Naar de navigatie Naar de inhoud

SEPA-problemen oplossen

Startende ondernemer bekijkt een bedrijfsruimte

Heeft u problemen met het gebruik van de SEPA-betaalproducten? Met de informatie op deze pagina kunt u de meeste issues snel oplossen.

 

SEPA-batches aanleveren

U levert SEPA-transactiebatches (overboekingen of incasso's) aan via een SEPA-bestand. Gebruik de onderstaande checklists om SEPA-bestanden op de juiste manier in te vullen en aan te leveren.

Voor SEPA-overboekingen is de uiterste aanlevertijd 14.30 uur, voor SEPA-incasso's 8.30 uur.

SEPA-incasso's van het type 'First' (eerste van een doorlopende reeks) moeten vijf werkdagen voor de uitvoerdatum worden aangeleverd. SEPA-incasso's van het type 'Recurrent' (doorlopend) moeten twee werkdagen voor de uitvoerdatum worden aangeleverd.

 

Veelgemaakte fouten bij het aanpassen van boekhoudsoftware

Heeft u maatwerk boekhoudsoftware? Dan moet u, om klaar te zijn voor SEPA, een aantal technische aanpassingen doen. Aan de hand van technische documentatie en voorbeeldbestanden kan uw functioneel beheerder vaststellen welke aanpassingen nodig zijn.

 

Weigeren, annuleren of terugboeken van incasso's

Het kan gebeuren dat uw incasso wordt geweigerd, geannuleerd of teruggeboekt. We noemen dit een R-transactie. Een overzicht van alle R-transacties vindt u in het onderstaande document van de Betaalvereniging. Hierin staan ook de afkeurredenen (reasoncodes) die daarbij horen. Daarnaast leest u welke vervolgstappen mogelijk zijn (bijlage B).

Afkeuring van incasso's als gevolg van onvoldoende saldo levert vaak specifieke vragen op bij de geïncasseerde. Zie voor meer informatie over dit onderwerp de onderstaande publicatie van de Betaalvereniging.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.