Naar de navigatie Naar de inhoud

Spaarrente update juni 2016

Terug naar het blogoverzicht 

Gepubliceerd: 15 juni 2016 | Laatste update: 2 januari 2017

Is sparen nog wel de moeite waard? ABN AMRO's Senior Econoom Hein Schotsman vindt van wel. Ondanks de lage rente beschouwt hij sparen als een veilige en verstandige keuze. Ook lijkt het hem onwaarschijnlijk dat we afkoersen op negatieve rentes op de particuliere spaarmarkt. In zijn voor Insights geschreven artikel Sparen: sober en safe legt hij dit uit.

Omdat deze van invloed zijn op onze spaarrentes, gaat Hein Schotsman uitvoerig in op de internationale economie en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Van de lezer wordt een flinke dosis basiskennis verwacht. Bent u, net als ik, niet in het bezit van deze kennis? Maar bent u, ook net als ik, wél benieuwd of er binnenkort positiever nieuws over onze spaarrentes te melden is? Lees dan deze ingekorte versie van zijn artikel. Voor een goed begrip is hier en daar achtergrondinformatie toegevoegd.

Let op: In dit artikel staan de verwachtingen van Hein Schotsman. Die onderbouwt hij met openbare statistieken en zijn eigen kennis en ervaring. Heins verwachtingen gaan niet over de spaarrentes van ABN AMRO en hebben er ook geen invloed op.

Historisch lage spaarrente

Het grootste deel van het Nederlandse spaargeld staat volgens cijfers van De Nederlandsche Bank op 'particuliere spaarrekeningen met een kortere opzegtermijn dan 3 maanden'. Zoals u waarschijnlijk weet is de gemiddelde rente van deze spaarrekeningen historisch laag. In een jaar tijd (maart 2015 tot maart 2016) daalde de gemiddelde klantrente van 1,09% naar 0,66%.

Bepaling spaarrente

Hoe hoog de spaarrentes van een bank zijn, hangt van een aantal zaken af. Dit zijn de 5 belangrijkste:

1. Mate waarin spaargeld wordt uitgeleend
2. Professionele geld- en kapitaalmarkt en de invloed van de ECB hierop
3. Concurrentie tussen banken
4. Mate waarin banken persoonlijke dienstverlening bieden
5. Type spaarrekening dat u heeft

Verband met professionele marktrente

De particuliere spaarrente beweegt mee met de rente op de professionele geld- en kapitaalmarkt. Op die markt maken vooral banken, pensioenfondsen en overheden de dienst uit. Toch is er geen één-op-één relatie. Vanaf 2010 is er wel een sterker verband met de korte professionele marktrente (rente die banken elkaar voor driemaands deposito's in rekening brengen) dan met de lange marktrente (rente op tienjarige staatsobligaties).

Negatieve particuliere spaarrente onwaarschijnlijk

Zet de daling van onze spaarrente de komende periode verder in of zijn er positievere vooruitzichten? Om een voorzichtige voorspelling te doen, gaat Hein Schotsman uit van de verwachtingen voor de professionele marktrente en het verband met de particuliere spaarrente. In onderstaande tabel heb ik deze tegenover elkaar geplaatst.

Professionele marktrente Particuliere spaarrente
Korte rente Lange rente Gemiddelde spaarrente
2016 daalt van huidige -0,26% naar -0,35% stijgt van 0,25% op 10 juni 2016 naar 0,6% 2016 maakt geen grote sprongen en lijkt niet in de buurt van de nul-grens te komen
2017 stabiel heel licht stijgend 2017 een flauwe bocht omhoog is denkbaar

Besef dat dit slechts een voorspelling is, gebaseerd op openbare statistieken. Hein Schotsman of ik kan u geen toezeggingen doen, ook al zouden we dat graag willen. Of zoals hij het verwoordt: "Het voorspellen van de rente is moeilijker dan het voorspellen van het weer."

Lage inflatie positief voor spaargeldwaarde

Dat sparen nog steeds zinvol is, legde Hein Schotsman vorig jaar al uit in zijn artikel Sparen: niet wat het lijkt. Hoewel spaarrentes op het eerste gezicht bescheiden lijken, vallen ze mee als we de lage inflatie en lage rentes in omringende landen meetellen. Inflatie zorgt ervoor dat u minder kunt kopen voor hetzelfde bedrag dan bijvoorbeeld een jaar eerder omdat producten duurder zijn geworden. De inflatie is al enige tijd laag tot bijna 0%, dus kunt u nog steeds evenveel kopen voor hetzelfde bedrag. Ook zijn de spaarrentes in Duitsland en België een jaar later nog steeds lager dan in Nederland.

Sparen blijft populair

Terugkomend op de titel van Hein Schotsmans artikel: dat de huidige spaarrente sober is heeft geen uitleg nodig. Zeker wie al lange tijd spaart, is anders gewend. Maar kijkend naar de inflatie en de spaarrentes bij onze ooster- en zuiderburen valt het dus allemaal wel mee. Het verbaast dan ook niet dat de spaarrekening nog altijd populair is. De statistieken die de ingelegde spaargelden weergeven, tonen nog steeds een opgaande trend (bron: De Nederlandsche Bank, mei 2016).

Waarom is sparen nog altijd geliefd? Volgens Hein Schotsman zit het 'm vooral in het veilige karakter van sparen. Hij noemt twee voorbeelden:

1. De zekerheid dat u het inleggeld (de hoofdsom) behoudt. Dit geldt bijvoorbeeld niet bij beleggen.
2. Zonder kopzorgen een buffer creëren.

Andere redenen zullen samenhangen met uw persoonlijke situatie: uw spaardoel, risicobereidheid en financiële huishouden. Hoe dan ook, de spaarrekening is een sobere, maar ook safe oplossing. Een evenwichtige keuze dus.

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO
In samenwerking met: Hein Schotsman, Senior Econoom ABN AMRO

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.