Naar de navigatie Naar de inhoud

Veelgestelde vragen - Medisch en familie

Rechtsbijstandverzekering - Medisch en familie

 • Ik heb letsel door een fout van een arts. Wat moet ik doen?

  U denkt dat uw arts een fout heeft gemaakt, waardoor uw medische probleem groter is geworden in plaats van kleiner. U kunt om te beginnen het volgende doen:

  • Vraag uw medisch dossier op. U heeft het recht uw dossier in te zien en hiervan een kopie te krijgen. De kopieerkosten moet u zelf betalen. Bekijk de voorbeeldbrief die u kunt gebruiken als u uw medisch dossier wilt inzien.

  • Laat aan uw arts weten dat u vindt dat hij een fout heeft gemaakt. Stuur de arts een brief, of vraag hem om in een brief te reageren. Eventueel kunt u zelf een verslagje van het gesprek maken en een kopie hiervan aan uw arts sturen.

  • Vraag een 'second opinion' en vraag een andere arts naar zijn mening over uw gezondheidstoestand.

  • Houd bij hoe het gaat met uw gezondheid. Schrijf het op en verzamel bewijzen, zoals foto's, rapporten van uw huisarts of andere deskundigen.

   Lees meer

 • Wat zijn de gevolgen van samenwonen zonder samenlevingscontract?

  Samenwonen zonder samenlevingscontract kan heel lang goed gaan. Maar als er een einde aan de relatie komt, kunt u veel ellende voorkomen door van tevoren te zorgen voor een samenlevingscontract.

  Uit elkaar gaan
  Als u besluit om uit elkaar gaan, moet u beslissen wat er gebeurt met alle spullen en de woning die u samen heeft. Als u niets geregeld heeft, kan er onduidelijkheid bestaan over de verdeling. De spullen die u al had voor u ging samenwonen, zijn van u. Alles wat u gezamenlijk heeft gekocht, moet in overleg worden verdeeld. Als u samen een woning gekocht heeft, kan de ene partner de andere partner uitkopen. Als een van u de woning al voor het samenwonen alleen had gekocht, blijft de woning zijn of haar eigendom. Heeft u gezamenlijk een huurwoning? Dan moet u afspreken wie er mag blijven wonen. Laat dit ook aan de verhuurder weten.
  U heeft geen recht op partneralimentatie als u uit elkaar gaat en heeft samengewoond zonder iets te regelen.

  Overlijden
  De partner met wie u samenwoont, is volgens de wet geen erfgenaam van u. Behalve als dat in een testament is vastgelegd. Als u overlijdt zonder testament, erft uw partner niets van u. De erfgenamen (uw familieleden) kunnen de helft van de gezamenlijke eigendommen (koopwoning, meubels, andere spullen) opeisen van de achterblijvende partner. In een samenlevingscontract kunt u dit voorkomen door een 'verblijvingsbeding' op te nemen.

Inboedelverzekering

Nooit te laag verzekerd

Iedereen is goed verzekerd met de Inboedelverzekering

 • Bij schade door brand, diefstal en storm
 • 24/7 schadehulp
 • Eerste jaar 20% hypotheekkorting