Naar de navigatie Naar de inhoud

Spaarrente update juni 2018


Naar het blogoverzicht

Vraagt u zich ook af hoe de hoogte van de spaarrente wordt bepaald? Om u dit uit te leggen, hebben wij een aantal zaken voor u op een rij gezet. Dit helpt u misschien beter te begrijpen waarom de rente nu zo laag is.

Bekijk de video

Spaargeld wordt uitgeleend

Banken gebruiken het spaargeld om uit te lenen aan klanten, bijvoorbeeld als hypotheek of zakelijke lening. Hoe meer klanten willen lenen, hoe meer geld de bank nodig heeft. De bank kan er dan voor kiezen om de spaarrente te verhogen. Want een hogere rente bij bijvoorbeeld ABN AMRO kan ervoor zorgen dat mensen hun spaargeld daar onderbrengen in plaats van bij een andere bank. Op dit moment groeit de kredietverlening bij Nederlandse banken niet, waardoor er tijdelijk minder behoefte is aan spaargeld. En dat heeft lagere spaarrente als gevolg.

Europese Centrale Bank

Het geld dat banken kunnen uitlenen, komt niet alleen van spaarders. Zo is er bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB), die momenteel goedkoop geld leent aan banken. De historisch lage rente die de ECB vraagt, is bedoeld als aanjager van de economie. Want hoe goedkoper de bank geld kan lenen, des te gunstiger de bank het weer uitleent, waardoor bedrijven en consumenten op hun beurt weer makkelijker geld lenen en investeren. Banken hebben dus ook minder behoefte aan spaargeld, omdat ze goedkoop van de ECB kunnen lenen.

Verschillen tussen banken

De spaarrente is niet bij alle banken gelijk, bij sommige banken krijgt u een iets hogere rente. Meestal is de spaarrekening dan alleen online te beheren en kunt u niet langs op een kantoor of met een klantenservice bellen als u vragen heeft. Deze banken bieden ook vaak een beperkt aantal producten aan; u kunt er bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten.

Langer vast, meer rente

De hoogte van uw spaarrente hangt tot slot af van het soort spaarrekening dat u heeft. Kiest u bijvoorbeeld voor een spaarrekening waarbij u uw spaargeld langer laat staan, dan krijgt u meestal een hogere rente. Omdat u uw geld niet snel zult terugvragen, kunnen banken het weer langer uitlenen. Het voordeel dat dit oplevert, geven banken door in de vorm van een iets hogere rente.

Spaarrente versus hypotheekrente

Dat de hypotheekrente hoger is dan de spaarrente, heeft een aantal redenen. Als de bank uw spaargeld uitleent als hypoheek, dan is dat vaak voor een periode van 30 jaar. Geld dat u op uw spaarrekening zet, wilt u wel de volgende dag weer kunnen opnemen. Daarvoor moet de bank dus altijd geld beschikbaar houden. Het gereserveerde geld kan niet uitgeleend worden en levert dus minder op. Bovendien krijgt de bank niet altijd het uitgeleende geld terug (door bijvoorbeeld faillissement) wat extra kosten met zich meebrengt. Het verschil in rente op leningen en spaargeld gebruikt de bank om onder andere deze kosten te dekken.

Waarom nog sparen?

Het is altijd goed om te sparen. Ook het Nibud adviseert dit, bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor onverwachte en noodzakelijke grote uitgaven, zoals een kapotte wasmachine. Bovendien geeft sparen houvast en duidelijkheid. Als u nu start met het sparen van een maandelijks vast bedrag, kunt u meteen al een inschatting maken van het bedrag dat u over een bepaalde tijd op uw spaarrekening heeft staan. Veel mensen starten echter vaak vol goede moed met sparen, maar vinden het moeilijk om het vol te houden. Wilt u graag een mooi bedrag bij elkaar sparen? Lees onze 5 tips om sparen wél vol te houden

afbeelding_elk moment starten en stoppen_waarom beleggen bij ABB_03

Breng uw geld in beweging

Heeft u een flinke buffer op uw spaarrekening en wilt u ‘iets doen’ met een deel van uw vermogen? Als u bereid bent om wat meer risico te nemen, kan beleggen uw geld in beweging brengen. Bedenk wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt en u (een deel van) uw inleg kunt verliezen.

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.