Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe goed bent u verzekerd bij een calamiteit?


Dekt uw verzekering schade die is veroorzaakt door een calamiteit of ramp? Denk aan stormschade aan uw woning door heftige regenbuien, hagel of bliksem? Of wateroverlast door een overstroming? Lees hieronder welke verzekeringen belangrijk zijn als u hiermee te maken krijgt.

Schade door wateroverlast of overstroming

De flinke regenbuien die over Nederland trekken kunnen waterschade veroorzaken. Soms valt de schade mee, maar uw huis kan ook blank komen te staan. Uw spullen lopen dan fikse schade op. Wat is nu wel of niet verzekerd?

 

Inboedelverzekering

De Inboedelverzekering dekt neerslag en uitstromend water IN uw woning. Is bijvoorbeeld uw kelder ondergelopen? Dan betaalt de inboedelverzekering de schade aan uw spullen die er lagen. Zijn de muren of plafonds beschadigd? Dan zijn de kosten voor de opstalverzekering of voor de verhuurder van uw huis. Laat u zelf uw ramen openstaan en heeft u daardoor schade? Dan is dat niet verzekerd. Echte overstromingen door dijkdoorbaak zijn nooit verzekerd. Hiervoor krijgt u wel een tegemoetkoming vanuit de overheid.

 

Denk ook aan de opstalverzekering

Lekkage in huis? Bij stevige wind en regenval kan hemelwater onder de dakpannen doorkruipen. U ziet dat terug aan een vochtplek bij het plafond of op de muur. Deze waterschade is verzekerd. De opstalverzekering betaalt de kosten voor schilder- en stucwerk. Is de schade veroorzaakt door een openstaand raam? Dan is dit niet verzekerd. Dit geldt ook voor water dat door de muur heen trekt.

 

Autoverzekering

Uw auto kan door een overstroming op verschillende manieren schade oplopen. Een overstroming kan bijvoorbeeld kortsluiting in uw auto veroorzaken, waardoor u niet meer verder kunt rijden. Of uw auto loopt blikschade op, omdat u door een overstroming slipt en ergens tegenaan rijdt. Ook kan uw geparkeerde auto wegdrijven en ergens tegenaan botsen.

Met WA niet verzekerd
Heeft u uw auto alleen WA verzekerd? Dan is alleen schade verzekerd die met uw auto wordt toegebracht aan anderen en andermans spullen. Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd. Dus ook niet schade aan uw auto door waterschade of een overstroming.

Beperkt Casco
Is uw auto WA + Beperkt Casco verzekerd? Dan is uw auto in bepaalde gevallen verzekerd tegen schade als gevolg van een overstroming. Kortsluiting in uw auto is verzekerd. Loopt uw auto blikschade op omdat deze door een overstroming wegdrijft en ergens tegenaan botst? Dan is de schade alleen gedekt als dit het gevolg is van natuurgeweld, bijvoorbeeld hevige regenval. Maar heeft de overstroming een technische oorzaak, zoals een gesprongen waterleiding? Dan is de blikschade aan uw auto niet gedekt. Deze schade heeft geen gevolgen voor uw no-claim.

Met All Risk verzekerd 
Is uw auto allrisk verzekerd? Dan kunt u autoschade als gevolg van een overstroming gewoon bij ons melden. De soort schade en de oorzaak van de overstroming maakt hierbij niet uit. Tenzij u de schade zelf met opzet veroorzaakt heeft, natuurlijk.

Schade door hagel

Hagel kan gevaarlijk zijn. In ons land hebben we zo'n vijf keer per jaar te maken met hagelstenen die een diameter hebben van meer dan twee centimeter. Wordt hagelschade gedekt door uw verzekeringen? Welke verzekeringen zijn eigenlijk van belang bij hagel? En wat moet u verder doen bij hagelschade? Over het algemeen ontstaat hagelschade aan glas, auto en aan inboedel. Het komt niet vaak voor dat er schade ontstaat aan muren, daken etc. Uw glasdekking op uw opstal- of inboedelverzekering dekt de schade. Ook de schade aan uw inboedel is gedekt. Daarom is het belangrijk om een Inboedelverzekering en Opstalverzekering te hebben als u schade heeft door hagel. Ook een Autoverzekering met minimaal de Beperkt Casco-dekking kan van pas komen.

