Naar de navigatie Naar de inhoud

Spaarrente update augustus 2016

Gepubliceerd: 23 augustus 2016 | Laatste update: 2 januari 2017

Afgelopen juni bracht ik als schrijver voor ABN AMRO mijn eerste spaarrente update uit. Hiervoor zocht ik de samenwerking met mijn collega Hein Schotsman op. Hij is Senior Econoom bij ons Economisch Bureau. Dankbaar maakte ik gebruik van het artikel over spaarrente dat hij voor Insights schreef. Eind dit jaar bundelen Hein en ik onze krachten opnieuw. U leest hier dan zijn vooruitblik op de ontwikkeling van de spaarrentes bij banken in Nederland voor 2017. 

In de tussentijd heeft de wereld niet stilgestaan. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk ervoor gekozen uit de Europese Unie te stappen en lopen de gemoederen rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen soms hoog op. In hoeverre zijn deze zaken van invloed op de spaarrentes? Kunnen we nog vasthouden aan Hein Schotsmans voorspellingen uit juni? Tijd voor een tussenstand in de vorm van een interview met de econoom zelf.

Let op: In dit artikel staan de verwachtingen van Hein Schotsman. Die onderbouwt hij met openbare statistieken en zijn eigen kennis en ervaring. Heins verwachtingen gaan niet over de spaarrentes van ABN AMRO en hebben er ook geen invloed op.

1. Kloppen je voorspellingen uit de spaarrente update van afgelopen juni nog?

Mijn voorspellingen zijn iets onder druk komen te staan. De economische groei was de afgelopen maanden minder hoog dan ik in juni voorspelde. De rentes op de professionele kapitaalmarkt - de markt waarop vooral banken, pensioenfondsen en overheden de dienst uitmaken - zijn hierdoor harder gedaald. Dat heeft invloed op de particuliere spaarrentes. 

Daarnaast beïnvloedt de Europese Centrale Bank (ECB) de spaarrentes. De ECB baseert haar beleid op de ontwikkeling van de economie en inflatie (waardevermindering van geld) in de eurozone. Op dit moment groeit de economie traag en is er bijna geen inflatie. In september komt de ECB met nieuwe vooruitzichten hierop. Toch denk ik niet dat die verwachtingen zó ongunstig zullen zijn dat de ECB de rente verder moet verlagen. Doordat olie en andere grondstoffen weer duurder worden, loopt de inflatie in de eurozone binnenkort zelfs wat op. Ook de weerstand die renteverlaging bij spaarders, banken en pensioenfondsen oproept, weerhoudt de ECB er waarschijnlijk van de rente verder te verlagen.

De daling van de rente op de professionele kapitaalmarkt kan nog doorwerken in de particuliere spaartarieven. Als de ECB haar rentes niet verder verlaagt, vermoed ik dat de daling van de spaarrentes heel klein is. Een stijging van de spaarrentes lijkt er voorlopig ook niet in te zitten. 

In de loop van 2017 zal het niet veel anders zijn. Mijn collega's en ik denken dat de ECB in 2017 haar rentetarieven op het huidige, zeer lage niveau laat zitten. De ECB wil de inflatie omhoog brengen van rond de 0% naar 2%. Een lage rente helpt daarbij. Het prikkelt mensen om meer uit te geven. Daardoor kunnen prijzen gaan stijgen en loopt de inflatie op. Dat heeft een lange adem nodig. Volgend jaar zal de inflatie nog onder het streefpercentage van 2% zitten.

2. Welke gevolgen heeft de Brexit voor de Nederlandse spaarrentes?

De Brexit heeft zeer lichte gevolgen voor de spaarrentes in Nederland. Die gevolgen hebben ook weer te maken met de ontwikkeling van de economie en inflatie in de eurozone. De ECB houdt er rekening mee dat beide door de Brexit wat tegenvallen. Twee zaken spelen hier een rol. De eerste is het vertrouwen in de Britse economie, de tweede de waarde van het Britse pond.

Ondanks de uitslag is er nog veel onzeker over wat de Brexit straks écht gaat betekenen voor de Britten. Die onzekerheid drukt op hun economie. Ondernemers zijn duidelijk ongerust. Ze gaan waarschijnlijk minder in de Engelse economie investeren dan ze eerder van plan waren. Mogelijk houdt de consument de hand op de spreekwoordelijke knip.

Het andere punt is de gedaalde koers van het Britse pond. Hierdoor zijn Nederlandse producten, zoals vakanties in ons land, voor de Brit duurder geworden. Met als gevolg dat hij hier minder uitgeeft. Samengevat denk ik dat de Brexit de Engelse economie een flinke tik geeft en die van de eurozone een klein tikje. 

3. Hebben de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november gevolgen voor de spaarrentes in Nederland?

Mijn collega Maritza Cabezas schreef daar onlangs het artikel 'VS Focus - Clinton versus Trump' over. Zij geeft aan dat de kans het grootst is dat Clinton de nieuwe president van Amerika wordt. Onder haar bewind zal de Amerikaanse economie geen grote veranderingen doormaken. 

Mocht Trump winnen, dan verwacht Maritza dat dit de economische groei in de VS aantast. Als redenen hiervoor noemt zij: flink verhoogde overheidsuitgaven, verslechterde handelsrelaties en verminderde werkgelegenheid en sociale spanningen door het immigratiebeleid. De economie van de eurozone zal daardoor minder snel groeien. Dat kan ertoe leiden dat de rentes hier langer laag blijven.

Toch zijn de economische verschillen tussen beide uitkomsten (Trump of Clinton) maar klein. Eenmaal aan de macht zal Clinton dan wel Trump de politieke programma's ontdoen van scherpe randjes, verwacht Maritza. 

4. Heb je - als reactie op de lage rentes - naar alternatieven voor sparen gezocht?

Ja, deels als reactie op de dalende rentes van de afgelopen drie jaar ben ik zelf meer gaan beleggen. Dat vond ik verantwoord omdat ik in de loop der jaren een financiële buffer heb opgebouwd. Ik beleg niet in individuele bedrijven, maar in beleggingsfondsen. Een reden hiervoor is dat ik niet steeds met mijn beleggingen bezig wil zijn. Er zijn belangrijker dingen. Daarnaast gelden voor medewerkers van de bank regels die mijn beleggingsmogelijkheden beperken. Omdat ik in mijn functie natuurlijk goed op de hoogte ben van de markt, doe ik aan Zelf Beleggen. Alleen voor het plaatsen van een order heb ik de tussenkomst ABN AMRO nog nodig. Wel handig dat je nu kunt beleggen via de Mobiel Bankieren app

Daarnaast merk ik dat mijn vrouw en ik sneller tot actie overgaan als het gaat om verbeteringen aan ons huis. Zo hebben we een paar jaar geleden zonnepanelen laten plaatsen. Naast een verlaagde energierekening leveren die een mooie investering in ons huis en het milieu op. 

Tenslotte geef ik de lezer graag het volgende mee: de spaarrente is op dit moment erg laag, maar dat is niet het hele verhaal. De Nederlandse inflatie zat in juli net onder het nulpunt. Ons geld is dus meer waard geworden. Ik zeg niet dat dit zo blijft, maar je moet het wel meetellen als je kijkt naar de rentestand. 

 

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO 
In interview met: Hein Schotsman, Senior Econoom ABN AMRO

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.