Naar de navigatie Naar de inhoud

4 alternatieven voor meer werkkapitaal

Voor ondernemers die streven naar meer werkkapitaal zijn er verschillende traditionele manieren om dat te bereiken: een hogere omzet, lagere kosten, sneller betalende debiteuren, of een rekening-courantkrediet bij de bank. Maar er zijn meer mogelijkheden. Wij zetten de alternatieven voor u op een rij.

Lees ook deel 1: Wat is werkkapitaal, en waarom mag het niet te hoog zijn?
Lees ook deel 2: Hoe kan een accountant helpen met uw werkkapitaal?
Lees ook deel 3: Uw werkkapitaal op peil houden

Met een rekening-courantkrediet kunt u doorlopend rood staan op uw zakelijke betaalrekening.

1. Inkoopfinanciering

U kunt uw geld maar 1 keer uitgeven. Dat is lastig, want op sommige momenten strijden verschillende prioriteiten om voorrang: uw personeel moet betaald worden, de voorraad moet worden aangevuld en u moet investeren in nieuwe apparatuur. En dan ligt er ook nog eens een stapel facturen van crediteuren op de mat. Terwijl u, vanwege de lange betaaltermijnen van uw klanten, geld tekort komt.

Met inkoopfinanciering zorgt u ervoor dat u, ondanks de krapte in uw werkkapitaal, in elk geval netjes aan uw verplichtingen blijft voldoen. Uw leveranciers worden snel betaald door een financieringsmaatschappij, die u in een later stadium, met opslag, terugbetaalt. U betaalt wel meer, maar vermijdt op deze manier problemen met aanmaningen, incassobureaus en boze leveranciers. Met inkoopfinanciering, ook wel trade finance genoemd, bent u er zeker van dat uw rekeningen tijdig worden voldaan. In sommige gevallen, afhankelijk van de partij waarmee u werkt, kan er een minimum gesteld worden aan uw omzet en kredietbehoefte.

2. Factoring

Aan de andere kant van uw geldstromen (bij de inkomsten) zijn er vergelijkbare mogelijkheden, alleen dan omgekeerd. Moet u altijd lang wachten op uw geld? Dan kunt u kiezen voor factoring. Bij deze methode wordt een groot deel van de facturen door de factoringpartij snel uitbetaald, zodat u als ondernemer minder last heeft van lange betaaltermijnen. Meestal heeft u uw geld binnen 5 tot 10 dagen. De factoringpartij schiet tot ongeveer 85 % voor en ziet uw verstuurde facturen als onderpand. Door gebruik te maken van factoring, heeft u het geld om aan al uw verplichtingen te voldoen. 

Er zijn echter ook nadelen: u geeft de afhandeling van de facturen uit handen. Factoringpartijen bepalen samen met u de wijze van communicatie naar de klant, maar dit kan soms anders uitpakken dan gewenst. Daarnaast is factoring relatief duur. De factoringpartij vraagt om een percentage van de omzet of factuurwaarde.

3. Crowdfunding

Via crowdfundingwebsites kunt u gemakkelijk het grote publiek vragen om financiële steun, bijvoorbeeld voor het doen van (grote) investeringen. U maakt dan gebruik van bestaande platforms om uw idee te pitchen en geld op te halen. Dit lijkt eenvoudig, maar crowdfundingplatforms zijn erg kritisch op ingediende aanvragen. U moet dus een sterk businessplan hebben voordat u wordt toegelaten. Er zijn bedrijven die uw businessplan doorlichten en advies geven hoe u het best een aanvraag kunt indienen. Dat zal vooral beoordeeld worden op de mogelijkheid om het opgehaalde geld terug te verdienen. Eenmaal binnen, maakt u wel grote kans om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.

4. Investeerder

Vermogende particulieren, veelal oud-ondernemers, zijn vaak bereid te investeren in snel groeiende bedrijven of bedrijven met veel potentie. Hij of zij ontvangt een rente op de lening. Een flinke investering van een vermogende particulier kan u financieel de ruimte geven om te groeien, te investeren en tegelijkertijd aan uw verplichtingen te voldoen. Er bestaan verschillende netwerkclubs van vermogende oud-ondernemers die graag investeren in veelbelovende bedrijven.

Tip: afspraken

Het kan lonen om met debiteuren betaalafspraken te treffen, zodat u minder lang hoeft te wachten op uw geld. Kijk wel goed naar de rente- en kortingspercentages. Stel dat u 4% korting krijgt als u uw factuur snel betaalt, en u gelijktijdig 3% korting geeft op facturen die uw klant snel betaalt, dan kan dit interessant zijn. Maar stel dat u dit altijd doet, waardoor u aan het eind van elke maand een beroep moet doen op uw rekeningcourant, waar het rentepercentage bijvoorbeeld 8% is, dan is het verstandig om eens goed te kijken of het werkelijk zo voordelig is.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren