Schade aan uw smartphone: wel of niet in inboedelverzekering?

Zeker 5 verzekeraars hebben dit jaar de smartphone uit de dekking van hun inboedelverzekering gehaald. Volgens verzekeraars was de stijging van het aantal smartphoneschadeclaims een te grote financiële strop. Verzekeraar Unigarant ontving in 2016 8500 claims van mobiele val- of waterschade, tegenover 500 claims in 2011. Unigarant geeft aan dat in 2016 1 op de 3 inboedelschades een smartphoneschade was. Ter vergelijking: in 2011 was dit 1 op de 25. 

Bron: www.volkskrant.nl

Aparte dekking voor uw smartphone

Steeds meer verzekeraars halen dus de dekking voor de smartphone uit de standaarddekking. In plaats daarvan bieden ze een aparte dekking aan die u bij uw inboedelverzekering kunt afsluiten. De standaarddekking voor val- en stootschade die u kreeg bij een allrisk inboedelverzekering komt hiermee te vervallen.

Hoe is uw smartphone verzekerd met de ABN AMRO Inboedelverzekering?

Uw kostbare spullen in uw huis zijn verzekerd tegen schade, ook een smartphone. Maar laat u uw smartphone zelf vallen? Dan is de schade niet gedekt. Daarom is het handig als u een All riskdekking bij uw inboedelverzekering heeft afgesloten. Dan is uw inboedel - en ook uw smartphone - IN de woning ook verzekerd tegen schade als gevolg van alle andere gebeurtenissen. Zoals de schade die u per ongeluk aan uw inboedel veroorzaakt door vallen of stoten. Laat u uw smartphone buiten vallen? Met onze buitenshuisdekking is de schade aan uw smartphone ook buitenshuis gedekt. U bent dan wereldwijd verzekerd tegen schade en diefstal.

Smartphone en aansprakelijkheidsverzekering

Als u uw smartphone laat vallen, valt dit niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u namelijk alleen verzekerd tegen schade die u aan anderen toebrengt. Als u de smartphone van een ander laat vallen, kunt u deze schade waarschijnlijk wel vergoed krijgen uit uw eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Wat moet u doen als u schade heeft aan uw smartphone?

Meld uw schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar. Hiervoor vult u een schadeformulier in dat u downloadt op de website van de verzekeringsmaatschappij. Daarnaast is het handig om een kopie van de aankoopbon en foto's van de schade mee te sturen. Zo kan de verzekeraar goed beoordelen of u recht heeft op een schadevergoeding. Gooi uw beschadigde smartphone niet weg voordat u definitief bericht heeft gehad van uw verzekeraar over de schadevergoeding. Soms wil de verzekeraar nog een expert naar de telefoon laten kijken om de schade goed te kunnen beoordelen. 

Is uw smartphone gestolen? Dan moet u ook aangifte bij de politie doen en een kopie van het proces verbaal meesturen.

Ook interessant

Inboedelverzekering

  • Verzekerd tegen schade door brand, inbraak en storm
  • Nooit onderverzekerd
  • 20% korting bij inbraakbeveiliging

Aansprakelijkheidsverzekering

  • Uzelf en uw gezin verzekerd
  • Standaard geen eigen risico
  • Vanaf € 3,51 per maand

Opstalverzekering

  • Onmisbaar bij uw eigen huis
  • Direct hulp bij schade 
  • Garantie tegen onderverzekering