Naar de navigatie Naar de inhoud

Prinsjesdag 2016: koopkrachtstijging


Terug naar het blogoverzicht

Vorige week dinsdag was het traditiegetrouw Prinsjesdag. Uiteraard ben ik als tekstschrijver voor ABN AMRO benieuwd hoe ons land er sociaal en vooral economisch gezien voor staat. Gelukkig vatten enkele media de Troonrede in duidelijke taal samen. Want door de soms moeilijk te volgen toespraak van de koning dwaalden mijn gedachten zo nu en dan af naar de hoedjesparade. Na de koning was het de beurt aan kabinet-Rutte II. Dit maakte het Belastingplan 2017 bekend en toverde de Miljoenennota uit het welbekende koffertje. Conclusie van de dag: het gaat goed met Nederland. Fijn natuurlijk, maar wat betekent dat voor onze portemonnees? Ik zocht het voor u uit. 

Huishoudens tot € 480,- vooruit

Ondanks onzekerheden door terrorismedreiging en vluchtelingenstromen, kunnen we positief naar de toekomst kijken. De economie groeit en tikt in 2017 de 1,7% aan. Hierdoor trekt de woningmarkt aan en daalt de werkloosheid (bron: CPB.nl). Ook hebben we meer te besteden, omdat ons inkomen sneller stijgt dan onze uitgaven. We noemen dit ook wel koopkrachtstijging. Het kabinet besteedt het komende jaar € 1,1 miljard om de koopkracht een extra boost te geven (bron: NRC.nl). Volgens het Nibud komt de koopkrachtstijging hierdoor tussen de -0,5 en +0,5% te liggen. Bijna alle huishoudens gaan er op vooruit, met een maximale stijging van € 480,- per jaar (bron: Nibud.nl).

Lage inkomens profiteren het meest

De koopkrachtstijging van 2017 is het meest voelbaar in de portemonnees van mensen met een lager inkomen. Zo gaat een stel met AOW en een klein pensioen er € 30,- per maand op vooruit. De maandelijkse koopkrachtstijging van gezinnen met een laag inkomen ligt tussen de € 15,- en € 40,-. Belangrijkste redenen hiervoor zijn relatief lage prijsstijgingen in combinatie met de verhoging van:

  • huur- en zorgtoeslag
  • ouderenkorting voor inkomens tot € 36.000,-
  • (de meeste) inkomens 

(Bron: Nibud.nl)

Dubbel goed nieuws wat mij betreft. Aan de ene kant omdat mensen met een lager inkomen sowieso meer moeite hebben om rond te komen. Daar komt bij dat deze groep dit jaar niet of nauwelijks profiteert van de voordelen van het Belastingplan 2016

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.

Check uw koopkracht

Het Nibud heeft voor 100 huishoudtypen berekend hoe hun koopkracht zich ontwikkelt tussen 2016 en 2017. Bij een positief koopkrachteffect stijgen uw inkomsten komend jaar harder dan uw uitgaven. Of en hoeveel u er financieel op vooruit gaat, is makkelijk te achterhalen. Ik gebruik hiervoor de Koopkrachtberekenaar van het Nibud. In een paar simpele stappen ontdek ik een koopkrachtstijging van € 22,- per maand. Met automatisch sparen kan ik dit bedrag maandelijks naar mijn spaarrekening laten overboeken. Zo heb ik na een jaar sparen genoeg geld voor een vliegticket naar een van mijn favoriete Europese hoofdsteden. Of een luxe hotelovernachting inclusief ontbijt. Lekkere vooruitzichten dus. 

Benieuwd naar hoe uw koopkracht verandert als uw financiële huishouden er binnenkort anders uitziet? In de tabel met koopkrachtveranderingen van het Nibud kunt u uw eigen huishouden vergelijken met dat van anderen.

Weer meer belastingvrij sparen

Bent u volgend jaar koopkrachtiger dan nu? Ga net als ik sparen voor een klein en duidelijk doel. Geniet bijvoorbeeld van een lang weekend weg of nieuwe open haard. Heeft u een aardig bedrag op uw spaarrekening staan? Dan is er nog meer goed nieuws: het totale vermogen in box 3 waarover u geen belasting hoeft te betalen wordt opnieuw verhoogd. Is dit in 2016 nog € 24.437,- (€ 48.874,- bij fiscaal partnerschap); in 2017 stijgt dit naar € 25.000,- (€ 50.000,- bij fiscaal partnerschap). Staat er een grote aankoop op uw planning die u betaalt met spaargeld? Doe 'm dan vóór 1 januari. Mogelijk blijft u op die manier binnen de grenzen van het heffingvrij vermogen. Voor de belastingheffing in box 3 wordt namelijk gekeken naar uw situatie op 1 januari (bron: Belastingdienst.nl).

Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Houdbaarheid voorspellingen

Kunnen de koopkrachtvoorspellingen de prullenbak in, nu de eerste premie voor de basiszorgverzekering voor 2017 bekend is? De door DSW aangekondigde verhoging is € 9,25. Flink hoger dus dan de op Prinsjesdag voorspelde verhoging van € 3,50. Alleen als alle andere zorgverzekeraars hun premie met hetzelfde bedrag verhogen, kloppen de koopkrachtplaatjes niet meer. Mocht dit het geval zijn en heeft uw portemonnee hier last van? Zorg er dan in ieder geval voor dat uw financiële buffer groot genoeg is. Voor onvoorziene uitgaven heeft u dan altijd geld achter de hand. 

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.