Naar de navigatie Naar de inhoud

Flexwerken: een win-winsituatie?

Driekwart van de Nederlandse werknemers is voorstander van flexibel werken: thuis en op wisselende tijden. Dat levert u als werkgever ook voordelen op. Denk aan meer efficiency en hogere productiviteit. Zorg wel voor goede afspraken en wees voorbereid op de implicaties.

Flexibel werken, wat hebt u daaraan?

Het is een wonder dat er nog zoveel kantoorgebouwen zijn. Steeds meer werknemers zijn daar helemaal niet te vinden. Hun bureau staat gewoon thuis: alleen computer en telefoon verbinden hen virtueel met het kantoor. In het eerste kwartaal van 2016 telde het bedrijfsleven al 1,7 miljoen werknemers met een flexibel dienstverband (cijfers CBS). Dat is een kwart van alle werknemers. Flexibel werken, oftewel 'tijd- en plaatsonafhankelijk' werken, kent veel voordelen. Zoals geen file of lange reistijden, en een betere balans tussen privé en werk. Flexwerkers kunnen zo de kinderen van school halen en daarna weer achter hun bureau schuiven. Een eigen timetable geeft hen veel voldoening. Onderzoek naar het nieuwe werken toont aan dat flexwerkers ook aanmerkelijk minder verzuimen. Voor de werkgever telt vooral de hogere productiviteit van flexwerkers. Hun werkdag wordt immers niet onderbroken door praatjes bij de koffieautomaat en ander kantoorrumoer. Dat betekent dat zij zich beter kunnen concentreren op hun taken.

Wanneer bent u tot flexibel werken verplicht?

Ook kleine werkgevers met minder dan 10 werknemers kunnen flexwerken mogelijk maken. Bent u bang de controle te verliezen over het doen en laten van uw mensen? Niet nodig. U hebt het recht hen af te rekenen op geleverde prestaties, ook al werken zij nu op afstand. Misschien moet u nog wennen aan het idee dat uw werknemer voortaan zélf zijn werkzaamheden inricht. Het is dan raadzaam om af te spreken dat uw werknemer niet meer dan 2 dagen flexibel werkt. Dan verschijnt hij dus ook nog enkele dagen op kantoor. Voor werkgevers met meer dan 10 werknemers is flexibel werken verplicht als de werknemer daarom vraagt. Dat stelt de Wet flexibel werken. De werknemer mag u elk jaar vragen om aanpassing van de arbeidsduur, werktijd en de arbeidsplaats. U moet dat verzoek inwilligen, tenzij er zwaarwegende bedrijfs- en dienstbelangen zijn die dat onmogelijk maken. En pas op: vergeet u binnen een maand te reageren op het verzoek van de werknemer, dan moet u het verzoek van de werknemer hoe dan ook inwilligen.

Waar moet u voor zorgen?

Voor flexwerken zijn kaders van belang. Maak duidelijke afspraken. U kunt samen een thuiswerkbeleid opstellen. Daarin staan regels over het invullen van de werkuren, bereikbaarheid, afwisseling met ander werk en onkostenvergoedingen. Zet dit op papier en laat uw werknemer daarvoor tekenen. Thuiswerk moet ook onderdeel zijn van de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Voor het werken met gevaarlijke stoffen gelden aparte regels. Om de werknemer op weg te helpen, kunt u zorgen voor een volledig ingerichte thuiswerkplek. Dat hoeft niet, maar u bent wel verantwoordelijk voor een goede bureaustoel, tafel en verlichting. Wat een 'goede' bureauplek is, is een kwestie van gezond verstand. Voor flexwerken gelden namelijk geen strenge arborichtlijnen. Verder moet u zorgen voor ICT-infrastructuur en communicatiemiddelen. Denk aan een laptop en een mobiele telefoon. Zorg ook dat de werknemer met de programmatuur kan werken en dus uitleg krijgt over de software. Door cloud computing wordt dit naar verwachting steeds makkelijker. Werken in de cloud is namelijk ideaal voor het mobiele werken. Uw werknemer heeft dan alleen een smartphone, tablet of pc en een internetverbinding nodig. Bedrijfsgegevens staan veilig in de cloud, waardoor medewerkers altijd en overal kunnen inloggen.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren