Naar de navigatie Naar de inhoud

Spaarrente update februari 2017

Naar het blogoverzicht 

Gepubliceerd: 23 februari 2017

Elk kwartaal krijgt u van mij een update over de spaarrente. Uit intern onderzoek blijkt dat dit thema u en andere klanten nog steeds flink bezighoudt. Banken zelf hebben weinig invloed op de ontwikkeling van de rentes. Economische ontwikkelingen en de wereldpolitiek zijn veel sterker bepalend. Gelukkig weet mijn collega, Senior Econoom Hein Schotsman, daar meer over. Afgelopen november vatte ik zijn visie hierop samen. Op 9 februari was het tijd hem weer te interviewen. Ik vroeg Hein onder andere naar actuele thema's zoals het regeringsbeleid van Trump, de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). Met als doel dichter bij het antwoord te komen op de vraag: waar gaat het naartoe met de spaarrente?

Let op: In dit artikel staan de verwachtingen van Hein Schotsman. Die onderbouwt hij met openbare statistieken en zijn eigen kennis en ervaring. Heins verwachtingen gaan niet over de spaarrentes van ABN AMRO en hebben er ook geen invloed op.

1. Hoe hebben de spaarrentes zich ontwikkeld sinds de update van november 2016? 

De afgelopen maanden is er weinig gebeurd met de Nederlandse spaarrentes. Eind 2016 hebben de grootbanken hun rentes nog iets verlaagd. Toch gaat de Nederlander stug door met sparen. De Nederlandsche Bank gaf in een onlangs verschenen artikel aan dat het bij Nederlandse banken gestalde spaargeld in 2016 met € 5,3 miljard steeg ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee staat de teller nu op zo'n € 340 miljard aan spaargeld. Ik denk dat we niet alleen blijven sparen ondanks, maar ook juist dankzij de lage rentes. Deze zorgen er – de inflatie en belasting meegerekend – voor dat de consument er hard aan moet trekken om zijn vermogen in stand te houden.

Kijkend naar de macro-economie moest ik in november toegeven dat mijn voorspellingen in juni niet helemaal waren uitgekomen. De lange professionele kapitaalmarktrente was iets gedaald, terwijl ik had verwacht dat die gelijk zou blijven. Ik had mijn november artikel nog niet geschreven, of die rente liep iets op. De reden hiervoor was vooral de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump beloofde de economie op te krikken, met als gevolg een stijgende inflatie. De lange marktrente in de VS kreeg hierdoor een flinke boost. Die van de eurozone veerde hier licht op mee en steeg van 0% naar 0,20%. Mijn collega's en ik houden vast aan onze verwachting dat de lange kapitaalmarktrente dit jaar iets gaat oplopen naast een stabiele korte rente. We voorzien geen duidelijk effect op de spaarrentes. Daarvoor zijn de verwachte bewegingen te klein. Wel lijkt de kans op negatieve rentes voor de particuliere spaarder nu kleiner dan enkele maanden geleden.

Verzamelnaam voor de landen van de Europese Unie die de euro als basisvaluta hebben.

2. Waarom pakt het beleid van Trump positiever uit voor de spaarrentes dan eerder gedacht?

Mijn collega Maritza Cabezas voorspelde afgelopen zomer nog een verslechtering van de Amerikaanse economie als Trump tot president zou worden verkozen. Als redenen hiervoor noemde zij: flink hogere overheidsuitgaven, slechtere handelsrelaties, minder werkgelegenheid en sociale spanningen door het immigratiebeleid. Van die verslechtering is tot nu toe geen sprake; integendeel! De aangekondigde verhoging van de overheidsuitgaven leidde niet tot de onrust over de groei van de staatsschuld die mijn collega's en ik hadden voorzien. Zij leidt nu juist tot optimisme. Trump wil vooral geld pompen in het bouwen van bruggen en aanleggen van wegen. Dit zorgt voor meer werkgelegenheid en winst in de bouwsector, wat stijgende beurskoersen met zich meebrengt. 

