Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe wordt de rente op mijn spaargeld bepaald?

Zo wordt de rente op uw spaargeld bepaald

Over het spaargeld dat u op de bank zet wordt rente berekend. Hoe hoog deze rente is, hangt van een aantal zaken af. Hier geven we uitleg over de belangrijkste zaken waarmee we de hoogte van de rente bepalen.

 

Spaargeld wordt uitgeleend

Banken gebruiken een deel van het spaargeld om uit te lenen aan klanten. Hoe meer klanten willen lenen, hoe meer geld de bank nodig heeft. De bank kan er dan voor kiezen om de rente te verhogen. De hogere rente zorgt ervoor dat mensen meer willen sparen. En dat er meer geld binnen komt bij de bank om uit te kunnen lenen.

Professionele markt

Geld dat banken uitlenen, komt niet alleen van spaarders. Er is ook een professionele markt van bijvoorbeeld andere banken, pensioenfondsen en overheden die geld bij een bank stallen. De rente op deze professionele markt, zeg maar de prijs van het geld, hangt voor een groot deel af van de rente die de Europese Centrale Bank bepaalt. Verhoogt de Europese Centrale Bank de rente? Dan gaat meestal de spaarrente ook omhoog, en andersom.

 

Verschillen tussen banken

De spaarrente is niet bij elke bank even hoog. Dat hangt van veel dingen af. Bij sommige banken krijgt u een iets hogere rente, maar kunt u alleen sparen en bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten of is betalingsverkeer niet mogelijk. Of een bank kan besluiten een hogere rente te geven om mensen proberen over te halen om daar te gaan sparen omdat die bank meer geld nodig heeft.

verschil
 

Gezonde concurrentie

Er is ook sprake van een gezonde concurrentie, die voor een deel de hoogte van de rente bepaalt. U kunt bij veel aanbieders uw spaargeld veilig wegzetten. Banken kijken naar andere banken voor de hoogte van de rente.

Langer vast, meer rente

Uw spaarrente hangt tot slot af van de soort spaarrekening die u heeft. Als u bijvoorbeeld kiest voor een spaarrekening waarbij u uw spaargeld langer laat staan, krijgt u een hogere rente, omdat we meer kunnen doen met geld dat langer vaststaat.

 
actuele rente

Actuele rente

Wilt u weten hoe hoog de rente nu is bij ABN AMRO? Of wilt u bekijken welke rente er bij welke spaarvorm hoort? Bekijk dan de actuele spaarrentes.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Nibud adviseert een buffer

Ontdek de voordelen van zo'n reserve

Het nut van sparen voor een financiële buffer

Het Nibud adviseert elke maand 10% van uw netto inkomen opzij te zetten voor een financiële reserve. Zo vult u 'm na gebruik weer aan. Ontdek in welke situaties een buffer goed van pas komt.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief