Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw eenmanszaak omzetten in een bv

6 jaar na zijn start als ondernemer maakte Robbert-Paul Verkade in 2009 de keuze om zijn eenmanszaak te verruilen voor een besloten vennootschap (bv). Met Verkade Financials BV geeft hij advies over verzekeringsproducten. Hoe heeft Robbert-Paul zijn overstap naar een bv ervaren?

Hij begon in 2003 met een eenmanszaak, zoals veruit de meeste startende ondernemers dat doen. Dat was voor Robbert-Paul geen ingewikkelde keuze, vertelt hij. "Ik begon net, ik had nog niks opgebouwd. Een bv is dan kostentechnisch totaal niet interessant. Ik dacht: eerst een paar jaar proberen en daarna zien we wel verder."

Die eenmanszaak voldeed prima. Totdat hij in 2009 gevraagd werd met 3 partners deel te nemen aan een vennootschap onder firma (vof). "Ik wilde daar niet als natuurlijk persoon instappen", blikt Robbert-Paul terug. "Als er gedonder komt, dan ben je hoofdelijk aansprakelijk. Dus heb ik mijn eenmanszaak omgezet in een bv. Dat was dus geen financiële maar een puur juridische overweging."

Iemand van 18 jaar of ouder die zelfstandig bezittingen of schulden kan aangaan. Een eenmanszaak en een V.O.F. (zoals de groenteboer of slager) lijken rechtsvormen, maar zijn ook natuurlijk persoon.

Eenmanszaak flexibeler

De vof bracht uiteindelijk niet wat de deelnemers ervan hadden gehoopt, waarna Robbert-Paul besloot zijn bv aan te houden. "Het omzetten had me namelijk best wat gekost." Inmiddels komt zijn bv weer goed van pas, vanwege de constructie van het samenwerkingsverband tussen hem en een middelgrote verzekeringsgroep.

Fiscaal en juridisch

Met de kennis van nu zegt Robbert-Paul dat zijn overstap naar een bv in de omstandigheden van voor 2009 niet nodig was geweest. "Ik zou andere zzp'ers willen meegeven: denk héél goed na voordat je een bv opricht. En als het fiscaal en of juridisch niet nodig is, houd het dan bij de eenmanszaak." Hij wijst erop dat die rechtsvorm boekhoudkundig veel flexibeler is. "Bij een bv haal je je zoveel op de hals. Zo moet je een loonadministratie bijhouden, omdat je zelf in dienst bent van de bv. Je hebt de publicatieplicht van de jaarstukken. En omdat je vaak meer dan 1 bv hebt - een holding en een werkmaatschappij - zorgt dat gelijk voor extra kosten."

Status

Ja, Robbert-Paul weet dat in ondernemerskringen een bv ‘status’ met zich meebrengt. Hij denkt er echter anders over. "Ik vind het eigenlijk apart als bepaalde zelfstandigen, neem creatievelingen, een bv hebben. Wat zit daar nou achter, denk je dan. Dus: trek niet een te grote broek aan. Veel bedrijven vinden het juist prettig om met eenmanszaken samen te werken. Het wekt sympathie."

Tip van Robbert-Paul

"Ook als je risicovolle werkzaamheden verricht, of werkt met grote wederpartijen, is een bv niet de enige oplossing. Je kunt ook eenmanszaak blijven, juridisch-contractueel de zaken goed afdichten met een deskundige en als sluitstuk jezelf goed verzekeren. Met een goede bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering als aanvulling op een goede juridische structuur kom je een heel eind."

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade dekt bij derden door beroepsfouten. Onder beroepsfouten wordt verstaan: vergissingen, onachtzaamheden, verzuim, nalatigheid, onjuiste adviezen en andere onzorgvuldigheden.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren