Naar de navigatie Naar de inhoud

Ondernemen naast uw baan

Ondernemen naast uw baan

Dit moet u weten als u loondienst en ondernemen combineert

Op het eerste gezicht is het ideaal, starten als zzp'er naast een baan in loondienst. U bent verzekerd van een vast inkomen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering is in de meeste gevallen niet nodig. Maar let op, er zijn ook nadelen!

Hier moet u rekening mee houden

Heeft u een baan en denkt u erover om voor uzelf te beginnen? Dan kunt u ervoor kiezen om dat te doen terwijl u uw baan houdt. Zo start u zonder al te grote risico's. Als het geweldig loopt, kunt u altijd nog afscheid nemen van uw baas. Klinkt logisch. Toch moet u met een aantal zaken rekening houden als u het op deze manier aanpakt.

1. Een doorstart maken met behoud van WW

U rekent er waarschijnlijk niet op, maar stel: uw contract wordt niet verlengd. Als u al gestart was als zzp'er wilt u daar nu fulltime mee verder. Helaas kunt u in dat geval niet profiteren van de voordelen die het UWV aan startende zzp'ers biedt. Concreet betekent het dat u niet met behoud van uw uitkering verder kunt gaan met ondernemen. Soms kan dat wel gedeeltelijk, maar dan komt er een hoop administratieve rompslomp bij kijken. U moet bijvoorbeeld exact bijhouden hoeveel uren u steekt in uw onderneming.

2. Fiscaal nadeel

Besef dat u waarschijnlijk geen recht heeft op zelfstandigenaftrek. Op dat fiscale voordeel heeft u namelijk recht als u minimaal 1225 uur per jaar aan uw bedrijf besteedt. Het gevolg: u betaalt meer inkomstenbelasting dan wanneer u fulltime zzp'er zou zijn.

3. Veel regelen

Besef dat u ook als 'parttime ondernemer' veel moet regelen, terwijl u minder tijd heeft. Denk aan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het eventueel afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, het openen van een zakelijke bankrekening en het bijhouden van uw administratie.

4. Concurrentie?

Onderzoek of uw werkzaamheden geen concurrentie vormen voor het werk dat u in loondienst doet. Is er een concurrentiebeding opgenomen in uw contract? Het is hoe dan ook prettig om hierover vooraf in gesprek te gaan met uw werkgever.

Tip: zoeken in de app

Zoeken kan op verschillende manieren

Zoeken in de app kan op verschillende manieren.

Ga naar uw bij- en afschrijvingen en tik op het vergrootglas. U kunt dan zoeken op naam, bedrag of omschrijving. Of tik op een foto of logo. Zo zet u alle bijbehorende betalingen op een rij.

Volg ons via

  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube