Beginnen met vermogen opbouwen

Hoe start u met het opbouwen van vermogen?

Kunt u zich nog uw allereerste salaris herinneren? Wat een bedrag was dat! Daar kon u (in veel gevallen) ruimschoots van leven. U had nog beperkte lasten en zo bleef er aan het eind van de maand zelfs nog wat over om te sparen.

Terug naar vandaag de dag. Hoewel uw salaris ongetwijfeld is gestegen, is het maar de vraag of er nu nog zoveel van over is aan het eind van de maand. Want inmiddels heeft u een hypotheek, 1 of meerdere auto’s, studerende kinderen. En in het weekend wilt u natuurlijk ook leuke dingen doen.

Met een hogere pensioenleeftijd, een langere levensverwachting en een overheid die minder financieel bijspringt, is het verstandig om gedurende uw werkende leven een potje op te bouwen. Zo kunt u al die leuke dingen ook blijven doen.

Maar hoe doet u dat wanneer er zoveel dringende zaken zijn waar u uw salaris ook aan moet of kunt uitgeven? Zet iedere maand een vast bedrag apart met automatisch sparen of periodiek beleggen. Of volg 1 van onderstaande 3 strategieën voor het opbouwen van een vermogen.

 
 1. Afromen aan het einde van de maand

  Voor veel mensen geldt dat als er geld op de rekening staat, het ook makkelijk uitgegeven wordt. Maar wanneer het saldo de nul nadert, wordt nagedacht of die dure wijn of die mooie jurk nu écht tot de primaire levensbehoeftes behoort. Door het overtollige geld op uw bankrekening met regelmaat op een spaarrekening te zetten of ermee te gaan beleggen, bouwt u zonder er veel bij na te denken al snel een extra potje op.

 2. Extra is voor de pot

  Voor veel mensen komt het vakantiegeld als geroepen. Niet zozeer omdat ze het nodig hebben om hun vakantie te boeken, maar bijvoorbeeld voor die nieuwe televisie of om de verbouwing van de keuken mee te bekostigen. Datzelfde geldt voor een 13de maand of bijvoorbeeld de jaarlijkse schenking van hun ouders. Spreek met uzelf af dat deze extra’s direct doorgesluisd worden naar uw spaar- of beleggingsrekening. Zo groeit uw vermogen binnen een paar jaar tot een aardig bedrag.

 3. Uitgeven én sparen

  Ook de bank maakt het u makkelijk om bijna ongemerkt een bedrag opzij te zetten voor later. Het trucje heet pinsparen, een exclusieve dienst van ABN AMRO. Hoe werkt het? U spaart een vast percentage van het bedrag dat u met uw betaalpas pint of opneemt. Dit bedrag wordt van uw betaalrekening naar uw spaarrekening overgeboekt. U kunt kiezen om met 1%, 5%, of 10% te pinsparen. Bijvoorbeeld: u pinspaart 5% en rekent € 100,- af. Er wordt dan € 105,- afgeschreven, waarvan € 5,- naar uw spaarrekening wordt overgeboekt. Bovendien kunt u ook nog bepaalde regels instellen. U kunt bijvoorbeeld een maximum pinspaarbedrag per dag aangeven. Ook kunt u een minimum saldo op uw betaalrekening aangeven.

  Op deze manieren bouwt u stap voor stap toch een vermogen op.

Tip