Naar de navigatie Naar de inhoud

Bijblijven voor zzp'ers

Als zzp'er bent u zelf verantwoordelijk voor het up-to-date houden van uw vakkennis. Maar hoe doet u dat zonder collega's die hun kennis delen, of een baas die u op een cursus stuurt? 5 manieren om bij te blijven.

Als zzp’er wordt u vaak ingezet voor een bepaald specialisme. U heeft vaktechnische kennis in huis die uw klant niet heeft. Bijspijkeren, bijblijven en investeren in kennis is dus onmisbaar voor zzp’ers. Niet alleen op uw vakgebied is het nodig om bij te blijven, maar zeker ook op het vlak van ondernemerschap. Denk aan acquisitie, social media of marketing.

1. In korte tijd veel kennis vergaren

Kies dan voor een bijscholingscursus, een training of een korte workshop. Let wel op dat de cursus van uw keuze ook écht nieuwe kennis biedt. Soms blijkt u meer te weten dan u denkt. Vooral korte cursussen kunnen aan de oppervlakte blijven. Bestudeer dus goed het programma, en bel er zo nodig even achteraan om te vragen wat de leerdoelen zijn. Een korte cursus kan handig zijn om te leren over een nieuwe ontwikkeling in uw vakgebied. Of een softwareprogramma waar u graag mee wilt kunnen werken. Meestal zit er wel een prijskaartje aan dit soort cursussen. Goed om te weten: kosten voor bijscholing zijn voor zzp’ers in veel gevallen aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting.

2. U verder ontwikkelen of diepgaande kennis opdoen

Een specifieke opleiding is meer iets voor u als u zich verder wilt ontwikkelen of dieper wilt ingaan op een bepaald onderwerp. Door u nog verder te specialiseren, of uw kennis juist te verbreden, draagt u zorg voor groei van uw bedrijf. Ook hier geldt: u mag deze bedrijfskosten aftrekken van de belasting. Daarnaast kunt u btw terugvorderen en mag u ook reis- en verblijfkosten aftrekken. Bedenk wel dat bijvoorbeeld een HBO- of een postdoc opleiding naast uw werk een behoorlijke belasting kan zijn. Maak hier tijd voor vrij, anders is het zonde van de investering.

3. Thuis achter de pc leren

Dure studie of gratis webinar? Die keuze is snel gemaakt. Toch zult u goed moeten kijken naar wat bij u past. Waar bent u nu echt naar op zoek, wat wilt u leren? In het woud van online kennis is een misser snel gemaakt. Vraag na bij andere zzp'ers in uw vak welke websites ze interessant en leerzaam vinden. Probeer niet alles tot u te nemen of overal bij te horen, want dan heeft u er zo een fulltime baan bij. U dwaalt af van uw core business en vergeet geld te verdienen.

4. Van collega-ondernemers leren

U kunt ook deelnemen aan evenementen, congressen of seminars en daar collega-ondernemers en vakgenoten ontmoeten. Soms zult u daarvoor moeten betalen, maar het kan heel leerzaam zijn. Let er op dat er experts in uw vakgebied aanwezig zijn. Vraag vakgenoten welke congressen zij interessant vinden en waarom.

5. Kennis opdoen van uw netwerk

U bent op zoek naar kennis, maar het is tegenwoordig ook heel belangrijk om kennis te delen in uw eigen netwerk. Het is geven en nemen. Post een keer een blog of vlog, geef een lezing of draag uw steentje bij aan een workshop. U zult zien dat u er altijd wel iets voor terugkrijgt. Maak gebruik van uw netwerk om u heen; er zit meer kennis dan u in eerste instantie denkt.

Valkuil

Uw (vak)kennis groeit niet automatisch. Maak altijd tijd vrij voor training, opleiding en ontwikkeling. Dit zijn niet de declarabele uurtjes, maar u zult hoe dan ook moeten bijblijven. Doet u dit niet, dan zien klanten geen toegevoegde waarde meer in u en drogen de opdrachten vanzelf op. Tip: reserveer wekelijks minimaal een uur in uw agenda. Die tijd gebruikt u om vakliteratuur te lezen, om te bepalen welke opleiding u wilt gaan volgen en om in uw netwerk te kijken waar kennis zit en waar u zelf kennis kunt toevoegen.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.