Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw kind met geld leren omgaan

Uw kind leren omgaan met geld

Jong geleerd, oud gedaan

Naar het blogoverzicht

Wat fijn! U wilt meer weten over de financiële opvoeding van uw kind. Uw zoon of dochter leert om bewuste keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Met deze basis kan uw kind later beter rondkomen. Hoe leert u uw kind met geld omgaan? Laat allereerst zien hoe u dit zelf doet en geef het goede voorbeeld. Verder kunt u al op jonge leeftijd met uw kind over geld praten. En begeleid hem of haar spelenderwijs. Lees u verder in met onze tips en trucs.

Geld bespreekbaar maken

Veel ouders vinden het lastig om met hun kind over geld te beginnen. Toch is er altijd wel een aanleiding te vinden. Bijvoorbeeld tijdens het winkelen, of bij het uitzoeken van een vakantie. De supermarkt is een handige plek om over geld te beginnen. U kunt uw kind prijsverschillen tussen merken van hetzelfde product laten zien. Er zijn altijd aanbiedingen, spaaracties of andere reclames om te bespreken. En uw kind kan helpen met afrekenen, contant of met pin.

Praat met uw kind over geld verdienen

Uw kind zal vast wel eens vragen wat u verdient. Het is goed hier over te praten en uit te leggen dat niet iedereen evenveel geld verdient. Hierdoor leert uw zoon of dochter wat de reden is dat het ene kind meer heeft dan een ander.

Geldspelletjes spelen

Sommige spelletje zijn goed te gebruiken om verder te praten over geld. Denk aan Monopoly maar ook aan gewoon winkeltje spelen. In de 'winkel' kunt u het verschil in prijs tussen verschillende producten uitleggen. En bij Monopoly kunt u uitleggen waarom 'hetzelfde' huis op een andere straat in het spel veel duurder is.

Ja: op is op.

De meeste kinderen krijgen zakgeld rond 6-jarige leeftijd. 12 jaar is een goede leeftijd om met kleedgeld te beginnen. Veel kinderen hebben achteraf wel eens spijt van een bepaalde aankoop van bijvoorbeeld hun kleedgeld. Het is dan beter om hierover te praten, dan uw kind extra geld te geven. Uw zoon of dochter leert dan dat het belangrijk is om goed na te denken voordat het iets koopt. Want op is op.

Geld lenen aan uw kind

Vraagt uw kind u een keer om geld om iets moois te kunnen kopen? Of grotere uitgaven zoals studie of rijbewijs? Dan kunt u dat geld ook lenen in plaats van geven. U stelt daar vervolgens voorwaarden aan. Wanneer u het terug wilt hebben, maar bijvoorbeeld ook dat uw zoon of dochter iets extra's aan u moet betalen. Daarmee leert uw kind het concept van lenen. Dat er altijd voorwaarden aan lenen verbonden zijn. En dat lenen niet gratis is.

Maak een kasboekje met uw kind

Om de waarde van geld en producten te leren kennen, zou uw kind een tijdje al zijn of haar uitgaven bij kunnen houden. Geef uw kind daarvoor een speciaal schrift als kasboekje. U kunt hier ook het maandoverzicht voor gebruiken. Laat uw kind een tijdje alle aankopen opschrijven, met het bedrag er bij. Hiermee krijgt uw kind een goed beeld van waar het geld nu eigenlijk naar toe gaat. Maar ook wat producten eigenlijk kosten.

Sparen hoort erbij

Vanaf een jaar of 7, 8 beginnen kinderen te begrijpen hoe sparen werkt. Uw kind kan met zijn zakgeld gaan sparen voor iets moois of leuks. Een plaatje naast de spaarpot, maakt het spaardoel tastbaar voor uw kind. Het best begint u met kleine spaardoelen en korte perioden die u stap voor stap opbouwt. Uw kind kan ook een spaarkaart of spaarplan gebruiken om de groei van het spaargeld voor een bepaald doel bij te houden.

Bijbaantje

Uw kind mag vanaf 13 jaar een bijbaantje nemen zoals vakkenvullen, een krantenwijk of oppassen. Er zijn meerdere regels over werken op bepaalde leeftijden. Zo mogen ze maar een beperkt aantal uur per dag werken, afhankelijk of het om schoolweken of vakantieweken gaat. Meer informatie over jongeren en werk vindt u op de website van de Rijksoverheid.

U kunt er ook voor kiezen om extra zakgeld te geven als uw kind een klusje doet dat hem of haar veel tijd en energie kost. Uw kind leert zo dat geld niet vanzelfsprekend is en je er iets voor moet doen.

Betalen en sparen

Met de Jongerengroeirekening ervaart uw kind zelf hoe je omgaat met geld. Met de rekening kan hij betalen én sparen. En u kunt instellen wat uw kind met de rekening mag. Stap voor stap leert uw kind omgaan met geld. Uw begeleiding en financiële opvoeding is een groot geschenk voor uw kind. Als u wilt kunt u ook sparen voor uw kind. Voor bijvoorbeeld een rijbewijs of een studie.

Door: Elise Dijkshoorn, freelance Online Copywriter

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.