Naar de navigatie Naar de inhoud

In 3 stappen meer geld overhouden

In 3 stappen meer geld overhouden

Hoeveel heb je iedere maand te besteden?

Als student heb je nooit genoeg geld. Je weet vast precies hoeveel je verdient met je baantje. Maar weet je ook hoeveel je uitgeeft? En hou jij aan het einde van de maand dan nog geld over? Grote kans van niet. 50% van de eerstejaars studenten heeft geen idee hoeveel hij iedere maand te besteden heeft. En toch is het heel makkelijk om dat inzichtelijk te maken. En ook nog eens heel handig.

Stap 1: Houd bij wat je verdient en wat je uitgeeft

Wil je weten wat er met je geld gebeurt? Dan moet je eerst weten wat er binnenkomt en wat er weer uitgaat. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een notitieboekje of een van de vele mobiele apps. Zet eerst op een rijtje hoeveel je binnenkrijgt. Wat levert je baantje op? Hoeveel stufi krijg je? Hoeveel geven je ouders je? Zet daarnaast op een rij wat je uitgeeft.

Maak hierbij onderscheid in vaste lasten en variabele uitgaven. Denk aan dingen als je huur en energierekening. Maar vergeet vooral ook niet je telefoonrekening en verzekering. En de variabele uitgaven? Wat heb jij deze maand uitgegeven aan uitgaan en kleding? Geef bij elke uitgave aan hoeveel je betaald hebt, wanneer je dat gedaan hebt en wat voor soort uitgave is: vaste lasten, leuke/variabele uitgaven of spaargeld.

Stap 2: Vergelijk je uitgaven met je inkomsten

En? Ben je geschrokken nu alles op een rijtje staat? Of doe je het eigenlijk best wel goed? Ook als je elke maand precies uitkomt, is het goed om naar je uitgaven te kijken. Want stel dat je televisie kapot gaat, wat dan? En die studieschuld lost echt niet vanzelf op.

Het is dus handig om ook elke maand iets te sparen. Je kunt bijvoorbeeld deze eenvoudige verdeling gebruiken: 50, 40, 10. Ofwel: 50% voor vaste lasten, 40% voor geld om te genieten en 10% voor sparen voor de toekomst.

Stap 3: Pas je uitgaven aan

Deed je het al heel goed of is het nu echt tijd om je uitgaven aan te passen? Weet jij nu waar je op kan bezuinigen? Dat betekent niet perse dat je minder uit moet gaan. Vaak kun je ook bezuinigen op de 'essentiële uitgaven'.

Budgettips

  • Neem lunch mee van huis, in plaats van een broodje te kopen in de kantine.
  • Kijk of je over kunt stappen naar een goedkoper mobiel abonnement. Hoeveel Mb, belminuten of sms'jes heb je nu echt nodig?
  • Ga ieder jaar op zoek naar goedkoper. Dat geldt voor verzekeringen, maar ook voor je gas en elektriciteit. Vergelijk voordat het contract is afgelopen de prijzen van andere aanbieders, en stap over als je elders goedkoper uit bent.
  • Vraag alle toeslagen aan waar je als student recht op hebt. Ofwel, vraag de zorgtoeslag en de huurtoeslag aan

Wat kan je nog meer doen?

  • Stel op internet bankieren in dat je automatisch spaart. Al snel merk je daar niets meer van. Ben je bang dat je het geld wat op je spaarrekening staat toch gaat uitgeven? Verberg dan in internet bankieren deze rekening.
  • Spaar ook als je niet veel verdient. Stel je dat je iedere maand € 500,- verdient. Als je 10% opzij zet, is dat € 50,- euro per maand. En € 600,- per jaar. Aan het einde van je studietijd heb je toch € 2.400,- of € 3.000,- gespaard.
  • Ga pinsparen. Elke keer als je pint bij een geldautomaat, wordt er automatisch een bedrag op je spaarrekening gestort. Zo spaar je zelfs als je uitgaat.
  • Maak de budgetformule niet te ingewikkeld. Als je eenvoudige regels gebruikt, zal je er ook eerder mee werken.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.