Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat kost uw kind?


Gepubliceerd: 9 december 2016 | Laatste update: 2 januari 2017

Momenteel ben ik op huizenjacht. Mijn eisen: een tuin en een grotere badkamer en keuken. Geen idee hoeveel slaapkamers ik wil. Het ligt eraan of ik mijn gezin wil uitbreiden, dat nu bestaat uit mijn vriend, kat en ondergetekende. Ik weet het nog niet. Hoe combineer ik dat met mijn baan? Word ik een goede moeder en wat is dat eigenlijk? Ook vragen rondom geld poppen op: wat kost een kind en kan ik dat betalen? Vast wel, maar kan ik mijn eventuele toekomstige kroost later geven wat het verdient? Een studie, rijbewijs, op kamers gaan, dat soort dingen. Ik zocht, vond en deel natuurlijk weer graag met u. Mij hielp het bij het maken van een kostenplaatje voor gezinsuitbreiding. Ik hoop u ook.

Gemiddelde kosten van uw kind

Op de vraag 'Wat kost een kind?' is geen kant-en-klaar antwoord. Uw inkomen en de grootte van uw gezin spelen natuurlijk een belangrijke rol. Ook maakt het uit wat u belangrijk vindt voor uw kind. Biologische voeding en merkkleding zijn bijvoorbeeld relatief duur. Om een inschatting te maken van de kosten van uw kind, gaan we voor het gemak uit van de gemiddelden van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo kost één kind gemiddeld 17% van uw gezinsinkomen. Vakantiegeld, kinderbijslag en andere toeslagen zijn meegerekend. Twee kinderen kosten 26% van het totale inkomen, drie kinderen 33% en vier 40%. Wilt u weten of u bij gezinsuitbreiding nog wel rondkomt? Vul dan gratis het Nibud Persoonlijk Budgetadvies in. Als u geld tekort komt, bekijk dan waarop u kunt besparen en of u een regeling voor ouders kunt aanvragen.

Kosten van uw eerste kind

Best spannend als u uw eerste kind verwacht. Lang niet zo spannend zijn de kosten rond de zwangerschap. Het grootste bedrag bent u waarschijnlijk kwijt aan zwangerschapskleding. Maar het kan ook goedkoop of zelfs gratis. Zo vind je op Marktplaats positiekleren voor een prikkie. Of neem ze over van een vriendin of zus. Extra voedingsstoffen voor het geven van borstvoeding, zoals vitamine D, kosten volgens het Voedingscentrum ongeveer € 1,20 per dag. De babyuitzet kost eenmalig ongeveer € 642,90. Voor dit bedrag heeft u een babykamer, - kleding en -verzorging (bron: Nibud.nl).

Welke babyspullen heeft u naast de noodzakelijke babyuitzet nodig? Hopelijk heeft u de mazzel dat u veel kunt overnemen van familie en vrienden. Daarbij, wat de ene aanstaande ouder belangrijk vindt ziet de andere als overbodige luxe. Bij het Nibud vond ik een handige lijst met overige babyspullen en hoeveel die extra kosten.

Kosten overige babyspullen (bron: Nibud.nl) Wipstoel € 35,-
Box € 90,- Fles en speen € 6,-
Boxkleed € 30,- Flesverwarmer € 30,-
Buggywagen € 80,- Flessenreiniger € 2,-
Kinderstoel € 70,- Melkpoedercontainer € 2,-
Autostoel € 130,- Buikdrager € 80,-
Kinderwagen € 400,- Babyfoon € 70,-
Matrasbeschermer € 10,- Traphek € 40,-
Commode € 80,- Weekendbed € 45,

Kosten op de lange termijn

Volgens het Nibud zullen vooral de volgende zaken uw financiën voor langere tijd veranderen:

  • Minder inkomen als u minder gaat werken  
  • Meer kosten aan boodschappen, water- en energieverbruik  
  • Kosten voor kinderopvang

Onderschat vooral de kosten voor kinderopvang niet. Deze zijn relatief hoog en houden voor langere tijd aan. Als u 2 kinderen heeft die 3 dagen per week naar de opvang gaan, dan bent u per maand meer dan € 1.000,- kwijt. Gelukkig kunt u een deel van de kosten terugkrijgen via de kinderopvangtoeslag. De hoogte van deze toeslag is onder andere afhankelijk van uw inkomen, het aantal opvanguren en uurtarief.

Van kinderopvang naar studie

Ik hoor ouders vaak zeggen dat kinderen zo snel groot worden. Hoe dan ook loopt uw kind verschillende perioden door die bepaalde kosten met zich meebrengen. Bent u van de kosten voor de kinderopvang en basisschool af, dan volgen die voor de middelbare school. Waarschijnlijk geeft u uw kind zakgeld, later aangevuld met kleedgeld. Kosten voor schoolspullen en -activiteiten en mogelijk vervoer gaan deel uitmaken van uw vaste uitgaven. Vergeet ook de mobiele telefoon en laptop niet. Deze zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit het leven van een scholier. Eenmaal klaar met de verplichte schooljaren, start uw kind hopelijk met een mooie vervolgstudie. Lees in ons blog hoe u spaart voor deze studie, rijlessen en studentenkamer. 

Schrikt u van hoeveel uw kind kost? Waarschijnlijk niet heel erg als u al een gezin heeft dat goed rondkomt. Misschien staat uw hoofd dan meer naar sparen voor de toekomst van uw kind. En daarbij geldt: elk beetje is mooi meegenomen. Kijkend naar mijn eigen situatie zou een kind behoorlijk op mijn financiën drukken. Goed om bij stil te staan dus! Laat ik me eerst maar eens verdiepen in een geschikte hypotheek. Alles op zijn tijd. 

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.