Naar de navigatie Naar de inhoud

Spaarrente update november 2016

Gepubliceerd: 7 november 2016 | Laatste update: 2 januari 2017

Afgelopen augustus interviewde ik collega Senior Econoom Hein Schotsman. Dit vormde een tussentijdse spaarrente update. De voorspellingen die hij in juni deed waren niet allemaal uitgekomen. Zo viel de economische groei lager uit dan hij verwachtte. De rentes op de professionele kapitaalmarkt daalden hierdoor sneller en trokken de particuliere spaarrentes verder mee naar beneden. 

In Spaarder betaalt prijs ECB beleid (pdf, 365kB) maakte Hein Schotsman afgelopen oktober de balans weer op. Ik heb het artikel van Hein Schotsman voor u samengevat, zodat u direct antwoord krijgt op de belangrijkste vragen: Waarom daalden de spaarrentes sterker dan verwacht? Helpen de pogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) om onze economie te stimuleren? En: Koersen we af op negatieve spaarrentes? 

Let op: In dit artikel staan de verwachtingen van Hein Schotsman. Die onderbouwt hij met openbare statistieken en zijn eigen kennis en ervaring. Heins verwachtingen gaan niet over de spaarrentes van ABN AMRO en hebben er ook geen invloed op.

Spaarrentes daalden verder dan verwacht

In juni voorspelde Hein dat de spaarrentes gelijk zouden blijven. Die verwachting werd helaas geen werkelijkheid. Voor zijn voorspellingen baseert hij zich altijd op de professionele geld- en kapitaalmarkt, omdat de particuliere spaarrentes hiermee op en neer bewegen. In juni hield hij rekening met een piepkleine daling van de korte rente en een stabiele lange rente. De korte rente daalde inderdaad iets. Verrassend genoeg daalde ook de lange rente. Hierdoor zakten de spaarrentes verder dan verwacht.  

Tegenvallende economische groei

Dat de lange rente toch gedaald is, komt volgens Hein vooral doordat de economische groei tegenvalt, wereldwijd en in het bijzonder in de Eurozone. Wanneer de economie niet hard genoeg groeit, vragen mensen minder leningen aan. Daardoor daalt de rente. Een tweede oorzaak van de gezakte lange rente, is volgens Hein het grootschalige opkopen van obligaties door de ECB. Hierdoor ontstaat een tekort aan deze obligaties waardoor de prijzen ervan stijgen en de rentes dalen (bij een prijswijziging van een obligatie verandert het rentebedrag namelijk niet mee). Verder liet Brexit van zich horen. Door de politieke onrust steeg de vraag naar relatief veilige beleggingen. Met als gevolg duurdere obligaties en, zoals we net al zagen, rentes die automatisch mee dalen.

De ECB kan niet toveren

Hoewel de ECB er alles aan doet om de economie een duw in de goede richting te geven, lijken consumenten en bedrijven daar ongevoelig voor. Banken kunnen volgens de ECB meer en makkelijker leningen verstrekken met het geld dat zij krijgen in ruil voor de obligaties die de ECB grootschalig bij ze inkoopt. Deze leningen moeten, in combinatie met de lage spaarrentes, ons ertoe aanzetten om meer geld uit te geven. Verschillende media berichten dat het tegenovergestelde het geval is. Afgelopen voorjaar liet Het Financieele Dagblad al weten dat '[...] hoewel de spaarrente blijft dalen, sparen nog altijd populair is in Nederland.' Laatst meldde IEX Profs dat dit niet alleen in Nederland geldt: 'Centrale banken gaan ervan uit dat als ze de rente verlagen mensen en bedrijven meer uitgeven. Toch gebeurt vaak het tegendeel. In landen als Duitsland, Japan, Denemarken, Zwitserland en Zweden wordt meer gespaard en minder geleend sinds de rente zijn dalende trend heeft ingezet.'

Negatieve spaarrentes onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk

Volgens Hein Schotsman komt het waarschijnlijk niet tot negatieve spaarrentes, maar wordt het wel kantje boord. Hij verwacht dat de ECB meer staatsobligaties gaat kopen en dat langer blijft doen dan de geplande einddatum van maart 2017. Als dat zo is, kunnen de spaarrentes nog iets verder dalen als reactie op een licht zakkende korte rente en een wat forser zakkende lange rente. Ervan uitgaande dat de ECB haar eigen rentes niet verder verlaagt, vermoedt onze econoom dat een verdere daling van de spaarrentes heel klein zal zijn. De nullijn komt in zicht, maar wordt niet overschreden. De rentes stijgen als de economische groei en inflatie in de VS en eurozone aantrekken. 

Tot die tijd wordt het ongemak van de lage spaarrentes verzacht door de consumentenprijzen die amper stijgen. Maar, om met Hein Schotsmans woorden te spreken: 'leuk is anders'. Het komt erop neer dat de Nederlandse spaarder onvrijwillig bijdraagt aan het herstel van de economie, zoals de ECB die voor ogen heeft. 

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO
In samenwerking met: Hein Schotsman, Senior Econoom ABN AMRO

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.