Naar de navigatie Naar de inhoud

Verzekeringen en kinderen

Bent u goed verzekerd tegen onfortuinlijke ongelukjes?

Oeps! Uw kind heeft per ongeluk een dure vaas bij uw tante omgegooid. Of uw kind heeft bij de oppas per ongeluk schade veroorzaakt. Wie is er nu aansprakelijk voor de schade? Bent u als ouder aansprakelijk of is dat uw kind? Lees hieronder of u goed verzekerd bent en welke verzekeringen u beslist nodig heeft.

Aansprakelijkheid ouders

U bent als ouder of voogd verantwoordelijk voor uw kinderen. Niet alleen als u zelf bij uw kinderen bent, maar ook als uw kinderen ergens anders zijn. Als uw kinderen schade maken, bijvoorbeeld een ruit kapot maken, kunt u aansprakelijk worden gesteld. Volgens de wetgeving geldt dat de schade (in de wet omschreven als onrechtmatige daad) het kind moet worden kunnen aangerekend waarbij ook rekening wordt gehouden met de leeftijd van het kind. Een kind van 4 jaar heeft een ander besef dan een kind van 17 jaar. Op een gegeven moment bent u als ouder niet meer verantwoordelijk voor wat uw kinderen doen. U kan dan ook niet meer aansprakelijk worden gesteld. Dit hangt af van de leeftijd van uw kind. 

Kinderen van 0 tot 14 jaar

Heeft u een kind jonger dan 14 jaar? Dan bent u als ouder of voogd altijd volledig verantwoordelijk voor wat uw kind gedaan heeft. U kunt dus ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die uw kind heeft gemaakt.

Kinderen van 14 jaar tot 16 jaar

Heeft u een kind van deze leeftijd? Dan zijn u en uw kind samen verantwoordelijk. Uw kind moet dus een schade hebben veroorzaakt (een onrechtmatige daad hebben gedaan). Dat wil zeggen dat kinderen en ouders beiden aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade veroorzaakt door uw kind. Degene die schade heeft, kan dus u als ouder of voogd aansprakelijk stellen, maar ook uw kind. Hier geldt ook dat u als ouder of voogd aansprakelijk bent als u kan worden verweten dat u de actie van uw kind niet heeft tegengehouden. 

Kinderen van 16 jaar tot 18 jaar

Bij kinderen vanaf 16 jaar geldt dat het kind zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar daden en dus ook zelf aansprakelijk gesteld kan worden. Voor u als ouder of als voogd geldt alleen nog dat u aansprakelijk gesteld kan worden door een onrechtmatige daad als u zelf onrechtmatig handelen of nalaten kan worden verweten. 

Een goed voorbeeld: U weet dat uw zoon op een brommer rijdt die niet verzekerd is voor Wettelijke Aansprakelijkheid en daarmee schade veroorzaakt. Uw zoon rijdt iemand aan die daardoor voor de rest van zijn leven invalide is. U als ouder of als voogd wordt dan ook aansprakelijk gesteld.

Kinderen ouder dan 18 jaar

Als uw kind 18 jaar of ouder is dan is hij of zij volgens de wetgeving meerderjarig. Maakt uw kind dan een schade? Dan is het kind ook zelf aansprakelijk. U als ouder of voogd kan hiervoor dan ook niet aansprakelijk worden gesteld.

Heeft uw kind schade veroorzaakt bij een ander?

Overgooien met een bal of gewoon lekker stoeien. Kinderen kunnen ook zonder opzet iets kostbaars bij een ander stukmaken. Wordt de schade bij een ander veroorzaakt door kinderen tot 14 jaar? Dan valt de schade onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Heeft u thuiswonende of uitwonende studerende kinderen? Dan moet u wel een aansprakelijkheidsverzekering hebben die uw hele gezin dekt, dus u, uw partner en uw kinderen. Wist u dat de ABN AMRO Aansprakelijkheidsverzekering als beste is getest door de Consumentenbond?

Heeft uw kind thuis per ongeluk schade veroorzaakt?

Met een allriskdekking bij uw Inboedelverzekering is uw inboedel in de woning ook verzekerd tegen schade als gevolg van alle andere gebeurtenissen. Zoals de schade die uw kind per ongeluk aan uw inboedel veroorzaakt door vallen of stoten. Zo bent u voor de meest onfortuinlijke ongelukjes van uw kind goed verzekerd.

Deze verzekeringen heeft u zeker nodig

Aansprakelijkheidsverzekering

 • Uw hele gezin is meeverzekerd, ook uw (minderjarige) kinderen
 • Voor grote en kleine ongelukken
 • Overal ter wereld, ook tijdens vakantie

 

Als beste beoordeeld door de Consumentenbond

De Aansprakelijkheidsverzekering van ABN AMRO is door de Consumentenbond als beste beoordeeld met een 8.2. Belangrijkste pluspunten zijn de uitgebreide dekking tegen een gunstige premie. De Consumentenbond vergeleek hiervoor 33 verzekeringen.

 

Inboedelverzekering

Schade die uw kinderen in uw eigen woning of tuin veroorzaken zijn alleen gedekt onder de opstal- en inboedelverzekering als het om ongelukjes gaat. En als de oorzaak onder de dekking valt. Dus als uw kind struikelt en daarbij iets stukmaakt, bent u verzekerd als u een inboedelverzekering met allriskdekking heeft. Maar op de muur tekenen of in een driftbui een vaas stukmaken niet. Dan kunt u het beste een aansprakelijkheidsverzekering hebben.
 • Eenvoudig uit te breiden naar allrisk zodat u ook gedekt bent tegen kleine ongelukjes
 • Garantie tegen onderverzekering
 • Uit te breiden met buitenshuisdekking

Veelgestelde vragen

 • Wat moet ik doen bij de geboorte van mijn kind?

  Controleer uw aansprakelijkheidsverzekering. Staat er op uw polis dat alleen u en uw partner zijn verzekerd? Wijzig dan uw aansprakelijkheidsverzekering in gehuwd/samenwonend met kinderen of alleenstaand met kinderen.

 • Mijn kind wordt 18 jaar en woont nog thuis. Wat nu?

  'Mijn kind is dan toch zelf verantwoordelijk en kan dus dan zelf aansprakelijk worden gesteld. Hij moet dan zelf een aansprakelijkheidsverzekering regelen.' Nee, bij ons hoeft dat niet. Thuiswonende en uitwonende studerende kinderen zijn verzekerd op onze aansprakelijkheidsverzekering. Dan moet er wel op uw polis staan dat de dekking geldt voor 'gehuwd/samenwonend met kinderen' of 'alleenstaand met kinderen'.

 • Mijn kind gaat op zichzelf wonen. Wat moet ik doen?

  Bent u niet meer verantwoordelijk voor uw kinderen omdat ze op zichzelf wonen en niet meer studeren? Controleer dan uw aansprakelijkheidsverzekering en wijzig deze in 'gehuwd/samenwonend zonder kinderen' of 'alleenstaand zonder kinderen'.  
  Adviseer uw kind wel om zelf een aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering af te sluiten.

Inboedelverzekering

Nooit te laag verzekerd

Iedereen is goed verzekerd met de Inboedelverzekering

 • Bij schade door brand, diefstal en storm
 • 24/7 schadehulp
 • Eerste jaar 20% hypotheekkorting