Naar de navigatie Naar de inhoud

De 10 piste regels

De 10 regels op de skipiste

25 november 2016 

Wie de regels op een skipiste naleeft, loopt minder kans een ongeluk te krijgen of te maken tijdens de wintersportvakantie. Uit onderzoek blijkt dat tussen 2010 en 2014 jaarlijks van de 1.200.000 zo'n 3400 wintersporters (0,3%) op de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis belandden, waarvan 2200 skiërs en 1200 snowboarders.

Bron: Federation International de Ski (FIS)

1. Houd rekening met anderen

Iedere skiër of snowboarder moet zich zo gedragen, dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.

2. Beheers uw snelheid 

koffer

Iedere skiër of snowboarder moet op basis van zichtbaarheid bewegen. Iedere skiër of snowboarder moet zijn snelheid en wijze van bewegen aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, de toestand van de piste, de sneeuw- en weersgesteldheid en de verkeersdichtheid.

3. Kies een veilig spoor

Wanneer een skiër of snowboarder een ander van achteren nadert moet hij zijn spoor zo kiezen, dat hij een voor hem bewegende skiër of snowboarder niet in gevaar brengt. 

4. Voorzichtig inhalen

koffer

Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar uitsluitend op een afstand die de gepasseerde skiër of snowboarder voldoende ruimte laat voor al zijn bewegingen.

5. Kijk uit bij oversteken en invoegen

Een skiër of snowboarder die zich (weer) op de piste wil begeven, een piste wil kruisen, of tegen de helling op weg wil bewegen, moet er zowel naar boven als naar onderen zeker van zijn dat hij daarbij niet anderen of zichzelf in gevaar brengt.

6. Stilhouden

koffer

Een skiër of snowboarder mag niet zonder noodzaak op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling stilstaan. Wie op zo'n helling valt, moet zo snel mogelijk de weg vrijmaken.

7. Klimmen en dalen alleen aan de zijkant

Klim en daal altijd langs de kant van de piste. Een klimmende skiër of snowboarder mag alleen de zijkant van een afdalingstraject gebruiken. Hetzelfde geldt voor een skiër of snowboarder die te voet afdaalt.

8. Houd u aan de "verkeersborden"

koffer

Elke skiër en snowboarder moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.

9. Hulp verlenen bij ongelukken

Bij ongelukken is iedere skiër of snowboarder verplicht hulp te bieden.

10. Legitimatie verplicht

koffer

Iedere skiër of snowboarder, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekend maken.

Aansprakelijkheidsverzekering

U moet er niet aan denken, maar het kan iedereen overkomen. Een aansprakelijkheidsverzekering komt goed van pas als u een ander schade toebrengt op de piste.

 

Rechtsbijstandverzekering

Brengt een ander u schade toe op de skipiste? Dan is het handig als u een Rechtsbijstandverzekering heeft. Nu met dinervoucher van Couverts cadeau. Bekijk de actie of vraag direct aan.

Heeft u een vraag of wilt u advies? Neem dan telefonisch contact met ons op via

0900 - 00 24

Inboedelverzekering

Nooit te laag verzekerd

Iedereen is goed verzekerd met de Inboedelverzekering

  • Bij schade door brand, diefstal en storm
  • 24/7 schadehulp
  • Eerste jaar 20% hypotheekkorting