Naar de navigatie Naar de inhoud

Veelgestelde vragen - Consument en wonen

Rechtsbijstandverzekering - Consument en wonen

 • Uw eigen woning tijdelijk verhuren?

  Een nieuwe woning gekocht en de oude nog niet verkocht? Dankzij de Leegstandwet kunt u uw oude woning tijdelijk verhuren zonder grote risico's. Een oplossing voor uw dubbele woonlasten.

  Wanneer u een nieuw huis koopt, hoopt u uw oude woning snel kwijt te raken. Lees meer over uw tweede woning verhuren.

 • Wat kan ik doen als ik nog steeds ontevreden ben over het product na herstel of vervanging door de leverancier?

  Het kan zijn dat u verwachtingen heeft van het product op basis van de overeenkomst. Voldoet het product na reparatie, herstel of vervanging nog niet aan deze verwachtingen? Dan zal de leverancier het opnieuw moeten repareren of vervangen. Hoeveel kansen moet hij krijgen? Dat staat niet in de wet. U zult de leverancier een redelijk aantal keren opnieuw in de gelegenheid moeten stellen, tenzij het specifieke geval niet meer redelijk zou zijn. 

  Als reparatie en vervanging onmogelijk is (bijvoorbeeld omdat het product niet meer leverbaar is), dan kan de koop worden ontbonden. Dit betekent dat u het aankoopbedrag terugkrijgt. In sommige gevallen kan het redelijk zijn dat u een vergoeding betaalt voor de tijd dat u gebruik heeft gemaakt van het product. Dit wordt dan van het aankoopbedrag afgetrokken.

  Blijft u ontevreden en komt u onderling niet tot een oplossing? Dan kunt u een klacht indienen bij de branche- of beroepsorganisatie of de Geschillencommissie waarbij de leverancier is aangesloten.

  Is uw leverancier niet aangesloten bij een beroepsorganisatie? Dan kunt u naar de rechter stappen.

 • Wie is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door huisdieren?

  Een hond of kat steekt plotseling de weg over, waardoor een fietser moet uitwijken en valt. Als de fietser daardoor gewond raakt, of zijn fiets raakt beschadigd, wie moet dan de kosten betalen? Bijna altijd is de eigenaar van een huisdier aansprakelijk.

  Eigenaar aansprakelijk
  Wie huisdieren heeft, is normaal gesproken aansprakelijk voor schade die door toedoen van het dier ontstaat. Ook als er iemand gewond raakt (letselschade), bijvoorbeeld door een hondenbeet. Zelfs als de eigenaar van het dier er niets aan kan doen en geen schuld heeft aan wat er is gebeurd, is hij aansprakelijk.

  Het moet wel gaan om echte huisdieren. Dieren die in het wild leven hebben geen eigenaar. Maar is bijvoorbeeld uw kat weggelopen? Dan blijft u meestal nog aansprakelijk.

 • Wat kan ik doen als de verhuurder weigert de gebreken te verhelpen?

  Als uw huurwoning gebreken heeft, bijvoorbeeld door te weinig onderhoud, wilt u dat de verhuurder er iets aan doet. Het maakt daarbij verschil of u een sociale huurwoning of een geliberaliseerde woning heeft. Leidend daarbij is het moment waarop de huurovereenkomst is gesloten en de huurprijs. Lees meer

Inboedelverzekering

Nooit te laag verzekerd

Iedereen is goed verzekerd met de Inboedelverzekering

 • Bij schade door brand, diefstal en storm
 • 24/7 schadehulp
 • Eerste jaar 20% hypotheekkorting