Naar de navigatie Naar de inhoud

De zzp'er als hoofdaannemer

Als zzp'er kunt u soms een grote klus niet in uw eentje aan. Een oplossing is om andere zzp'ers in te huren zodat u hoofdaannemer van de opdracht bent. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Die ene grote opdracht lonkt, maar u weet nu al dat het niet in uw eentje gaat lukken om de deadline te halen. Of uw klant wil iets van u, maar u heeft de expertise zelf niet in huis. Er zijn genoeg redenen om de samenwerking aan te gaan met andere ondernemers. Dat kan op veel manieren. 1 daarvan is dat u hoofdaannemer bent van de opdracht.

Eindverantwoordelijk

Als hoofdaannemer bent u eindverantwoordelijk voor het afronden van de opdracht of het project. U huurt andere zzp'ers in op basis van een 'overeenkomst van opdracht', een samenwerkingsvorm voor kortlopende en incidentele opdrachten. Gaat u vaker samenwerken, bekijk dan ook andere samenwerkingsvormen zoals een coöperatie.

Communicatie met klant

Kiest u ervoor om hoofdaannemer te zijn, dan is het handig om alle opdrachten die u onderbrengt bij onderaannemers, én de diensten die u zelf verleent, in 1 contract met uw opdrachtgever vast te leggen. U bent dan het aanspreekpunt; de betaling en alle communicatie loopt via u. Met de zzp'ers die u aanstuurt, kunt u ieder een eigen contract afsluiten, waarin u ook duidelijk afspreekt dat u hoofdaannemer bent en het contact met de klant onderhoudt. U bent dus eindverantwoordelijk, maar kunt in uw algemene voorwaarden uw aansprakelijkheid beperken.

Duidelijke afspraken

Zoals bij iedere samenwerking, is het essentieel om duidelijke afspraken te maken met de zzp'ers die u inhuurt. Wie doet wat, wanneer, hoe en waarom? Hoe rekent u financieel met elkaar af en hoe zit het met de intellectuele eigendomsrechten, als daar sprake van is? En wie is waar aansprakelijk voor?

Overeenkomst van opdracht of tot aanneming van werk

Als hoofdaannemer van een dienst – u bent bijvoorbeeld notaris, accountant of architect - zet u een heldere overeenkomt van opdracht op papier. Wanneer er sprake is van het maken van iets 'stoffelijks' (bijvoorbeeld een dakkapel of een meubelstuk) dan maakt u een overeenkomst tot aanneming van werk. Bij zowel een overeenkomst van opdracht als een overeenkomst tot aanneming van werk is géén sprake van een werknemer-werkgeversrelatie.

Mondeling of schriftelijk

Een mondelinge overeenkomst is ook geldig, maar een overeenkomst op papier is verstandiger. Het is een van de grootste valkuilen van ondernemers om uit enthousiasme zomaar te beginnen. Zorg dat u later geen spijt krijgt en regel uw zaakjes goed. Dit staat er in een overeenkomst van opdracht of overeenkomst tot aanneming van werk:

  • persoonlijke gegevens van de opdrachtnemer én opdrachtgever
  • omschrijving van de werkzaamheden
  • begin- en einddatum van de opdracht
  • vergoeding, inclusief of exclusief btw
  • betaaltermijn
  • zelfstandigheid en professionaliteit opdrachtnemer
  • aansprakelijkheid en verzekering
Uiteraard zorgt u voor een ondertekening van beide partijen.

Personeel aannemen

Wanneer het vaker voorkomt dat u andere mensen inhuurt, is het aannemen van personeel de overweging waard. Daar komt heel wat bij kijken. Informeer u goed en laat u adviseren door bijvoorbeeld uw accountant of administratiekantoor. Twijfelt u nog, dan kunnen deze 5 vragen uitkomst bieden.

Tip

Schakelt u vaker professionals in, let dan goed op dat u aan de regels voldoet. Het kan namelijk gebeuren dat de fiscus u op de vingers tikt omdat er sprake is van zogenoemde schijnzelfstandigheid. In de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) zijn de opdrachtgever en de opdrachtnemer (zzp'er) verantwoordelijk voor de (fiscale) gevolgen van de overeenkomst. Ondanks dat de handhaving van de wet tot 2020 is uitgesteld, is het nu al handig om te voldoen aan de wet- en regelgeving.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.