 

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is bedoeld voor schade aan uw eigen spullen, uw huisraad. Dan hebben we het over (tuin)meubels, elektrische apparaten, maar ook over zonnecollectoren en schotelantennes.

Schade aan ruiten
Met de glasdekking bent u  verzekerd als uw ruiten breken, ook door storm of hagel. Heeft u een huurwoning of appartement? Dan is het mogelijk om uw ABN AMRO Inboedelverzekering uit te breiden met een glasdekking. Informeer eerst bij uw verhuurder of Vereniging van Eigenaren of zij dit hebben meeverzekerd.  

Bij de ABN AMRO Opstalverzekering met allriskdekking is glas standaard meeverzekerd. 

 

Opstalverzekering

De opstalverzekering verzekert schade aan uw eigen huis en spullen die in en aan uw huis vastzitten. Denk bijvoorbeeld aan het houtwerk van uw huis waar de hagel putten in heeft geslagen. En vorstschade aan waterleidingen. U bent verzekerd tegen de financiële gevolgen van inbraak, brand, storm en blikseminslag. In het algemeen is de Opstalverzekering inclusief glasdekking. Dus ook ruitschade is hierdoor meeverzekerd.

Schade door storm of een windhoos

Het onstuimige weer in Nederland kan schade veroorzaken aan uw huis of uw auto door omgevallen bomen, afgebroken takken en vallende dakpannen. Hoe zit het dan met uw verzekering(en)? Goed is het om te weten dat vanaf windkracht 7 of harder verzekeraars spreken van een storm en er dan stormschade wordt uitgekeerd.

 

Opstalverzekering

Huurt u een huis? Dan wordt de schade meestal door de verhuurder afgehandeld. Is het uw eigen woning? Dan kunt u een beroep doen op uw opstalverzekering. De opstalverzekering vergoedt schade aan uw woning.

Voorbeelden van schade aan uw woning veroorzaakt door storm zijn:

  • Dakpannen die tijdens de storm van uw dak afwaaien.
  • Lekkage die is veroorzaakt door de storm.
  • Een (deel van een) boom die tegen uw huis aan is gewaaid en schade heeft veroorzaakt.
 

Autoverzekering

Is uw auto beschadigd door stormschade? Check uw dekking. Als u schade aan uw auto oploopt door een storm of windhoos is dat niet altijd gedekt. Met een WA verzekering bent u namelijk alleen verzekerd voor schade die u bij anderen veroorzaakt. Schade aan uw eigen auto door storm wordt dus niet vergoed. Heeft u een WA met Beperkt Casco of  een All Risk  dekking (WA Volledig Casco)? Dan kunt u de schade wel vergoed krijgen.

Schade door een natuurramp

Natuurramp als u op reis bent

In Nederland zijn we gewend aan stormschades. Ook in het buitenland kunt u schade krijgen door natuurgeweld. Het is daarom verstandig om een reisverzekering af te sluiten als u naar het buitenland gaat.

Met een reisverzekering kunt u dan rekenen op een vergoeding voor extra reis- en verblijfskosten. Dit geldt alleen als u de terugreisdatum overschrijdt door een van de volgende redenen:

  • Lawine
  • Bergstorting (het instorten van een (deel van de) berg)
  • Mist
  • Natuurgeweld (bijvoorbeeld bosbrand, aardbeving en vulkaanuitbarsting)
  • Abnormale sneeuwval
  • Staking

Ook uw kwijtgeraakte en/of beschadigde spullen worden vergoed.

 

Annuleringsverzekering

Wordt uw reis geannuleerd of is deze ernstig vertraagd? En is de (geplande) reis langer dan 3 dagen? Dan krijgt u op uw annuleringsverzekering maximaal de reissom van 3 dagen. Voorbeeld: uw reissom voor 10 dagen is € 1000,-. Uw vlucht vertrekt door een vertraging vier dagen later. U krijgt dan 3/10 van uw reissom terug. Dat is in dit geval €300,-.

Schade melden?
Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17 uur

038 - 49 67 123  (gebruikelijke belkosten)

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers