Naar de navigatie Naar de inhoud

Energie (be)sparen


Naar het blogoverzicht

Iedereen lijkt bezig met duurzaam. De regering heeft veel plannen voor de komende periode. De gemeente Amsterdam biedt mooie subsidies om Amsterdam aardgasvrij te maken. En ook thuis zijn wij er druk mee. Spaardouchekop, ledverlichting, tochtstrips, de kleine maatregelen zorgen al jaren voor mooie besparingen. Maar onlangs hebben we een grotere stap genomen: een deel van ons spaargeld in zonnepanelen geïnvesteerd. Hoe dit verliep, leest u in dit blog.

Investeren in zonnepanelen loont

Wij willen graag bijdragen aan een beter milieu en met de huidige lage rentestand levert ons spaargeld niet veel op. De keuze om een deel van ons spaargeld uit te geven aan een dak vol zonnepanelen is dus zo gemaakt. Bovendien loont zelf energie opwekken met zonnepanelen steeds meer. De kosten van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren met zo’n 25% afgenomen. En de opbrengst van 10 goed geplaatste panelen ligt per jaar gemiddeld op € 470 (2.700 kWh). Zo krijgen wij onze investering binnen 10 jaar terug. Daarna gaan we er zelfs op verdienen. 

Snel geplaatst

Net als veel Nederlanders hebben wij niet veel tijd om er goed in te duiken, daarom hebben we ons laten adviseren. Onze adviseur berekende eerst hoeveel panelen we nodig hebben en wat het ons zal opleveren. Vervolgens selecteerde hij een drietal merken zonnepanelen waaruit wij een keuze hebben gemaakt. Tenslotte verzorgde hij de plaatsing van de panelen op het dak en de omvormer in huis. Binnen een maand was het voor elkaar en kunnen wij onze CO2-uitstoot flink verminderen.

Voordeliger met subsidie

De overheid stimuleert het verduurzamen van woningen met subsidies en gunstige leningen. Via de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal zagen wij dat we de btw op de aanschaf en installatie kunnen terugvragen. Het blijkt eenvoudig te regelen met een formulier van de Belastingdienst. We melden ons daarmee aan als ondernemer en moeten in het jaar van aanschaf één keer btw-aangifte doen. Bent u benieuwd hoe het terugkrijgen van btw precies werkt? Lees erover op milieucentraal.nl 

Na de installatie

Nu de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kunnen we ons aanmelden bij energieleveren.nl. Zo weet onze netbeheerder dat wij mogelijk stroom terugleveren aan het net. Hier krijgen we dan een terugleververgoeding voor. Met een app kunnen we de opbrengst volgen. Een mooie grafiek laat zien hoeveel energie we per dag hebben opgewekt. Nu maar hopen dat morgen de zon weer schijnt!

Doe de gratis Energie Bespaarcheck

Wilt u investeren in zonnepanelen? Op milieucentraal.nl/zonnepanelen leest u er alles over. U kunt ook overwegen om een deel van uw spaargeld te investeren in het energiezuiniger maken van uw woning. Denk bijvoorbeeld aan extra isolatie of een nieuwe cv-ketel. Maar waar te beginnen? Een goede start is de gratis Energie Bespaarcheck. Daarmee ziet u binnen 1 minuut hoe u energie kunt besparen. Dat is goed voor het milieu én het verhoogt het comfort en de waarde van uw huis!

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.