Naar de navigatie Naar de inhoud

Factoring voor kleine ondernemers

Klus afgerond, factuur gestuurd. En dan is het wachten tot de factuur wordt betaald. Dat kan soms lang duren. Factoring kan een oplossing zijn. Ook voor zzp'ers!

Factoring of debiteurenfinanciering is een alternatieve manier van financieren. Een factoringbedrijf int uw factuur, financiert uw gefactureerde omzet en neemt soms een deel van het faillissementsrisico over. Afhankelijk van met welke partij u in zee gaat, betaalt u een bepaald bedrag per factuur of een vast bedrag per maand.

Factoring in de praktijk

Ieder factoringbedrijf heeft zijn eigen manier van werken. Maar de basis is dezelfde. U stuurt uw factuur naar een factoringbedrijf. Vervolgens checken zij de kredietwaardigheid van uw opdrachtgever. Zij willen namelijk wel weten of uw klant de financiële middelen heeft om de factuur te betalen. Staat het licht op groen, dan betaalt het factoringbedrijf de factuur binnen een aantal dagen aan u uit, min een van tevoren afgesproken percentage. Zij innen uiteindelijk de hele factuur bij uw opdrachtgever. U hoeft dus niet te wachten op uw geld als er bijvoorbeeld sprake is van een lange betalingstermijn. U financiert als het ware uw werkkapitaal bij een factormaatschappij, op dezelfde manier als het financieren van vastgoed bij een bank of een auto bij een leasemaatschappij.

Waarom factoring?

Grote bedrijven hanteren vaak lange betalingstermijnen. 60 tot soms wel 120 dagen is niet ongebruikelijk. Wettelijk is de betalingstermijn 30 dagen, maar daar mag van worden afgeweken, mits dit contractueel is vastgelegd. Als u met lange betalingstermijnen te maken heeft en uw cashflow op orde wilt houden, kan factoring een uitkomst zijn. Een factormaatschappij kan ook (een deel van) uw debiteurenbeheer doen, inclusief aanmaningen en incassoprocedures. Dat scheelt u een heleboel tijd en administratieve rompslomp. Het risico van niet-betalende opdrachtgevers bij een faillissement neemt het factoringbedrijf voor een deel en soms helemaal over. Dit is wel tot een bepaalde limiet en is afhankelijk van de kredietwaardigheid van de opdrachtgever.

Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.

Ook voor zzp'ers

Grote bedrijven maken vaker gebruik van debiteurenfinanciering omdat ze te maken hebben met hoge omzetten, veel kosten en lange betalingstermijnen. Voor zzp'ers is factoring interessant bij grote opdrachten met lange betalingstermijnen. Niet alle partijen die aan factoring doen, hebben interessante oplossingen voor zzp'ers. Check en vergelijk daarom alle aanbieders en onderzoek wat bij u past. Let daarbij op of ze ook in actie komen voor kleinere facturen, welke kosten er tegenover staan, welk percentage van de factuur u direct krijgt uitbetaald en of ze ook het faillissementsrisico overnemen.

Kosten

Afhankelijk van uw omzet, het aantal facturen en het aantal debiteuren, betaalt u of een bedrag per factuur of maandelijks een vast bedrag. De kosten lopen per factormaatschappij nogal uiteen. Rekent u in ieder geval op 3 tot 8 % van uw omzet.

Let op!

Als u alleen grote facturen onderbrengt bij een factoringmaatschappij, kan het toch gebeuren dat opdrachtgevers ook de kleinere facturen, die u zelf int, overmaken naar de factoringmaatschappij. Naar het verkeerde rekeningnummer dus. Zet dit altijd heel duidelijk op de factuur. Grote bedrijven hebben een geautomatiseerde administratie en tikken niet steeds het rekeningnummer in.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren