Een deel van uw vakantiegeld beleggen?

beleggingsmatch.nl en iex.nl deden onderzoek

Uit onderzoek van beleggingsmatch.nl en iex.nl blijkt dat beleggen, ook met kleine bedragen, uw geld op lange termijn flink kan laten groeien. Over de afgelopen 10 jaar leverde beleggen gemiddeld 3,5 keer meer op dan sparen. Hoewel die resultaten geen garantie bieden voor de toekomst, is het wel positief. Heeft u vakantiegeld over dat u niet direct nodig heeft? Overweeg dan eens Begeleid Beleggen. Daarmee behaalden we zowel in de afgelopen 3, 5 als 7 jaar gemiddeld het hoogste rendement.

Interessante periode om te beleggen

Met sparen loopt u minder risico. Bij beleggen kunt u (een deel van) uw inleg verliezen, maar sparen levert op dit moment weinig op. Tussen 2008 en 2017 was de landelijke spaarrente gemiddeld 1,3% en is de rente op de meeste spaarrekeningen nog lager. Volgens beleggingsmatch.nl maakt dat beleggen een interessant alternatief. Zeker als u het geld voor langere tijd kunt missen. De onderzoekers analyseerden beleggingsperiodes van 3, 5, 7 en 10 jaar. In alle 4 de periodes werd gemiddeld een positief resultaat behaald. Zelfs als u voor de kredietcrisis (in 2008) was begonnen met beleggen, had u nu op een positief resultaat gestaan.

afbeelding_Cumulatief rendement

Hier zijn de gemiddelde nettorendementen over een periode van 3, 5, 7 en 10 jaar berekend. Daarbij zijn de kosten bij een inlegbedrag van € 5.000 van het bruto rendement afgehaald. Deze berekening geldt voor alle rendementstabellen.  

Bron: Beleggingsmatch, ‘Onderzoek beleggen met vakantiegeld’

2008 – 2017: ABN AMRO behaalt gemiddeld het hoogste rendement

Begeleid Beleggen van ABN AMRO maakte indruk bij de rendementsanalyse. Gemeten over een periode van 3, 5 en 7 jaar is ABN AMRO de beste. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee, maar deze successen bieden geen garanties voor de komende jaren. Wilt u risico’s zo veel mogelijk spreiden? Kies dan een Profielfonds dat bij u past en leg maandelijks een klein bedrag in, in plaats van in één keer een groot bedrag. Zo bent u minder gevoelig voor koersschommelingen.

afbeelding_Gemiddeld rendement

* Het onderzochte profiel van ABN AMRO Begeleid Beleggen is wat offensiever dan die van de naaste concurrenten. Dit betekent dat er meer risico wordt genomen om rendement te behalen. Bron: Beleggingsmatch, ‘Onderzoek beleggen met vakantiegeld’

Kijk goed naar de kosten

Kijk niet alleen naar de rendementen als u een beleggingsproduct kiest. De kosten zijn ook belangrijk. ABN AMRO is hier heel helder over. Benieuwd wat de kosten zijn? U kunt het eenvoudig berekenen.

Eerst een buffer, dan beleggen

Beleggen kan interessant zijn, maar brengt ook risico's met zich mee. U kunt namelijk (een deel van) uw inleg verliezen. Spaar daarom altijd eerst een buffer voor onvoorziene uitgaven en beleg alleen met geld dat u over heeft. We raden u aan u alleen te beleggen in beleggingsproducten die geschikt voor u zijn. Wilt u weten of beleggen bij u past? Doe de test.

Interesse in Begeleid Beleggen?

U kunt stoppen of overstappen wanneer u wilt. Dat is meestal binnen een paar dagen geregeld. En u kunt uw beleggingen overal en altijd bekijken: waar u ook bent met de Mobiel Bankieren app of Internet Bankieren.

Over het onderzoek

Beleggingsmatch.nl en iex.nl hebben onderzoek gedaan naar ‘Beleggen met vakantiegeld’ en vergeleken daarbij producten van 15 vermogensbeheerders in Nederland. De focus lag hierbij op beleggers die beginnen met een bedrag van € 1.000, € 5.000 of € 10.000 en die weinig omkijken willen hebben naar hun beleggingen. Resultaten werden gemeten over een periode van 10 jaar en beleggingsmatch ging uit van startsituaties met een eenmalige inleg. Meer weten? Bekijk het complete onderzoek.