Naar de navigatie Naar de inhoud

Sparen met uw belastingvoordeel

Sparen met uw belastingvoordeel

Zet het Belastingplan u aan tot sparen?

Terug naar het blogoverzicht

Wilde u altijd al sparen, maar houdt u aan het eind van de maand nooit geld over? Het Belastingplan 2016 biedt misschien hulp. Dit plan staat in het teken van belastingverlaging. Hierdoor gaan de meeste mensen er dit jaar financieel op vooruit. Maak handig gebruik van deze gelegenheid door uw belastingvoordeel opzij te zetten. Wat zijn de belangrijkste pluspunten van het Belastingplan? Is het plan gunstig voor u? Lees het in dit blog en ontdek hoe u uw voordeel omzet in spaargeld.

Tweeverdieners € 800,- erop vooruit

In totaal besteedt de overheid 5 miljard euro aan belastingverlaging, verdeeld over verschillende inkomensgroepen. Gemiddeld levert het Belastingplan 2016 een huishouden met een of twee werkenden een belastingvoordeel van € 800,- per jaar op. De belastingverlaging is over de volgende posten verdeeld (bron: NOS.nl):

  • 100 miljoen euro naar verhoging vrijstelling belasting box 3. Dat betekent dat je geen belasting betaalt over spaargeld tot een bedrag van € 24.437,-

  • 100 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen huiseigenaren

  • 200 miljoen euro extra voor arbeidskorting, goed voor inkomens tussen € 35.000,- en € 120.000,-

  • 100 miljoen euro extra voor kinderopvangtoeslag

  • Ouderenkorting 100 miljoen euro omhoog

Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Hoe checkt u uw voordeel?

Hoe weet u of u in 2016 meer te besteden heeft? Vergelijk een van uw loonstrookjes uit 2015 met een uit 2016. Bekijk of de arbeidskorting hoger is dan vorig jaar. U geniet voordeel van deze korting bij een jaarinkomen tussen € 35.000,- en € 120.000,-. U kunt ook simpelweg nagaan of uw netto maandsalaris dit jaar hoger is dan vorig jaar. Houd hierbij wel rekening met andere oorzaken van een salariswijziging, zoals een winstuitkering of loonsverhoging op basis van prestatie. 

Een andere, volledigere manier van checken is de voorlopige belastingteruggaaf. Deze kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. In de berekening worden naast de arbeidskorting de andere posten waarover de belasting wordt verlaagd, meegenomen.

Verder kunt u uw persoonlijke koopkracht achterhalen met deze tabel van het Nibud. Koopkracht is het verschil tussen inkomen en uitgaven. Oftewel, wat u aan het eind van de maand overhoudt. Een voorbeeld: U heeft een partner en twee kinderen. Uw bruto jaarinkomen is € 25.000,- en dat van uw partner € 15.000,-. Dan gaat u er in 2016 in vergelijking met 2015 per maand € 120,- op vooruit.

Meer belastingvrij sparen

En, houdt u in 2016 maandelijks meer geld over dan vorig jaar? Makkelijk verdiend, toch? Een mooi moment om toch eens te beginnen met sparen. Helemaal nu de overheid het spaarbedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen heeft verhoogd naar € 24.437,-. Het belastingvrije spaarbedrag wordt zelfs verdubbeld naar € 48.874,- bij fiscaal partnerschap. Extra voordeel dus als u getrouwd bent of een samenlevingscontract heeft (bron: Belastingdienst.nl). Blijft uw uitgavepatroon ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar, dan zult u in uw portemonnee niets merken van het feit dat u spaart. Vergelijk onze spaarrekeningen en kies er een die bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren past.

Sparen zonder omkijken

Heeft u al een spaarrekening? Ga dan automatisch sparen met uw belastingvoordeel. Hiermee laat u dit maandelijkse extraatje uit zichzelf groeien tot een nog mooier bedrag. Er wordt vanzelf elke maand geld overgeboekt naar uw spaarrekening. U kiest zelf hoeveel en hoe vaak u wat opzij zet. Hiermee spaart u zonder omkijken voor een aankoop of buffer.

Uit recent onderzoek door het Nibud blijkt dat van de consumenten die iedere maand een vast bedrag sparen, 85% al automatisch spaart.

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO

Sparen met uw belastingvoordeel

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.