor de meewerkende echtgenotes van zelfstandigen.

Urennorm ZEZ

In principe kunnen alle zwangere ondernemers aanspraak maken op de regeling, maar wel onder voorwaarde van het urencriterium: om aanspraak te maken op de maximale ZEZ-uitkering, moet u in het kalenderjaar voorafgaand aan uw uitkering minstens 1.225 uur als ondernemer hebben gewerkt. Bent u pas sinds kort ondernemer, dan bestaat de kans dat u niet aan de urennorm voldoet. Werkte u minder, dan wordt uw uitkering lager. De hoogte ervan wordt bepaald aan de hand van het aantal gewerkte dagen als zelfstandige voordat u zwanger werd. Bent u dit jaar voor uzelf begonnen en verwacht u nog dit jaar een kindje, dan krijgt u geen uitkering. Mocht u krap bij kas zitten, dan kunt u ervoor kiezen wat langer door te werken.

Geen vetpot

Houd er rekening mee dat de uitkering geen vetpot is. Voldoet u aan de urennorm, dan is de maximale uitkering gelijk aan het wettelijk bruto minimumloon (€ 1.551,60 bruto per maand). Ook moet u er op letten dat u de uitkering op tijd aanvraagt: uiterlijk 2 weken voordat u deze wilt laten ingaan, dient u een verzoek in bij UWV. Ook stuurt u een schriftelijke verklaring mee van een arts of verloskundige met daarin de uitgerekende datum.

Extra uitkering

Ondernemers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kunnen een extraatje krijgen, omdat de meeste verzekeringen ook uitkeren bij zwangerschap. Dit heeft geen invloed op uw ZEZ-uitkering van UWV. Omgekeerd is dit wel het geval: een verzekeraar kan uw uitkering verminderen als u tegelijkertijd een ZEZ-uitkering krijgt. Zoek dit op in de algemene voorwaarden van uw verzekering.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

Tip: urennorm en belasting

Tijdens uw verlof met de ZEZ-regeling mag u niet-gewerkte uren meetellen voor het urencriterium alsof u deze wel had gewerkt. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u diverse soorten ondernemersaftrek misloopt omdat u niet aan de urennorm voldoet. De uitkering die u ontvangt, geeft u bij de inkomstenbelasting niet op als ‘winst uit onderneming’ maar als ‘loon’. Uitkeringen van een verzekeringsmaatschappij hoeft u niet op te geven, omdat de verzekeringsmaatschappij de belasting al inhoudt. Is er bij een vorige zwangerschap toch loonbelasting ingehouden, dan kunt u dit terugvragen bij de Belastingdienst.

Laag pitje of helemaal stoppen?

Tijdens uw zwangerschapsverlof staat u voor de keuze: op een lager pitje doorwerken of helemaal tot rust komen? Danny Arts, mede-eigenaar van restaurant Alfreds in Alphen aan den Rijn, koos tijdens haar 2 zwangerschappen voor het laatste. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. "Ik was verantwoordelijk voor de sales, het contact met klanten en de offertes. Dat zijn toch wel cruciale werkzaamheden die je niet zo snel overdraagt aan iemand anders."

Professionaliseren

Daar kwam nog eens bij dat het rond haar eerste zwangerschap heel druk was op de zaak. "Ik werkte van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat." Danny greep de zwangerschap aan om een professionaliseringsslag te maken. "We kwamen tot de conclusie dat we een salesmanager moesten aannemen die mijn werkzaamheden kon overnemen. Dat hebben we gedaan. Dat gaf me meteen de mogelijkheid om het ook na de bevalling wat rustiger aan te doen met de baby thuis."

Minder stress

Na de bevalling nam Danny nog 10 weken vrij, waarna ze het werk – op een wat lager pitje – weer oppakte. "Het moederschap heeft me niet meer drukte, maar juist meer rust gegeven. Voordat ik kinderen kreeg was het hectischer. Mijn kinderen hebben mijn leven weer in een normaler ritme gebracht."

Tip

Werk uit handen geven tijdens een zwangerschap – vooral als het om uw eigen bedrijf gaat – kan moeilijk zijn. Danny zegt uit ervaring: "Laat het los. Als je de keuze voor vervanging eenmaal hebt gemaakt, heb dan ook het vertrouwen dat het goed komt. Ga je je daar tijdens je zwangerschap weer druk om maken, dan heb je nog steeds geen rust in je hoofd."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.