Naar de navigatie Naar de inhoud

Kinderen en aansprakelijkheid


Door: Linda Bosscher van Love2BeMama

Als ouder met jonge kinderen ontkom je er niet aan. Hoe goed je je kinderen ook opvoedt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij ons ging het jaren goed maar ook wij moesten er laatst aan geloven. Ons kind had schade gemaakt bij de auto van de buurman…Hij kwam geschrokken, zwaar ontdaan en overstuur thuis want hij had per ongeluk de autoruit van de buurman ingegooid…Een huis-tuin-en-keukenongelukje met je kind zal je vast ook wel eens overkomen zijn. En dan is het fijn om te weten welke verzekering echt onmisbaar is en of jij goed verzekerd bent.  

De vraag is: ben jij goed verzekerd én wie is er aansprakelijk?

Zo zit het met kinderen tot 14 jaar

Je bent als ouder in ieder geval aansprakelijk voor je kinderen totdat ze 14 jaar oud zijn. Via de persoonlijke aansprakelijkheid is wettelijk geregeld dat iedereen, kind of volwassene die door een fout of onvoorzichtigheid aan iemand anders schade toebrengt, verplicht is de schade te vergoeden. Maar… let op! De persoon die schade heeft toegebracht (in dit geval ons kind van 7) moet wel schuldbekwaam zijn. Als dit niet het geval is, schuift de aansprakelijkheid bij kinderen door naar ons als ouders. Hiervoor is wel een leeftijdsgrens van 14 jaar. Voor ons kind van 7 zijn wij als ouders dus aansprakelijk.

Tip voor ouders: sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Gelukkig hebben wij een aansprakelijkheidsverzekering en zijn onze kinderen meeverzekerd. Dat was op dat moment heel fijn, want de schade viel in dit geval onder onze aansprakelijkheidsverzekering van ABN AMRO
Ik kan elk gezin dus aanraden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee heb je dekking voor:
  • Je hele gezin en dus ook minderjarige kinderen
  • Voor grote en kleine ongelukken 
  • Overal ter wereld, ook tijdens vakanties (want ook dan zitten ongelukken in een klein hoekje)

Een inboedelverzekering is ook handig

Een inboedelverzekering is trouwens ook heel handig. Zo heeft mijn dochter, toen ze struikelde over de stoelpoot, al eens een flesje water over mijn dure Macbook Air laten vallen. Oeps! 
Ze schrok heel erg en ik ook… dat zou een duur ongelukje worden. Gelukkig viel het allemaal mee en konden wij onze all-risk inboedelverzekering hiervoor inzetten. Omdat dit kwam door een ongelukje (in dit geval het struikelen). Dus ook een all-risk inboedelverzekering zou ik elke ouder aan kunnen raden!

5 tips als je kind schade bij een ander veroorzaakt

Ik heb na deze ervaring ook nog 5 tips voor ouders als je kind schade bij een ander veroorzaakt. Misschien heb je er wat aan als het nodig is! (wat ik natuurlijk niet hoop)

1. Allereerst: word niet boos op je kind. Hoe vervelend het ook is; in de meeste gevallen is het echt een ongelukje. Je schrikt je kind er echt mee af als je hem of haar een enorme preek geeft. Natuurlijk moet je op dat moment bepalen hoe het is gegaan en hoe te handelen, maar ons kind was al zo geschrokken dat een preek niet nodig was.
  
2. Ga meteen naar de partij toe die schade heeft. De ervaring leert dat als je open en eerlijk bent en de schuld 'erkent' (ongelukje of niet) je er samen goed uit komt. Hulp bieden bij het opruimen van de schade en samen kijken hoe de schade ervoor staat en hoe te handelen. Meedenken met de partij die schade heeft opgelopen is ook heel fijn. Samen kom je er zeker uit!
 
3. Vul het schadeformulier zo precies mogelijk in. Kom je er niet uit? Bel dan met je verzekeringsmaatschappij over hoe te handelen.
 
4. Maak foto's van de schade voordat je dingen gaat afhandelen. Zo staat het zwart op wit en kun je altijd iets nakijken.
 
5. Nadat de schade is afgehandeld, kun je de andere partij nog een bosje bloemen of een kratje bier brengen. Dat wordt erg gewaardeerd is mijn ervaring. Het moet natuurlijk niet maar het wordt wel goed ontvangen. Voor beide partijen is schade al erg vervelend en op deze manier toon je je goede wil.

Het verhaal met de autoruit is goed afgelopen. De buurman was niet boos en we hebben samen het glas opgeruimd. Daarna hebben we contact gehad met de verzekering en het was allemaal snel geregeld. De buurman heeft weer een nieuwe autoruit. Een hele opluchting! Zoonlief heeft ervan geleerd en wij weten nu dat we goed verzekerd zijn.

Heeft u een vraag of wilt u advies? Neem dan telefonisch contact met ons op via

0900 - 00 24

Inboedelverzekering

Nooit te laag verzekerd

Iedereen is goed verzekerd met de Inboedelverzekering

  • Bij schade door brand, diefstal en storm
  • 24/7 schadehulp
  • Eerste jaar 20% hypotheekkorting