Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe werkt Documentair Betalingsverkeer?

Documentair Betalingsverkeer uitgelegd

Meer zekerheid via documentair betalingsverkeer kunt u verkrijgen door een garantie, een Documentair Krediet of een Documentair Incasso. Hieronder ziet u voorbeelden.

Hiermee weet de exporteur zeker dat de importeur de handelsdocumenten pas krijgt als deze betaald heeft. De exporteur draagt het debiteuren-, bank- en landenrisico.
De importeur stelt bij zijn bank geld beschikbaar voor de betaling van de bestelde goederen. De bank betaalt pas aan de exporteur als deze alle afgesproken documenten aan de bank heeft overgedragen. Deze documenten vertegenwoordigen bijvoorbeeld goederen.
 

Hoe werkt een Garantie?

Stel, uw zakenpartner vraagt om een bankgarantie. Hij wil namelijk zeker weten dat u de goederen straks ook echt betaalt. U vraagt ons een bankgarantie op te stellen en af te geven. Daarbij blokkeren we gedurende de looptijd van de garantie geld of kredietruimte op uw bankrekening. Mocht u uw betaalverplichting niet kunnen nakomen en uw handelspartner doet een beroep op de bankgarantie, dan zullen wij deze claim financieel namens u afhandelen. Vervolgens verrekenen we het verschuldigde bedrag met u.

Er zijn verschillende vormen van garanties. Welke garantie de beste oplossing biedt, hangt af van het type transactie en welke zekerheden u wilt bieden.

 

Hoe werkt een Documentair Incasso?

U overhandigt (als exporteur) ons de benodigde handelsdocumenten. Deze zijn, inclusief de bijbehorende incasso-instructies, uiteindelijk bestemd voor de importeur. In deze instructies staat hoe, wanneer en in welke valuta er wordt betaald.

Vervolgens sturen wij alle handelsdocumenten naar de bank van de importeur, met de opdracht deze pas aan de importeur te geven nadat de incasso-instructies zijn opgevolgd en aan alle voorwaarden is voldaan. Alleen dan kan de importeur over de goederen beschikken.

Er zijn verschillende vormen van een Documentair Incasso. Welke vorm de beste oplossing biedt, hangt af van de wensen en mogelijkheden van de handelspartners en verschilt per transactie

Hoe werkt een Documentair krediet?

U maakt als exporteur afspraken met de afnemer. Op basis hiervan geeft hij zijn bank opdracht om ten gunste van u een Documentair Krediet te openen. Deze bank stuurt dit Documentair Krediet vervolgens door naar uw bank. Uw bank controleert de documentatie en stuurt u de tekst van het Documentair Krediet.

Nadat u de tekst voor het Documentair Krediet in goede orde heeft ontvangen en alles klopt, kunt u de bestelde goederen produceren en/of klaarmaken voor verscheping. Zodra de goederen onderweg zijn, maakt u de voorgeschreven handelsdocumenten op en stuurt deze naar ABN AMRO.

Wij controleren de handelsdocumenten. We wikkelen de bijbehorende betalingsregeling af en sturen de documenten naar de bank van de importeur. Is alles in orde? Dan krijgt de importeur de documenten in handen. Tot slot vindt de definitieve afrekening plaats.

 

24/7 uw documentaire handelsportefeuille inzien?

U wilt altijd zaken kunnen doen. Daarom bieden wij onze zakelijke klanten gratis Extradeal aan. Hiermee kunt u in een beveiligde online omgeving 24 uur per dag, 7 dagen per week uw documentaire kredieten, incasso's en garanties beheren. U heeft dus altijd een actueel beeld van uw handelsportefeuille.

Vragen of advies? Neem contact op met de adviseurs van de afdeling Trade Client Service.

010 - 402 54 44 (lokaal tarief)

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.