Wat kunt u doen met de overwaarde van uw woning?

Valt u straks terug in inkomen als u met pensioen gaat? Dan kunt u misschien moeilijker een hypotheek of lening krijgen. Met de Overwaarde Hypotheek kunt u de overwaarde van uw huis gebruiken om extra inkomen te krijgen. Handig als u uw (klein)kinderen wilt helpen, uw huis wilt verbouwen of uw pensioen wilt aanvullen.

 • U haalt uw vermogen uit de stenen van uw woning
 • U blijft wonen in uw huidige woning
 • U blijft eigenaar van uw huis
 • Geen restschuld voor u of uw nabestaanden
 

Waarvoor kunt u de overwaarde van uw woning gebruiken?

 1. Uw woning aanpassen

  Misschien wilt u zo lang mogelijk blijven wonen in uw huidige woning. En mocht u in de toekomst te maken krijgen met lichamelijke gebreken, dan kunt u uw woning laten aanpassen. Wilt u bijvoorbeeld de badkamer verplaatsen naar de begane grond? En krijgt u deze verbouwing niet vergoed door de overheid én heeft u niet genoeg spaargeld? Dan kan de Overwaarde Hypotheek een uitkomst zijn. U kunt dan een gedeelte van de overwaarde in uw woning gebruiken voor de verbouwing van de badkamer. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een andere verbouwing of u uw woning duurzamer maken.

 2. Schenken

  U kunt de overwaarde van uw woning ook schenken. Aan uw (klein)kind bijvoorbeeld. Door de hoge huizenprijzen kunnen veel starters moeilijk een geschikte koopwoning vinden. Het is voor hen lastig om genoeg hypotheek te krijgen. Bovendien hebben starters meestal weinig spaargeld. Een andere mogelijkheid is om te schenken voor de studie van uw (klein)kind.

 3. Aanvulling op uw inkomen

  Heeft u weinig pensioen? Of ontvangt u alleen AOW? Dan kunt u de Overwaarde Hypotheek gebruiken om uw inkomen aan te vullen. U kunt een deel van de overwaarde van uw woning maandelijks laten uitkeren, zodat u elke maand extra inkomen krijgt. Uw inkomen aanvullen met de overwaarde van uw huis is ook een oplossing als uw inkomen te laag is, bijvoorbeeld omdat uw zorgkosten erg hoog zijn.