Naar de navigatie Naar de inhoud

Lenen voor je studie

Een beginnend student

Ga je na de zomer studeren? Lees dan nu alvast over het leenstelsel.

Begin je na de zomer met een studie aan hbo of universiteit? Dan is het goed om te weten dat de studiefinanciering flink gaat veranderen. In het komende collegejaar wordt namelijk het zogenaamde sociaal leenstelsel ingevoerd. Je krijgt dan geen basisbeurs, maar je kunt geld lenen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om je studiekosten te betalen. Een lening moet je na je studie terugbetalen. Hieronder lees je meer over het leenstelsel.

Kun jij gebruikmaken van het sociaal leenstelsel?

Ben je nog geen 30 jaar en begin je in september aan een studie aan hbo of universiteit? Dan krijg je te maken met de nieuwe studiefinanciering. Dat geldt ook als je dan begint aan je masteropleiding. Heb je je ingeschreven voor een mbo-studie? Dan heb je nog wel recht op een basisbeurs. Als je al begonnen bent met een studie of een nieuwe bachelor-opleiding start, verandert er niets. Wil je weten hoe het bij zou zit ? Beantwoord 3 vragen op de website van DUO. Dan weet je of je onder het nieuwe leenstelsel valt én waar je recht op hebt.

Wat zijn je mogelijkheden?

Als hbo- of universiteitsstudent kun je voortaan per maand maximaal circa € 1.016,- lenen. Voor mbo'ers geldt een andere regeling met een deel basisbeurs, een deel aanvullende beurs en een leendeel. Je kunt zelf de hoogte van de lening bepalen, tot het maximum. Het is verstandig om samen met je ouders te kijken wat je als student voor kosten hebt, zoals collegegeld en levensonderhoud.  Dan kun je samen bepalen wat een verstandig leenbedrag is en wat je op een andere manier kunt financieren. Bijvoorbeeld via spaargeld, een (bij)baan of een maandelijkse bijdrage van je ouders.

Check je recht op een aanvullende beurs

Het kan zijn dat je recht hebt op een deel aanvullende beurs als hbo- of universiteitsstudent. Dit deel hoef je dan niet te lenen. Dit is maximaal € 387,- per maand. Hoe hoog de aanvullende beurs is, hangt af van het verzamelinkomen van je ouders. De aanvullende beurs hoef je niet terug te betalen als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Op de website van DUO kun je snel zien of je recht hebt op een aanvullende beurs.

Nu lenen = straks terugbetalen

Het geleende geld moet je na je studie terugbetalen. Het Centraal Planbureau verwacht dat de gemiddelde studieschuld aan het eind van de studie € 21.000,- zal zijn. Je betaalt je studielening in maximaal 35 jaar terug. Maar wil jij zo lang een schuld hebben?

Regels voor het terugbetalen

Hoeveel je na je studie moet terugbetalen per maand, hangt af van wat je dan gaat verdienen. De verplichte terugbetaling per maand is 4% van het verschil tussen minimumloon en je werkelijke inkomen. Verdien je minder dan het wettelijk minimumloon? Dan hoef je op dat moment niets terug te betalen. Op de website van DUO kun je berekenen hoeveel je moet terugbetalen  bij het leenbedrag dat je gekozen hebt.

Voorbeeld: Bij een schuld van € 21.000,- en een maandinkomen van € 2.500,- betaal je ongeveer € 35,- per maand terug. (Bron: duo.nl)

De gevolgen van je studieschuld

Een paar tientjes per maand terugbetalen lijkt misschien niet zo veel. Maar het bedrag wordt hoger als je meer gaat verdienen. En je zit er tientallen jaren aan vast. Een studieschuld heeft bovendien gevolgen voor de aanvraag van een hypotheek. Met een studieschuld kun je laten minder lenen voor een huis dan zonder.

Wel verlaagt ABN AMRO per 1 september 2015 de wegingsfactor voor alle studenten die onder de voorwaarden van het nieuwe sociaal leenstelsel lenen: van 0,75% naar 0,45%. Dit betekent dat de leenmogelijkheden voor een toekomstige huiskoper met een studieschuld verbeteren. Heb je bij de hypotheekaanvraag bijvoorbeeld een studieschuld van € 10.000,-? Dan zullen we rekening houden met een maandlast van € 45,- in plaats van € 75,-.

Het is belangrijk dat je samen met je ouders bekijkt wat je studie gaat kosten en op welke manier je voor je studie kunt gaan betalen. Zo leen je bewust en wordt je lening geen last. 

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.