Shoppen voor de feestdagen? Zo doe je dat veilig

Gepubliceerd: 22 november 2017

Kerst- of sinterklaascadeautjes scoren, vind jij dat ook zo’n feest? Natuurlijk wil je geen kater overhouden aan jouw inkopen voor de feestdagen. Helaas worden er in deze tijd van het jaar ook allerlei onbetrouwbare types actief, die zichzelf graag een cadeau geven: jouw geld. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je veilig shopt. Hoe je dat doet? Ik vroeg het aan mijn collega Guus Steegmans, Expert Veilig Bankieren bij ABN AMRO. En hij heeft goed nieuws: "Je hebt veel in eigen hand."

Check de webwinkel

Ik heb wel eens gehoord over valse webwinkels die opduiken, zoveel mogelijk 'verkopen' en dan net zo snel weer in het niets verdwijnen zonder ooit iets te leveren. Daarom wilde ik van Guus weten hoe je kunt zien of een webwinkel vals is of niet. Guus: "Dat zou ik je graag vertellen, maar dat is lastig. De politie haalt elke dag wel 15 tot 20 valse webwinkels offline, die er stuk voor stuk heel mooi en professioneel uitzagen. Als je wilt weten of je een webwinkel kunt vertrouwen, zul je dus op andere dingen moeten letten.' Guus geeft daarvoor de volgende tips: 

  1. Vraag jezelf af: klopt het aanbod? Soms zie je een webwinkel die echt heel ver onder de prijs zit. Dan moet je alert zijn. Wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. 
  2. Zoek de webwinkel op via internet. Kijk of je reviews van andere klanten kunt vinden, of andere berichten over de webwinkel. Zijn die positief of negatief? 
  3. Check het keurmerk. Staat er een keurmerk op de website? Check dan evengoed of de webwinkel daar écht is aangesloten. Als je bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg ziet staan, kun je dit checken via de website thuiswinkel.org. Ook lees je daar of de webwinkel misschien al als onbetrouwbaar is gemeld.

Bedenk hoe je wilt afrekenen

Stel, vroeg ik aan Guus, ik heb al deze tips opgevolgd en heb mijn winkelmandje al goed gevuld. Alleen: ik ken de webwinkel nog niet. Hoe loop ik dan zo min mogelijk risico dat er iets misgaat met mijn aankopen? "Kijk of je ook achteraf kunt betalen," raadt Guus aan. "Dat is de veiligste manier, want je betaalt pas nadat je je artikel hebt ontvangen." Nu vind ik online shoppen echt heerlijk. Maar net zo graag ga ik ouderwets de stad in. Waar moet ik dan op letten, behalve dan dat ik mijn dikke feestdagenportemonnee natuurlijk niet losjes uit mijn achterzak laat hangen? Guus: "Als je minder dan € 25,- uitgeeft, kun je contactloos pinnen. Dan kan niemand afkijken hoe je je pincode intypt." Nu weet ik dat niet iedereen staat te popelen om contactloos te betalen. Guus herkent dit: "Ik spreek regelmatig klanten, die twijfelen of ze dat nou wel moeten willen. Daarom hebben mijn collega’s een filmpje gemaakt, waarin ze vragen van klanten over contactloos betalen beantwoorden." Wil je dit filmpje bekijken? Je vindt 'm hieronder.

Kopen via tweedehandswebsites

Wil je een uniek retro of antiek cadeau kopen op bijvoorbeeld Marktplaats? Of wil je zelf je ongewenste cadeaus van vorig jaar verkopen? Let dan wel even op: er zijn veel oplichters actief via dit soort websites. Ze sturen bijvoorbeeld valse betaalverzoeken via Whatsapp. Of ze laten je een nep-overboeking zien, zodat jij denkt dat ze geld aan je hebben overgeboekt. Hoe voorkom je dat je daar intrapt? Guus: "Het helpt als je voorbereid bent. Lees bijvoorbeeld wat Marktplaats vertelt over veilig handelen. Wil je iemand laten betalen? Zorg dan dat je zélf het betaalverzoek verstuurt. En vertrouw alleen betalingen die je zelf kunt controleren op je eigen betaalrekening en op je eigen mobiel." 

Wat is nou de allerbelangrijkste tip is om veilig te shoppen? "Het ligt misschien voor de hand," zegt Guus. "Maar het belangrijkste is dat je gewoon goed oplet en op je gevoel afgaat. Heb je ergens geen goed gevoel bij? Dan moet je het niet doen." 

Door: Sigrid van der Meulen, Online Copywriter ABN AMRO
In samenwerking met: Guus Steegmans, Expert Veilig Bankieren ABN AMRO