Naar de navigatie Naar de inhoud

Een deel van uw vakantiegeld beleggen?

Naar het blogoverzicht

Uit onderzoek van beleggingsmatch.nl en iex.nl blijkt dat beleggen, ook met kleine bedragen, uw geld op lange termijn flink vooruit kan helpen. Over de afgelopen 10 jaar leverde beleggen gemiddeld 3,5 keer meer op dan sparen. Hoewel die resultaten geen garantie bieden voor de toekomst, schetsen ze een positief plaatje. Heeft u vakantiegeld over dat u niet direct nodig heeft? Overweeg dan eens Begeleid Beleggen. Daarmee behaalden we zowel in de afgelopen 3, 5 als 7 jaar gemiddeld het hoogste rendement.

Interessante periode om te beleggen

Met sparen loopt u minder risico dan bij beleggen. Bij beleggen kunt u uw inleg verliezen, maar sparen levert op dit moment weinig op. Tussen 2008 en 2017 was de landelijke spaarrente gemiddeld 1,3% en inmiddels zijn ze bij de meeste spaarrekeningen nog lager. Volgens beleggingsmatch.nl maakt dat beleggen een interessant alternatief, zeker als u het geld voor langere tijd kunt missen. De onderzoekers analyseerden beleggingsperiodes van 3, 5, 7 en 10 jaar. In alle vier werd gemiddeld een positief resultaat behaald. Zelfs als u voor de kredietcrisis (in 2008) was begonnen met beleggen, had u nu op een positief resultaat gestaan.

afbeelding_Cumulatief rendement

Voor dit onderzoek zijn de gemiddelde nettorendementen over een periode van 3, 5, 7 en 10 jaar berekend. Daarbij zijn de kosten bij een inlegbedrag van € 5.000 in mindering gebracht op de bruto rendementen. Deze berekening is gehanteerd voor alle rendementstabellen.  Bron: Beleggingsmatch, ‘Onderzoek beleggen met vakantiegeld’

2008 – 2017: ABN AMRO behaalt gemiddeld het hoogste rendement

Begeleid Beleggen van ABN AMRO maakte indruk bij de rendementsanalyse. Gemeten over een periode van 3, 5 en 7 jaar kwamen we als beste uit de bus. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee, maar snappen dat deze successen geen garanties bieden voor de komende jaren. Wilt u risico’s zo veel mogelijk spreiden? Kies dan een Profielfonds dat bij u past en leg maandelijks een klein bedrag in, in plaats van in één keer een groot bedrag. Zo bent u minder gevoelig voor koersschommelingen.

afbeelding_Gemiddeld rendement

* Het onderzochte profiel van ABN AMRO Begeleid Beleggen is wat offensiever dan die van de naaste concurrenten. Dit betekent dat er meer risico wordt genomen om rendement te behalen. Bron: Beleggingsmatch, ‘Onderzoek beleggen met vakantiegeld’

Kijk goed naar de kosten

Staar u echter niet blind op de rendementen wanneer u een beleggingsproduct kiest. De kosten zijn ook belangrijk. ABN AMRO is hier heel helder over. Benieuwd wat de kosten zijn? U kunt het eenvoudig berekenen.

Eerst een buffer, dan beleggen

Beleggen kan interessant zijn, maar brengt ook risico's met zich mee. U kunt namelijk (een deel van) uw inleg verliezen. Spaar daarom altijd eerst een buffer voor onvoorziene uitgaven en beleg alleen met geld dat u over heeft. We raden u aan u alleen te beleggen in beleggingsproducten die geschikt voor u zijn. Wilt u weten of beleggen bij u past? Doe de test.

Interesse in Begeleid Beleggen?

U kunt stoppen of overstappen wanneer u wilt. Dat is meestal binnen een paar dagen geregeld. En u kunt uw beleggingen overal en altijd bekijken: thuis via Internet Bankieren of waar u ook bent met de Mobiel Bankieren app.

Over het onderzoek

Beleggingsmatch.nl en iex.nl hebben onderzoek gedaan naar ‘Beleggen met vakantiegeld’ en vergeleken daarbij producten van 15 vermogensbeheerders in Nederland. De focus lag hierbij op beleggers die beginnen met een bedrag van € 1.000, € 5.000 of € 10.000 en die weinig omkijken willen hebben naar hun beleggingen. Resultaten werden gemeten over een periode van 10 jaar en beleggingsmatch ging uit van startsituaties met een eenmalige inleg. Meer weten? Bekijk het complete onderzoek.

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.