Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoeveel kleedgeld krijgt mijn kind?

Jongetjes voor kledingrek

Kleedgeld geven: zo werkt het

Naar het blogoverzicht

Kleedgeld is net als zakgeld een goede manier om kinderen met geld te leren omgaan. Vooruitkijken, inkomsten en uitgaven op elkaar afstemmen, creatief zijn met een beperkt budget: allemaal nuttige vaardigheden die uw kind zichzelf aanleert. En voor u als ouder heeft kleedgeld ook voordelen. U weet precies hoeveel u per maand kwijt bent aan kleding voor uw kind. Bent u enthousiast en wilt u met kleedgeld starten? De volgende tips en trucs helpen u op weg.

Wanneer begint u met kleedgeld?

Wanneer is uw kind oud genoeg voor kleedgeld? Het Nibud raadt aan vanaf ongeveer 12 jaar hiermee te beginnen. Rond die leeftijd vragen kinderen vaak zelf al om kleedgeld. Ze willen liever zelf hun kleding uitkiezen. Op school en van vriendjes en vriendinnetjes horen ze welke kleding in is. De vrijheid om daar wel of niet aan mee te doen, past bij opgroeien en zelfstandig worden.

Wat moet uw kind van het kleedgeld betalen?

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over kleedgeld. Zo voorkomt u discussies. Is het kleedgeld echt voor alle kleding bestemd? Of draagt u als ouder bij als er een winterjas, schoenen, sportkleding of nette kleding gekocht moet worden? U kunt ervoor kiezen om uw kind steeds meer verantwoordelijkheid te geven. In het begin koopt uw kind bijvoorbeeld alleen truien, broeken en t-shirts. Naarmate hij of zij ouder wordt laat u uw kind steeds meer zelf aanschaffen.

Een kleedgeldcontract, wat kunt u ermee?

Met een kleedgeldcontract legt u met uw kind de afspraken over het kleedgeld vast. Met zo'n overeenkomst maakt u het kleedgeld 'officieel' en helpt u uw kind keuzes maken.

Hoeveel kleedgeld geeft u?

De hoogte van het kleedgeld hangt af van uw eigen inkomsten en van de afspraken over wat uw kind van het kleedgeld moet kopen. Op basis hiervan bepaalt u hoeveel kleedgeld genoeg is voor uw kind. In onderstaande tabel van het Nibud ziet u welke bedragen andere ouders gemiddeld aan hun kind geven. 

Leeftijd Kleedgeld per maand
12 jaar Tussen de € 30,- en € 45,-
13 jaar Tussen de € 45,- en € 50,-
14 jaar Ongeveer € 50,-
15 jaar Tussen de € 50,- en € 60,-
16 jaar Tussen de € 50,- en € 60,-
17 jaar Tussen de € 50,- en € 65,-
18 jaar Tussen de € 50,- en € 60,-

Uw kind begeleiden

Kleedgeld is leergeld, net als zakgeld. Uw kind leert om zelfstandig met geld en een vast budget om te gaan. Leg bijvoorbeeld uit dat het belangrijk is om prijzen te vergelijken. En dat uw kind niet vergeet alvast geld opzij te zetten voor bijvoorbeeld nieuwe schoenen. Vergissingen en fouten maken hoort erbij. Geeft uw kind al het kleedgeld uit aan een paar dure sneakers, spring dan niet direct financieel bij. Uw kind kan hiervan leren. Misschien moet een spijkerbroek dan maar wat langer mee.

Als uw kind online kleding koopt

Kinderen zijn vertrouwder met de digitale wereld dan wie ook. Toch is het een goed idee om uw kind wegwijs te maken in de wereld van online kopen en betalen. Weet uw kind bijvoorbeeld hoe het kan zien of een webwinkel veilig is? Veel ouders laten hun kinderen zelf de kleding online uitzoeken, maar kijken bij het betalen nog even mee.

Meisjes shoppen online

Geld lenen voor kleding

Vraagt uw kind u een keer om geld voor een duur kledingstuk? Dan kunt u dat geld ook lenen in plaats van geven. U stelt daar vervolgens voorwaarden aan. Wanneer u het terug wilt hebben, maar bijvoorbeeld ook dat uw zoon of dochter rente aan u moet betalen. Daarmee leert uw kind het concept van lenen. Dat lenen niet gratis is en dat er altijd voorwaarden aan verbonden zijn.

Kleedgeld overmaken of contant

U kunt in overleg met uw kind ervoor kiezen om het kleedgeld contant te geven of maandelijks over te maken. Wilt u het kleedgeld liever overmaken? Dan heeft uw kind natuurlijk een eigen betaalrekening nodig, zoals bijvoorbeeld de Jongerengroeirekening. Hiermee kan uw kind betalen én sparen. Ook leert uw kind omgaan met geld, zoals dat voorheen kon met Zilvervloot Sparen.

Door: Elise Dijkshoorn, freelance Online Copywriter

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.