Naar de navigatie Naar de inhoud

8 tips om een sabbatical te regelen

U bent zzp’er en wilt er graag tijdelijk tussenuit: een sabbatical. Niemand die u zal tegenhouden. U bent ten slotte eigen baas en bent aan niemand verantwoording schuldig. Een periode vrijaf regelen en begroten; deze 8 tips helpen u op weg.

1. Neem een weloverwogen besluit

Bepaal allereerst voor uzelf: wil ik dit echt? Een boek schrijven, een wandeling naar Santiago de Compostella of de wereld rond; vaak blijft het bij dromen. Het belangrijkste voor een succesvolle sabbatical – of die nu 6 maanden of 1 jaar gaat duren – is dat u er een overtuigde keuze voor maakt.

Realiseer u dus goed waarom u het wilt. Uw overwegingen kunnen van verschillende aard zijn:

  • Zakelijk
Buiten uw comfort zone kunt u nieuwe ervaringen opdoen, die u later helpen om te groeien als ondernemer. Door ergens anders inspiratie op te doen of juist een periode helemaal tot rust te komen kunt u nieuwe energie opdoen om later uw bedrijfsactiviteiten weer op te pakken.
  • Financieel
Dan is er het financiële aspect: de kans bestaat dat u met het stopzetten van uw werkzaamheden klanten verliest. Een jaar lang werft u ook geen nieuwe klanten. Uw financiële reserves zullen krimpen.
  • Sociaal
Tenslotte zijn er sociale overwegingen. Blijft u tijdens uw werkstop niet thuis, dan heeft u kans om belangrijke gebeurtenissen thuis te missen zoals verjaardagen of geboortes. Tegelijkertijd kan een nieuwe omgeving zorgen voor nieuwe, inspirerende contacten.

Uiteindelijk moet u beslissen: las ik de langere werkstop in of niet? Is dit besluit eenmaal genomen, dan kunt u er ook gericht naartoe werken: vanaf die datum zet ik mijn werk stop en richt ik me op iets anders.

2. Maak een nauwkeurige begroting

Een sabbatical kan u veel opleveren: rust, inspiratie of ervaring. Maar dat het u geld gaat kosten, staat vast. Zet de te verwachte kosten op een rij. Gaat u op reis, maak dan op basis van uw gewenste reis een begroting per land, waaronder de:

  • verblijfsduur
  • verblijfskosten
  • kosten per dag van levensonderhoud
  • kosten van attracties/toerisme
  • verzekeringen (zie punt 6)
  • wisselkoers
Tel hier 10% bij op voor onverwachte uitgaven. Eventuele inkomsten kunt u bij afwezigheid nog verdienen door uw huis en/of kantoorruimte te verhuren aan kennissen of collega's. Want de huur of hypotheek loopt natuurlijk wel door.

Blijft u thuis, bereken dan wat u minimaal nodig heeft per maand om uw vaste lasten te betalen. Dat kan minder zijn dan u nu verdient. Maar sparen is er dan even niet bij.

3. Zet elke maand geld apart

Zodra u weet hoeveel uw sabbatical u gaat kosten, kunt u vooruit gaan rekenen. Hoeveel geld heeft u nog nodig, en wat moet u daarvoor per maand opzij zetten? Als u al een aardig bedrag heeft gespaard, dan scheelt dat natuurlijk. Stel: uw sabbatical gaat u € 30.000 kosten. U heeft nog € 12.500 aan spaargeld en u kunt € 250 per maand opzij zetten. Dan moet u bijna 6 jaar sparen voor uw sabbatical. Maak daarom voor uzelf eerst deze rekensom en bepaal dan wanneer u op z’n vroegst zou kunnen vertrekken.

4. Licht uw klanten op tijd in

Vertel ruim van tevoren aan uw vaste klanten dat u een sabbatical gaat nemen. Niet dat u het ‘plant’ of ‘erover nadenkt’ – nee, u gaat het doen. Dan weten klanten waar zij aan toe zijn. Vertel ze vanaf welke datum u niet meer bereikbaar bent en herhaal dit verschillende keren, zodat ze er rekening mee gaan houden.

5. Regel indien gewenst een vervanger

U kunt uw klanten helpen door een betrouwbare vervanger aan te dragen voor eventuele projecten die in uw afwezigheid doorlopen. Uw klant hoeft dan niet zelf op zoek te gaan naar een ander bedrijf voor dezelfde werkzaamheden. Maak afspraken met uw vervanger over de overdracht, ook na uw sabbatical. U wilt waarschijnlijk deze klant weer overnemen na terugkomst. Besef wel dat uw opdrachtgever zelf uiteraard niets verplicht is. Hij kan er altijd voor kiezen na uw sabbatical alsnog met uw vervanger (of met een andere partij) samen te werken.

Denk ook aan de kickback-fee. Dit is een periodieke afdracht van uw vervanger aan u, als dank voor het werk en de extra inkomsten die u hem hebt verschaft. U kunt denken aan een kickback-fee van 10 tot 20%, afhankelijk van de hoeveelheid werk en wat uw vervanger bereid is af te dragen.

6. Regel verzekeringen

Als u op reis gaat, komt u in veel onbekende situaties terecht. Chaotisch verkeer, drukke wereldsteden, onbekende berggebieden en onvoorspelbare natuur. Regel daarom voor vertrek een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en een reisverzekering. Afhankelijk van uw dekking moet u rekening houden met ongeveer € 200 per maand.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

7. Vraag om inkomensmiddeling

Door uw sabbatical zal uw inkomen tijdelijk flink dalen. U heeft dan als ondernemer een ‘sterk wisselend inkomen’. Hierdoor betaalt u waarschijnlijk meer belasting dan nodig en komt u in aanmerking voor de middelingsregeling. Daarvoor berekent u, aan de hand van de definitieve aanslagen, uw gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 kalenderjaren. Daarna zoekt u uit hoeveel belasting u per jaar moet betalen. Zijn deze bedragen lager dan die van de eerdere aanslagen? Dan hebt u mogelijk recht op een teruggaaf.

Extra tip voor wereldreizigers:

Maakt u een wereldreis tijdens uw sabbatical? Haal uw geld dan ter plekke uit de pinautomaat en betaal in lokale valuta. Met pinnen in de winkel wordt vaak een hogere wisselkoers gerekend. Vermijd ook geldwisselkantoren, die vaak zeer ongunstige wisselkoersen hanteren. Aan pinnen in het buitenland zijn soms kosten verbonden. Daarom is het voordeliger om in 1 keer een groter bedrag op te nemen, dan verschillende keren een klein bedrag.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren