Naar de navigatie Naar de inhoud

Je studie bekostigen

Ga je studeren en op kamers, dan ben je geld kwijt aan collegegeld, studieboeken, huur, verzekeringen, boodschappen en natuurlijk leuke dingen. Dat moet allemaal betaald worden. Het kan zijn dat je ouders een groot deel betalen, dat je spaargeld hebt of je naast je studie werkt. Dat is natuurlijk mooi, maar kun je toch een steuntje in de rug gebruiken? Dan kun je lenen van de overheid. Hieronder lees je hoe het werkt.

Je ouders zijn wettelijk verplicht jou tot je 21ste financieel te ondersteunen. Maar als student op kamers ben je al gauw € 1210,- per maand kwijt (inclusief collegegeld). Het is niet zo gek als je een deel daarvan zelf moet ophoesten. Ideaal is natuurlijk als je spaargeld hebt of je naast je studie genoeg kunt werken om alles te bekostigen. Dat lukt lang niet iedereen. 94% van studenten ontvangt een vorm van studiefinanciering. Dus je zult de enige niet zijn.

Wat is een aanvullende beurs?

Het kan zijn dat je ouders niet genoeg verdienen om financieel bij te dragen tot je 21ste. Dan is er de aanvullende beurs. Daarvoor kom je mogelijk in aanmerking als je ouders niet of nauwelijks kunnen bijdragen aan je studie. Die beurs wordt een gift als je je studie netjes binnen 10 jaar afrondt. Dan hoef je deze dus niet terug te betalen. Check of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs.

Wat is een studentenlening?

Heb je geen recht op een aanvullende beurs? Dan kun je een studentenlening aanvragen bij DUO. Dat kan ook als je je aanvullende beurs wilt aanvullen met een lening. Je leent dan van de overheid tegen een studententarief. Je moet een studentenlening altijd terugbetalen. Je begint daar 2 jaar na je afstuderen mee. Je kunt tot € 867,68 (in 2017) per maand lenen. Er geldt geen minimumleeftijd, maar je mag bij het aanvragen niet ouder zijn dan 30 jaar.

Wat is collegegeldkrediet?

Collegegeldkrediet is een lening om je collegegeld te betalen. Dit krediet kun je naast een studentenlening aanvragen. Het is nooit hoger dan het collegegeld dat je moet betalen. Dit verschilt per studie en is gemiddeld ongeveer € 167,- per maand.

Wat is het studentenreisproduct?

Met een studentenreisproduct reis je standaard gratis doordeweeks met het openbaar vervoer. Je kunt dit gratis omwisselen naar in het weekend, als dat handiger voor je is. Als student heb je hier recht op. Het studentenreisproduct is een lening van € 87,07 (in 2017) per maand. Studeer je binnen 10 jaar af? Dan wordt het een gift. Dan hoef je het dus niet terug te betalen. Voor een studentenreisproduct moet je studiefinanciering aanvragen, ook als je niet wilt lenen. Wil je geen lening, maar wél gratis reizen? Geef dan bij de aanvraag aan dat je niet wilt lenen. Je krijgt dan automatisch je studentenreisproduct.

Hoe vraag je studiefinanciering aan?

Als je je hebt ingeschreven voor je studie, kun je studiefinanciering aanvragen via Mijn DUO. Gebruik hiervoor je DigiD. Als je nog geen DigiD hebt, kun je die aanvragen.

Wil je weten wat je naast je studiefinanciering nog meer moet regelen als je gaat studeren? Lees dan het stappenplan voor beginnende studenten.

Lagere hypotheek door studieschuld

(Extra) geld lenen kan je studententijd een stuk makkelijker maken. Maar let ook op de mogelijke risico’s. Zo is het met een studieschuld lastig om een nieuwe lening aan te vragen. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis.

Je studieschuld uit het nieuwe leenstelsel (opgebouwd na 2015) wordt voor 0,45% meegerekend in de berekening voor je maximale hypotheek. Dat lijkt niet veel, maar bij een studieschuld van bijvoorbeeld €30.000 hoort een maandlast van €135 (0,45% van €30.000). Dit bedrag kun je per maand minder lenen. Voor je totale hypotheek scheelt dat tienduizenden euro’s. Bekijk de voorbeeldberekeningen op website van de consumentenbond.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.