Naar de navigatie Naar de inhoud

Netwerken voor studenten

Je zit in het laatste jaar van je studie of bent al afgestudeerd. De volgende stap in je loopbaan is je eerste echte job. Een netwerk is daarbij heel belangrijk. Maar waar begin je? Tips voor de beginnende netwerker.

Waarom netwerken?

Van een goed netwerk heb je nog jaren profijt. Misschien kan iemand in je netwerk je tippen over een vacature. En andersom kun jij dat voor mensen in jouw netwerk doen. Je kunt er ook je vragen kwijt. Het kan als net afgestudeerde bijvoorbeeld lastig te beoordelen zijn wat voor baan je precies wilt. Dan is het handig om eens met iemand uit het vak te praten. Want zo’n vacaturetekst is leuk, maar hoe ziet een gemiddelde werkdag er straks uit? En wat moet je eigenlijk nog doen om uiteindelijk die droombaan te krijgen?

Waar begin je in je netwerk?

Ook als student heb je al een netwerk. Begin eens een gesprek met iemand uit dat netwerk, zoals je stagebegeleider, een collega van een familielid of de buurman. Als één van hen in de branche zit waarin jij wilt werken, dan is dat al een mooi begin.

Tijdens het gesprek

Leuk, de marketing manager bij het bedrijf van je zus wil graag met je praten. Maar hoe bereid je het gesprek goed voor? Bedenk van te voren wat je uit het gesprek wilt halen en zet alvast wat vragen op papier. Trek er genoeg tijd voor uit, zo’n 3 kwartier tot een uur. Let op: een nieuwe baan is nooit je doel. Je gaat een netwerkgesprek voeren, geen sollicitatiegesprek. Als iemand een leuke vacaturetip voor je heeft is dat vooral mooi meegenomen.

Mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten. That’s how we’re wired. Stel dus veel vragen en hopelijk steek je er iets van op. Voorbeelden van vragen zijn:

  • Uit welke werkzaamheden bestaat je functie?
  • Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?
  • Wat voor opleidingen heb je gedaan om deze functie te krijgen?
  • Hoe zag je loopbaan eruit / wat voor functies heb je hiervoor vervuld?
  • Welke competenties geloof je dat nodig zijn voor je functie / andere functies in deze branche?
  • Als je iemand aan moet nemen, waar let je dan op?
  • Wat vind je leuk en minder leuk aan het werk?
Vertel ook over jezelf. Wat je hebt gestudeerd en wat je het leukst vond aan je studie. Weet je al wat jouw droombaan is? En wat je leuk en minder leuk lijkt aan een baan? Misschien kan je gesprekspartner je helpen richting te geven aan je toekomst.

Vraag tot slot of hij of zij nog interessante mensen kent met wie jij eens zou kunnen praten. Iemand met een soortgelijke functie of iemand die werkt bij een bedrijf dat jou heel leuk lijkt. Zo breid je langzaamaan je netwerk verder uit.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.