Naar de navigatie Naar de inhoud

Kwartaalrente krijgt u vier keer per jaar

Rente per kwartaal: effectieve rente

Bij een spaarrekening met rente per kwartaal krijgt u vier keer per jaar rente. Deze wordt berekend over het het aantal dagen per kwartaal dat het geld op uw rekening staat. Dit geldt voor de basisrente en voor de eventuele bonusrente. Laat u de rente op uw rekening staan? Dan krijgt u hier ook rente over. Het percentage dat laat zien wat de rente is als u uw spaargeld een jaar laat staan, heet effectieve rente.

Dit rentepercentage geeft aan hoeveel rente u over één heel jaar krijgt wanneer u de rente laat staan.
 

Zo werkt kwartaal-rente

Uw rente wordt per kwartaal bijgeschreven, voor elke dag dat het in dat kwartaal op uw rekening staat. Het volgende kwartaal krijgt u rente over uw spaargeld én over de rente van het vorige kwartaal. En het volgend kwartaal weer. U krijgt dus rente op rente op rente.

Een rekenvoorbeeld

Stel: u heeft een spaarrekening met (nominaal) 1,294% rente die elk kwartaal wordt bijgeschreven. Na het eerste kwartaal krijgt u rente. Het tweede kwartaal ontvangt u opnieuw rente. Nu zowel over het spaartegoed als over de bijgeschreven rente. Zo ook het derde kwartaal en het vierde kwartaal. Aan het eind van het jaar is de effectieve rente die is bijgeschreven dan 1,30%.

 

Nominale rente Effectieve rente
Nominale rente (per kwartaal) 1,294% Effectieve rente (per jaar) 1,30%
Nominale basisrente (per kwartaal) 1,095% Effectieve basisrente (per jaar) 1,10%
Nominale bonusrente (per kwartaal) 0,20% Effectieve bonusrente (per jaar) 0,20%

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.