Wat je kunt leren van sloddervossen

3 tips voor als je je pas kwijt bent

 

Bijgewerkt: 24 september 2018

Ik ken mensen die iedere week wel een keer hun pas kwijt zijn. Rennen die paniekerig in het rond? Nee hoor. Deze sloddervossen vinden hun pas meestal gewoon weer terug. Bijvoorbeeld op het dienblad van het zelfbedieningsrestaurant, verstopt onder een servet. Of in de voering van hun jas. Of ze vinden hem niet. Maar ook daar blijven ze dan heel rustig onder. Hoe doen ze dat toch?

Hoewel ik niet overdreven netjes ben, weet ik toch graag precies waar mijn spullen zijn. Zeker mijn bankpas. Daarom heeft dit stukje plastic bij mij altijd een vaste plek. Maar heel soms grijp ik mis. Paniek! Dan zoek ik met een rood hoofd en klamme handen door mijn zakken en mijn tas en kom er tien minuten later achter dat mijn pas alleen maar in een portemonneevakje zat waar hij niet hoort. Ik wilde weten waarom ik in paniek raak, maar een sloddervos niet. Hun geheim? Sloddervossen weten al precies wat ze moeten doen, simpelweg omdat ze zo vaak hun pas kwijt zijn. Dat geeft rust. En ze kunnen snel reageren, als dat weer een keer nodig is. Wil jij voortaan ook zo rustig blijven? Volg dan deze 3 stappen.

Stap 1: Bedenk waar je je pas het laatst hebt gezien

'Het is niet kwijt, het ligt gewoon ergens anders,'  zei mijn moeder altijd als ik als kind boos in het rond stampte omdat ik iets niet kon vinden. Zo is het ook met je bankpas. Maar waar begin je met zoeken? Een vriend van mij keek altijd in de vriezer, als hij iets kwijt was. Daar was het alleen nooit. Zoeken als een kip zonder kop kost je dus alleen maar tijd. Wat wel helpt? Ga na wat je allemaal hebt gedaan en waar je bent geweest, voordat je pas weg was. Vaak vind je dan al de oplossing.

Stap 2: Houd het overzichtelijk

Als je in paniek bent, kun je niet helder nadenken. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat en er één uur voor vertrek achterkomt dat je je pas niet kunt vinden. Ga dan niet de inhoud uit al je tassen of kasten trekken en overal verspreiden. Dan weet je namelijk zeker dat je nooit wat vindt. Wat wel? Zoek op één plek tegelijk, en zoek daar echt goed. Zo houd je het overzichtelijk.

Stap 3: Blokkeer zelf je pas

Maar wat als je je pas echt niet meer kunt vinden? Log dan in in de app of Internet Bankieren en blokkeer je pas zelf. Dit kan ook tijdelijk. Zo kun je nog rustiger zoeken. En als je zeker weet dat je pas niet meer te vinden is, vraag je ook direct een nieuwe aan.

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Maar als je je echt geen zorgen wilt maken, zorg je dat je je pas natuurlijk nooit meer kwijtraakt.

Door: Sigrid van der Meulen, Online Copywriter ABN AMRO