Naar de navigatie Naar de inhoud

Ik ga studeren

Je studie start. Waar moet je op rekenen?

Met de start van je studie verandert er veel. Ook op financieel gebied. Op wat voor kosten moet je rekenen? Waar heb je recht op? En hoe zit het met studiefinanciering en de belastingen?

gaan studeren 1
 
gaan studeren 2

Wat kost studeren?

De kosten van een studie lopen flink uiteen. Het hangt van je studie af, en of je op kamers gaat of thuis blijft wonen. Het collegegeld voor hoger onderwijs is in 2015 € 1.951,- per jaar. Daar komen de studieboeken én vervoerskosten buiten je ov-kaart nog bij. Opgeteld zijn de gemiddelde kosten per maand ongeveer € 295,-. Plus natuurlijk kosten voor bijvoorbeeld je telefoon of kleding. Ga je op kamers? Dan komt daar ongeveer € 340,- aan huur en € 150,- aan boodschappen bij.

 

Maak een plan

Naast de vaste lasten, wil je natuurlijk ook gewoon geld hebben om leuke dingen te doen. Op DUO.nl kun je een handig overzicht maken voor jezelf, zodat je precies ziet wat je inkomsten en uitgaven gaan zijn, en wat je misschien moet lenen. Zijn je ouders bereid mee te betalen? Maak dan duidelijke afspraken over wie wat betaalt en neem dit mee in je financiële overzicht.

gaan studeren 2
 

Studiefinanciering: verandering 1 september 2015

Vanaf 1 september 2015 verdwijnt de basisbeurs voor studenten die aan hun nieuwe bachelor beginnen. Wat verandert er voor jou?

 

Je gaat hbo of wo doen

  • De basisbeurs komt te vervallen
  • In plaats daarvan kun je bij DUO maximaal € 1.016,- per maand lenen
  • De aanvullende beurs gaat met € 100,- omhoog naar maximaal € 378,- 
  • Je hebt maximaal 35 jaar de tijd om je studiefinanciering af te lossen
  • De OV-chipkaart blijft bestaan

  • Als je onder het oude stelsels al studiefinanciering voor een hbo- of wo-bacheloropleiding hebt gehad, behoud je het recht op een beurs voor een bacheloropleiding. Ook als je begint met een nieuwe bachelor.
  • Start je per 1 september 2015 met een masteropleiding, dan val je onder het leenstelsel.

 
gaan studeren 4

Slim met je geld omgaan

Met de Mobiel Bankieren-app weet je altijd en overal hoeveel geld je nog op je rekening hebt. Ook kan je inzien welke incasso's er gepland staan. Of je stelt een gratis betaalalert in zodat je weet wanneer het geld van DUO of je bijbaan binnen is. Zo maak je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk om goed met je geld om te gaan.

 

Recht op zorgtoeslag

Zodra je 18 jaar bent, moet je een eigen zorgverzekering regelen. Als je studeert of als je niet meer dan een bepaald bedrag verdient, dan heb je vaak recht op zorgtoeslag. Dat is een tegemoetkoming in de kosten van je verplichte zorgverzekering. Je vraagt deze zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. Mooi meegenomen toch?

Je bijbaan en de belastingdienst

Heb je straks een bijbaan naast je studie? Dan is het mogelijk dat er te veel belasting wordt ingehouden over je salaris. Je kunt dit bedrag weer terugvragen via de belastingdienst. Op de site van de belastingdienst kun je direct berekenen hoeveel geld je terugkrijgt.

 

Studenten Pakket: je bankzaken in 1 keer geregeld

Als student krijg je steeds meer betalingen over en weer. Met het gratis Studenten Pakket regel je het allemaal gemakkelijk zelf. Je krijgt je eigen studentenrekening en betaalpas die je wereldwijd kan gebruiken. Plus Internet Bankieren en de Mobiel Bankieren-app. Zo regel je al je geldzaken waar en wanneer jij dat wilt. Studenten Pakket direct aanvragen.

Lopen je bankzaken al bij ons?

Heb je al een betaalrekening bij ons? Dan kun je dit eenvoudig omzetten naar een gratis Studenten Pakket. Je houdt dan hetzelfde rekeningnummer, en dat is wel zo handig!

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.