Toch zijn deze positieve berichten vooral van toepassing op de korte termijn. We voorzien nog steeds problemen met de Amerikaanse staatsschuld. Op de lange termijn kunnen de overheidsuitgaven zorgen voor een oververhitting van de economie. Het vreemde aan Trumps beleid is namelijk dat het de economie stimuleert terwijl deze al op volle toeren draait. Krapte op de arbeidsmarkt ligt op de loer. Een tekort aan personeel voor het aantal beschikbare banen werkt stijgende lonen en inflatie in de hand. De economie kan daardoor alsnog in een neerwaartse spiraal belanden. Ook het opzeggen van verschillende handelsverdragen met buurlanden, Europa en de Pacific heeft vermoedelijk een negatief effect op de economie. Aan beide kanten welteverstaan. Dit kan zijn sporen nalaten op de ontwikkeling van de rente.

3. Hebben de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen invloed op de spaarrentes?

Tot nu toe is de invloed van de verkiezingen niet voelbaar op de Europese financiële markt. Daar is Nederland een te kleine politieke speler voor. Dat kan veranderen als partijen die tegen vrije handel en de EU zijn, heel groot worden en omringende landen zoals Frankrijk en Duitsland straks een vergelijkbaar stemgeluid laten horen. Op de financiële markten weten ze heel goed dat we onze welvaart voor een groot deel aan die vrije handel en EU te danken hebben. Men realiseert zich daar dat Nederland verarmt als het zich afsluit van andere landen. 

Door eventuele politieke onrust kunnen staatsobligaties goedkoper worden. De rentes ervan stijgen dan automatisch, omdat het rentebedrag altijd hetzelfde blijft. Het is onwaarschijnlijk dat de spaarrentes dan mee stijgen. De ECB (Europese Centrale Bank) grijpt vermoedelijk in als de lange marktrentes stijgen en er een negatieve stemming over de economie ontstaat. Aan de ene kant vanuit haar rol om de rust op de financiële markt te behouden. Daarnaast om een aantal Zuid-Europese landen, waaronder Griekenland en Spanje, van een financiële ondergang te redden. Deze landen hebben al een grote staatsschuld en als extra lenen duurder wordt, loopt die alleen nog maar meer op. We hebben vorig jaar wel geleerd dat het koffiedik kijken blijft. Brexit en Trump zag vrijwel niemand aankomen. Doen wij Nederlanders mee aan deze trend of laten we een tegengeluid horen? Op 15 maart weten we het.

4. Zijn er verder nog maatregelen van de ECB die van invloed zijn op de spaarrentes? 

Zoals ik al verwachtte, kondigde de ECB in december aan door te gaan met het opkopen van staatsobligaties tot eind 2017. Wel verlaagt zij in maart het budget dat zij hier maandelijks voor uittrekt van € 80 miljard naar € 60 miljard. Hiermee geeft de ECB aan dat haar opkoopbeleid niet eeuwig duurt. Mijn collega's en ik verwachten dat ze hier in de loop van 2018 mee stopt. Als reactie daarop kan de lange professionele marktrente in 2017 alvast een klein beetje oplopen.

Daarnaast houdt de ECB haar eigen rentetarieven nog wel even op de huidige lage niveaus. Die rentes zakken niet verder, maar gaan ook zeker niet omhoog. We voorzien voor 2017 dan ook weinig beweging van de spaarrentes. De kans op negatieve rentes voor de particuliere spaarder is zoals gezegd kleiner dan een aantal maanden geleden. Wel kunnen commerciële banken natuurlijk hun eigen redenen hebben om hun spaarrentes te verhogen of verlagen. Bijvoorbeeld om een gezonde balans te houden tussen inkomend spaargeld en uitgaand geleend geld. Lees hier meer over op de pagina die uitlegt hoe spaarrente wordt bepaald.

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO
In samenwerking met: Hein Schotsman, Senior Econoom ABN AMRO

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.