Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoeveel kleedgeld krijgt mijn kind?

Naar het blogoverzicht

Kleedgeld is een goede manier om kinderen met geld te leren omgaan. Na zakgeld is het de logische volgende stap in de financiële opvoeding. De bedragen zijn groter en uw kind wordt verantwoordelijk voor zijn of haar eigen kleding. Zo leert uw kind uitgaven te plannen en creatief te zijn met een beperkt budget. Bovendien geeft kleedgeld uw tiener de vrijheid om zelf financiële keuzes te maken en dat motiveert enorm. Hieronder leest u hoe het werkt.

Waarom kleedgeld?

Kleding is voor veel pubers van levensbelang. Het is dé manier om te laten zien wie je bent. En dan wil je je eigen kleding uitkiezen en zelf of met vrienden gaan winkelen. Want ze weten als geen ander wat er populair is en wat niet. De keuze om daar aan mee te doen of niet hoort bij het opgroeien en zelfstandig worden. Het grote voordeel voor uzelf is dat u met kleedgeld precies weet wat u kwijt bent aan kleding voor uw kind.

Wanneer begint u met kleedgeld?

Volgens het Nibud voelen kinderen van 12-13 jaar zich vaak al verantwoordelijk voor hun kledingbudget. Dit is dus een goede leeftijd om te gaan oefenen met kleedgeld. De kans is ook groot dat uw kind dan zelf al om kleedgeld begint te vragen. Dit verschilt natuurlijk per kind en u weet zelf het beste wanneer uw zoon of dochter klaar is voor deze stap. Is eigen kleedgeld nog een te grote verantwoordelijkheid? Begin dan met samen een kledingbudget maken of geef uw kind eerst een deel van het kleedgeld om zelf uit te geven.

Hoeveel kleedgeld geeft u?

De hoogte van het kleedgeld hangt af van uw eigen inkomsten en wat uw kind er wél en niet van moet betalen. Uit het Nibud Scholierenonderzoek van 2016 blijkt dat kinderen van 12 tot 18 jaar gemiddeld € 50 kleedgeld per maand krijgen. Dat bedrag is vrijwel gelijk voor alle leeftijden. Uit onderzoek blijkt verder dat álle kleding voor een kind € 56 per maand kost. Betaalt u mee aan grotere uitgaven zoals een winterjas, schoenen en sportkleding? Dan kunt u ook een lager bedrag geven. U kunt het kleedgeld eventueel jaarlijks verhogen.

Wat is een kleedgeldcontract?

Als u start met kleedgeld is het belangrijk om samen met uw kind duidelijke afspraken te maken. Een kleedgeldcontract is daarvoor ideaal. Deze overeenkomst maakt het kleedgeld 'officieel' en helpt om discussie achteraf te voorkomen. In het kleedgeldcontract spreek u het volgende af: 

  • Hoeveel kleedgeld u geeft
  • Op welke dag van de maand u het geeft
  • Wat uw kind zelf van het kleedgeld moet kopen en wat niet
Naast afspraken zet u hier samen een overzicht in van welke kleding wanneer nodig is en wat het ongeveer kost. Dit geeft uw kind een houvast bij het plannen van aankopen.

Uw kind begeleiden

Met geld op zak staat uw puber aan veel verleidingen bloot en een bedrag opzij zetten voor aankopen is best lastig. Vergissingen en fouten maken hoort erbij. Geeft uw kind al het kleedgeld uit aan een paar dure sneakers? Spring dan niet direct financieel bij. Alleen zo leert uw kind om zelfstandig met geld en een vast budget om te gaan. Dan moet die ene spijkerbroek maar wat langer mee. Wel kunt u bijvoorbeeld uitleggen dat het belangrijk is om prijzen te vergelijken.

Wilt u meer informatie over het begeleiden van uw kind? Lees dan ook ons artikel over de 5 grootste kleedgelddilemma's.

Contant of digitaal kleedgeld?

In overleg met uw kind kunt u het kleedgeld contant of digitaal geven. In de praktijk geeft 80% van ouders het kleedgeld digitaal. Wilt u het bedrag maandelijks aan uw kind overmaken en controle houden of zijn of haar uitgaven? Met de gratis Jongerengroeirekening van ABN AMRO kan uw kind eenvoudig betalen én sparen. Uniek aan de rekening is dat u zelf online kunt instellen wat uw kind kan doen. U bepaalt dus of uw kind mag pinnen, wat de opnamelimiet is en of de mobiel bankieren app gebruikt kan worden. Ook kunt u meekijken op de rekening en bijsturen als dat nodig is.

Online kleding kopen

Uw kind is opgegroeid in een digitale wereld. Toch is het een goed idee om uw kind wegwijs te maken in de wereld van online shoppen en betalen. Want hoe herken je bijvoorbeeld of een webwinkel te vertrouwen is of niet? Veel ouders laten hun kinderen zelf online de kleding uitzoeken, maar kijken bij het afrekenen nog even mee of het goed gaat. Lees ook onze checklist over online shoppen.

Meisjes shoppen online

Extra geld voor kleding

Vraagt uw kind u een keer om geld voor een duur kledingstuk? Dan kunt u dat geld ook uitlenen in plaats van geven. Spreek dan goed af wanneer u het terug wilt hebben en dat uw zoon of dochter rente moet betalen. Zo leert uw kind dat lenen niet gratis is en dat er voorwaarden aan verbonden zijn. Uw kind kan natuurlijk ook gespaard zakgeld bijleggen om dure kleding te kopen. Verder kunt u het nemen van een bijbaantje stimuleren. Hiermee kan uw kind extra geld verdienen zonder schulden te maken.

Meer over bijbaantjes, sparen en lenen vindt u op onze algemene pagina over financiële opvoeding.

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.