Naar de navigatie Naar de inhoud

De nieuwe studiefinanciering

ouder met studerend kind

Ontdek samen met uw kind de mogelijkheden van het leenstelsel

Na de zomer gaat er veel veranderen voor studenten die beginnen aan hbo of universiteit. In het komende collegejaar wordt namelijk het zogenaamde sociaal leenstelsel ingevoerd. Uw kind kan dan geld lenen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om zijn of haar studie en levensonderhoud te kunnen betalen. Dit kan later financiële gevolgen hebben voor uw kind. Een lening moet immers ook afgelost worden. We vertellen u daarom graag wat de mogelijkheden zijn.

Voor wie geldt het sociale leenstelsel?

  • Iedereen onder de 30 jaar die dit jaar in september begint met een studie aan hbo of universiteit, krijgt te maken met het sociaal leenstelsel.

  • Ook studenten die beginnen aan hun masteropleiding vallen onder deze regels.

  • Voor studenten die al begonnen waren aan hun studie verandert er niets, ook niet als ze per 1 september 2015 aan een nieuwe bachelorstudie beginnen.

  • Mbo-studenten blijven recht houden op een basisbeurs.

Op de website van DUO kunt u aan de hand van 3 vragen nagaan of uw kind onder het nieuwe leenstelsel valt. Daarmee weet u snel waar uw kind recht op heeft.

Wat gaat er veranderen?

Hbo- en universiteitsstudenten kunnen voortaan per maand maximaal circa € 1.016,- lenen. Voor mbo'ers geldt een andere regeling met een deel basisbeurs, een deel aanvullende beurs en een leendeel. Uw kind kan zelf de hoogte van de lening bepalen, tot het maximum. Het is verstandig om eerst samen te kijken wat uw kind kwijt is aan bijvoorbeeld collegegeld en levensonderhoud. Dan kunt u overleggen wat een verstandig leenbedrag is en wat u op een andere manier kunt financieren. Bijvoorbeeld via spaargeld, een (bij)baan of een maandelijkse bijdrage van u.

Soms recht op een aanvullende beurs

Mogelijk maakt uw kind aanspraak op een deel aanvullende beurs. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van uw verzamelinkomen (inkomen van u en uw partner) en is maximaal € 387,- per maand. Wilt u weten waar uw kind recht op heeft? U berekent het op de website van DUO. Uw kind hoeft de aanvullende beurs niet terug te betalen als hij of zij binnen tien jaar zijn diploma haalt.

Uw kind heeft straks dus mogelijk een studieschuld

Het geleende geld moet na de studie weer terugbetaald worden. Het Centraal Planbureau verwacht dat de gemiddelde studieschuld zo'n € 21.000,- aan het eind van de studie zal zijn. Die schuld hoeft uw kind niet meteen terug te betalen: in het nieuwe sociale leenstelsel kan de studielening in maximaal 35 jaar terugbetaald worden.

Terugbetalen studieschuld

Hoeveel uw kind later moet terugbetalen per maand, hangt ook af van hoeveel hij of zij dan verdient. De verplichte terugbetaling per maand is 4% van het verschil tussen minimumloon en werkelijk inkomen. Als uw kind dan minder dan het wettelijk minimumloon verdient, hoeft hij of zij zelfs niets terug te betalen. Hoe hoger het salaris wordt, hoe meer uw zoon of dochter terugbetaalt. Op de website van DUO kan uw kind berekenen hoeveel hij of zij moet terugbetalen bij het gekozen leenbedrag.

Voorbeeld: Bij een schuld van € 21.000,- en een maandinkomen van € 2.500,- betaalt uw kind ongeveer € 35,- per maand terug (bron: duo.nl).

Terugbetalen moet totdat de schuld voldaan is of de maximale aflosperiode van 35 jaar is afgelopen.

De gevolgen van een studieschuld

Hoe langer uw kind terugbetaalt, hoe groter het bedrag is dat hij of zij aan rente betaalt. In totaal is de lening dan een stuk duurder. Een studieschuld heeft bovendien gevolgen voor de aanvraag van een hypotheek. Met een studieschuld kan uw kind minder lenen voor een hypotheek dan zonder. Wel verlaagt ABN AMRO per 1 september 2015 de wegingsfactor voor alle studenten die onder de voorwaarden van het nieuwe sociaal leenstelsel lenen: van 0,75% naar 0,45%. Dit betekent dat de leenmogelijkheden voor een toekomstige huiskoper met een studieschuld verbeteren. Heeft uw kind bijvoorbeeld bij de hypotheekaanvraag een studieschuld van € 10.000,-? Dan zullen we rekening houden met een maandlast van € 45,- in plaats van € 75,-. Het is dus verstandig dat uw kind inzicht heeft in zijn uitgaven en zo bewust leent. Dan houdt uw kind grip op zijn lening bij DUO.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.