Naar de navigatie Naar de inhoud

Op kamers

Geld lenen kost geld

Op kamers: wat komt erbij kijken?

Lekker op jezelf! Dat biedt een hoop nieuwe mogelijkheden, maar ook een hoop verantwoordelijkheden. Op welke kosten moet je rekenen? Waar heb je recht op? En hoe kun je er nog meer voor zorgen dat je zo zorgeloos mogelijk op kamers gaat?

op kamers1
 

Wat kost op jezelf wonen?

  • Huur: € 366

  • Boodschappen: € 161

  • Studieboeken: € 57

  • Vervoer (naast je ov-kaart): € 55

  • Ontspanning, uitgaan en sport: € 144
  • Collegegeld: € 165
  • Kleding: € 47
  • Zorgverzekering: € 97
  • Telefoon: € 26


Bron: NIBUD
 
op kamers1

Totale kosten: gemiddeld € 1.118 per maand

Woon je op jezelf, dan krijg dus te maken met zo'n € 1.118 aan maandelijkse kosten. Een serieus bedrag. Belangrijk dus om een goed inzicht in je geldzaken te hebben én te houden. DUO heeft een speciale tool waarmee je gemakkelijk overzicht houdt op wat er binnenkomt en uitgaat. Zo sta je nooit voor verrassingen.   
 

 

Huurtoeslag

Als je een zelfstandige woning hebt, dan heb je misschien recht op huurtoeslag. Een zelfstandige woning betekent dat je een eigen voordeur, keuken en toilet hebt. Op de website van de belastingdienst kun je zien of je voor huurtoeslag in aanmerking komt. Meteen doen dus!

De post in eigen brievenbus

Heel onhandig, belangrijke post die nog steeds bij je ouders belandt. Natuurlijk moet je je bij een verhuizing meteen inschrijven bij je nieuwe gemeente. Geef dan ook meteen je nieuwe adres aan ons door en aan andere belangrijke instanties.

 

Je spullen goed verzekerd

Woon je thuis, dan zijn je spullen verzekerd via je ouders. Als je op kamers gaat, dan moet je zélf een inboedelverzekering regelen. Met onze Studentenverzekering heb je meteen de 2 belangrijkste verzekeringen geregeld: de inboedelverzekering dus, en de aansprakelijkheidsverzekering, waarmee je verzekerd bent als je per ongeluk schade bij een ander veroorzaakt. Vraag de Studentenverzekering direct aan.

-
 

Als je even krap bij kas zit

Een kapotte wasmachine, of nét niet uitkomen met de boodschappen: soms kan het handig zijn om even rood te staan. Met een Studentenlimiet kun je (tijdelijk) rood staan op je betaalrekening. Je betaalt daarbij alleen rente over het bedrag dat je rood staat. Daarnaast weet je zeker dat je nooit meer leent dan je limiet toelaat. Zo hou je overzicht over je schulden en geef je niet meer uit dan nodig is.

Tip: (automatisch) sparen

Het geld wat binnenkomt, is vaak weer op voor je er erg in hebt. Daarom is het slim om elke maand een vast bedrag naar je spaarrekening over te boeken. Helemaal als je dit automatisch doet. Je hebt er dan geen omkijken naar. En zelfs bij kleine bedragen geldt: uiteindelijk tikt het tóch lekker aan. Zo heb je altijd wat geld achter de hand als onverwacht de koelkast of laptop kapot gaat.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.