Naar de navigatie Naar de inhoud

Verzekeringen voor studenten

Ga je voor het eerst op kamers en ben je nog niet verzekerd? Bekijk dan het overzicht van mogelijke verzekeringen. Dan zie je welke verplicht zijn en welke verstandig.

Verplicht verzekerd: zorgverzekering

Als je 18 wordt, moet je verplicht een zorgverzekering aanvragen. Dat moet je binnen 1 maand doen anders krijg je een boete. Met een zorgverzekering verzeker je je tegen ziektekosten. Alleen de basisverzekering is verplicht. Afhankelijk van de aanbieder, kost het je zo’n € 100,- per maand. Gelukkig gaat daar vaak de zorgtoeslag nog vanaf. Je kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld als je weet dat je extra kosten gaat maken voor bepaalde medicijnen, de tandarts of de opticien. Je zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar

Zorgtoeslag
De zorgtoeslag is een bijdrage aan de kosten van je zorgverzekering. Als student heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Hoeveel hangt af van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Je ontvangt maximaal € 86 per maand. De zorgtoeslag vraag je aan bij Mijn toeslagen van de Belastingdienst.

Meer inkomen? Geef het door
Let op: ga je meer verdienen omdat je bijvoorbeeld bijna bent afgestudeerd? Zorg dan dat je je nieuwe inkomen direct doorgeeft aan de Belastingdienst. Voor je het weet moet je in één keer grote bedragen terugbetalen.

Verstandig maar niet verplicht

Aansprakelijkheidsverzekering
Niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten is een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering verzekert je tegen schade die je per ongeluk maakt. Stel je voor: je fietst iets te dicht langs een auto en maakt een kras. Of je laat bij iemand een drankje vallen over zijn dure laptop. Fijn als je daarvoor dan verzekerd bent.

Inboedelverzekering
Ook niet verplicht, maar wel handig, is de inboedelverzekering. Met deze verzekering zijn je spullen in huis verzekerd tegen schade door brand, diefstal, inbraak, water en storm.

Buiten-de-deur-verzekering
Ben je veel onderweg en wil je daarom verzekerd zijn tegen diefstal en schade van bijvoorbeeld je laptop, smartphone, sieraden, horloge? Dan kun je een buiten-de-deur-verzekering afsluiten.

Laptopverzekering
Naast de inboedel- en buiten-de-deur-verzekering, is er een aparte laptopverzekering . Hiermee verzeker je je laptop tegen diefstal en schade. Vaak ook als je de schade zelf veroorzaakt. Een heel specifieke verzekering dus, maar wel handig als je laptop je meest waardevolle bezit is.

Reisverzekering
Ook goed om op de letten, is een reisverzekering. De kans is groot dat je bent of was meeverzekerd op de reisverzekering van je ouders. Vraag dat even na en kijk of er dan iets verandert als je op kamers gaat. Maak je vaak reisjes naar het buitenland? Dan is een doorlopende reisverzekering erg handig. Dan heb je er geen omkijken meer naar. Ga je maar af en toe op vakantie? Zorg dan, voordat je weggaat, dat je een kortlopende reisverzekering hebt aangevraagd die ingaat op de eerste dag van je vakantie of nét daarvoor. Twijfel je over welke reisverzekering het beste bij je past? Vul dan de Reisverzekering Vergelijker in.

Studentenkorting

Als student krijg je vaak korting op verzekeringen. Vooral als je verzekeringen combineert. Zo kost een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering in één maar € 3,53 per maand bij een ABN AMRO Studentenverzekering.

Wil je weten wat je naast je verzekeringen nog meer moet regelen als je gaat studeren? Lees dan het stappenplan voor beginnende studenten.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.