Naar de navigatie Naar de inhoud

Haal meer uit uw netwerk

Door te netwerken leert u nieuwe en bestaande contacten kennen en onderhouden. Ook brengt u hiermee uw zakelijke contacten in kaart. U kunt als zelfstandig professional of freelancer op verschillende manieren netwerken en in contact komen met potentiële klanten. Zo kunt u bijeenkomsten bezoeken, aanhaken bij business clubs en u presenteren op het grootste netwerk ter wereld, LinkedIn. Maar waar begint u? Lees onze 6 tips.

Tip 1: Investeer tijd in netwerken

Het is belangrijk dat u energie stopt in netwerken, zodat u bekend bent bij uw relaties. Ook bouwt u eerder een band op als u relaties met elkaar koppelt. Zij zullen dan ook weer sneller in hun netwerk rondkijken of ze iets voor u kunnen betekenen. Netwerken is dus eigenlijk een soort geven en nemen.

Tip 2: Bezoek offline bijeenkomsten

U kunt offline veel contacten leggen bij seminars, business clubs en de speciale netwerkbijeenkomsten, maar ook privé bij verjaardagen, recepties en bedrijfsfeestjes. Ook zijn initiatieven als Open Coffees interessant om nieuwe mensen te ontmoeten. Bezoek wel netwerken die bij u als ondernemer passen. Bent u bijvoorbeeld een starter? Bezoek dan eens een startersclub, waarbij startende ondernemers kennis en kunde met elkaar delen.

Tip 3: Presenteer uzelf op LinkedIn

Bijna de helft van de zelfstandig ondernemers scoort jaarlijks een of meerdere klanten via LinkedIn (ZZP Barometer). Zorg daarom voor een compleet LinkedIn-profiel, waarbij uw carrière helder is omschreven en u opvalt door een goede headline. Selecteer ook een representatieve foto uit die u kunt gebruiken als profielfoto. Op LinkedIn is het belangrijk om te delen wat u doet en te mengen in de juiste groepen. Op deze manier komt u in gesprek met de doelgroep en kunt u echt netwerken. Maak ook een company page op LinkedIn waarbij u nog meer over uw ervaring en deskundigheid kan vertellen.

Tip 4: Focus op tweedegraads netwerk

De kracht van LinkedIn zit vaak in het tweedegraads netwerk. De tweede graad is het netwerk van uw contacten die ervoor kan zorgen dat uw netwerk echt wordt vergroot. Als u alleen mensen aanspreekt of toevoegt die u kent dan is LinkedIn niet meer dan een visitekaartjesbak. Maar hoe benadert u deze groep mensen? Verstuur een persoonlijk bericht en vraag uw eerstegraads netwerk of ze een ontmoeting tussen jou en iemand uit hun netwerk kunnen organiseren Ook helpt het om interesse te tonen en het niet direct over business te hebben.

Tip 5: Leer netwerken

Netwerken is een vaardigheid die valt te leren. Enig idee hoe u bijvoorbeeld iemand de hand schudt? Een ferme handdruk waarbij u de persoon aankijkt zolang de hand niet is losgelaten werkt bij het maken van een goede eerste indruk. Ook goede verzorging, het maken van oogcontact en het uitstralen van zelfvertrouwen helpt bij het overdragen van uw verhaal. Zorg er ook voor dat uw boodschap helder is. Oefen uw elevator pitch bijvoorbeeld voor de spiegel. Lees de 5 tips voor een goede pitch.

Tip 6: Lees u goed in

Over netwerken kunt u ook veel leren door te lezen. Er zijn veel boeken geschreven die u op weg kunnen helpen. Bijvoorbeeld 'De Wet van Snuf' van Jos Burgers. Of lees deze 7 tips voor slim netwerken.

Elke werkdag van 08.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag van 09.00 - 17.30 uur.

088 - 226 26 26

Betalingen tijdens 1 mei

Lever uw betalingen op tijd aan

Uitnodigende receptie van een NH Hoteles

Op maandag 1 mei, de Dag van de Arbeid, vindt geen betalingsverkeer plaats. Wilt u dat uw (salaris)betalingen daarvoor zijn uitgevoerd? Lever deze dan op tijd aan.

Volg ons via

  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube