Naar de navigatie Naar de inhoud

Zo houdt u uw medewerkers betrokken

Betrokken medewerkers zijn het kapitaal van uw bedrijf. Zij zijn aantoonbaar productiever en zorgen voor een hogere omzet. Dat is geen kwestie van geluk: u heeft zelf invloed op de tevredenheid van uw personeel. Met deze tips en tricks zorgt u voor een win-winsituatie.

1. Zorg voor een doordacht inwerkproces

De eerste weken met een nieuwe medewerker zijn altijd spannend. Voor uzelf, maar ook voor uw nieuwe collega. Begeleidt u uw nieuwe collega in de eerste periode niet goed, dan zal hij zich niet op zijn plaats voelen. De kans op een voortijdig vertrek is dan groot. Niet zo gek dus dat HR-professionals steeds meer aandacht besteden aan 'onboarding'. Dit is een strategie die verder gaat dan ‘inwerken’ en volgt een vooraf uitgestippeld proces om medewerkers zo vroeg mogelijk wegwijs te maken in de cultuur van het bedrijf. Onder onboarding valt het praktisch wegwijs maken en het regelen van de juiste voorzieningen. Maar ook het inzichtelijk maken van bijvoorbeeld bedrijfsprocessen en interpersoonlijke relaties. Geef uw nieuwe collega het gevoel dat hij welkom is. Is uw personeel op de hoogte van zijn of haar komst, dan zullen ze kennis komen maken. Maak ook een werkplek vrij waar hij zo kan aanschuiven, compleet met inlogcodes voor de computer. Geef uitleg over de werkwijze, de procedures en gewoonten op uw kantoor. Leid hem rond op de werkvloer en leg uit wie wie is. U kunt dat zelf doen of een collega vragen zich over hem te ontfermen.

2. Leg uit wat u van hem verwacht

In de drukte van alledag wordt nogal eens vergeten om nieuwe medewerkers een duidelijke opdracht mee te geven. Bespreek wat prioriteit heeft en welke dossiers op dit moment belangrijk zijn. Laat weten wie wat nodig heeft en op welke termijn. Wanneer medewerkers niet precies weten wat ze moeten doen, zullen zij zich verloren voelen. Vastomlijnde afspraken geven houvast. Maak duidelijk wat u verwacht.

3. Geef uw medewerker de ruimte

Stimuleer de intrinsieke motivatie van uw medewerker. Dat is de motivatie die iemand drijft zonder dat het van buiten wordt opgelegd. Is iemand intrinsiek gemotiveerd, dan werkt hij omdat hij dat zelf graag wil. Geef hem daarbij de ruimte om zijn taak naar eigen inzicht in te vullen.

4. Deel uw ambities

Een medewerker heeft niet altijd een idee van de koers die u als werkgever vaart. Daardoor voelt hij zich minder betrokken bij het gezamenlijke doel en kan hij daar niet gericht aan bijdragen. Deel uw missie en ambities dan ook met iedereen. Geen abstracte vergezichten, maar duidelijke targets en voornemens. Zoals: over 10 jaar hebben wij 10% van de markt. Of: wij willen de meest duurzame leverancier zijn van Nederland. Dat zijn heldere doelen waarin iedereen zijn aandeel kan hebben.

5. Toon interesse

Er zijn nog steeds bedrijven, óók in het mkb, waar de leidinggevende het personeel niet bij naam kent. Voelt u medewerker zich niet gezien of gehoord, dan creëert u geen betrokkenheid. Schuif eens bij hem aan. Lunch gezamenlijk in de kantine. Beperk het contact niet tot het functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek. Er zijn meer ontspannen momenten denkbaar om uw medewerker te vragen wat hem boeit, welke talenten hij wil ontplooien en welke wensen en dromen hij heeft. Stel ook een 'bilateraaltje' of voortgangsgesprek in om bepaalde competenties te ontwikkelen. De medewerker moet zich durven uiten en feedback geven. Dat levert u waardevolle informatie op. Met ideeën en suggesties van de werkvloer kunt u de werksfeer verbeteren, maar ook bestaande processen aanpassen of efficiënter maken. Zo bouwt u aan een succesvolle onderneming met energieke medewerkers.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.